Ενέργεια

Reuters: Στο στόχαστρο των ΗΑΕ οι ευρωπαϊκές υποδομές πυρηνικής ενέργειας - Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις

Reuters: Στο στόχαστρο των ΗΑΕ οι ευρωπαϊκές υποδομές πυρηνικής ενέργειας - Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις

 Στόχος η Emirates Nuclear Energy Company να γίνει μειοψηφικός επενδυτής σε ευρωπαϊκούς πυρηνικούς πόρους

 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσέγγισαν ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, για να βολιδοσκοπήσουν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην υποδομή πυρηνικής ενέργειας τους, σύμφωνα με τρεις πηγές του Reuters.

Ως μέρος της δραστηριότητάς τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζήτησαν την ιδέα της κρατικής εταιρείας Emirates Nuclear Energy Company (ENEC) να γίνει μειοψηφικός επενδυτής σε ευρωπαϊκούς πυρηνικούς πόρους, ανέφεραν οι πηγές.

Η ENEC έχει φιλοδοξίες να γίνει μια διεθνής εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που θα κατέχει μειοψηφικά μερίδια σε υποδομές πυρηνικής ενέργειας άλλων χωρών, χωρίς να τις διαχειρίζεται ή να τις εκμεταλλεύεται, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.
Η ENEC, που ανήκει στην ADQ του Άμπου Ντάμπι, διεξάγει συνομιλίες για επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσέθεσαν οι πηγές.
Οι πλούσιες σε ρευστότητα παραγωγοί πετρελαίου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία αναζητά πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις στο πυρηνικό έργο μεγάλης κλίμακας Sizewell C που κατασκευάζεται από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό EDF στη νοτιοανατολική Αγγλία μετά την εξαγορά ενός υποστηρικτή από την Κίνα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βρετανία υπέγραψαν τον Δεκέμβριο το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης για την πολιτική πυρηνική συνεργασία στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, όπου περισσότερες από 20 χώρες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την πυρηνική ικανότητα έως το 2050.

Χαμηλού κόστους ενέργεια

«Το Sizewell C είναι ένα κρίσιμο μέρος της ατζέντας του Ηνωμένου Βασιλείου για νέα πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι κρίσιμη στα σχέδιά μας για την επίτευξη ενός χαμηλού κόστους, καθαρού και ασφαλούς συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Ενεργειακής Ασφάλειας και του Net Zero.
«Η εμπορική δομή του έργου υπόκειται σε συνεχή ανάπτυξη και εμπορικά ευαίσθητες συζητήσεις», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν περαιτέρω.

Ως μέρος «διεθνών σχεδίων ανάπτυξης και επενδύσεων, η ENEC συνεργάζεται με πολλούς εταίρους για να διερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας τόσο σε νέα πολιτικά πυρηνικά έργα όσο και σε τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας και καθαρής ενέργειας όπως το καθαρό υδρογόνο», ανέφερε η ENEC σε δήλωση στο Reuters.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η EDF βρίσκονται «σε καλό δρόμο» να συγκεντρώσουν 20 δισεκατομμύρια λίρες (25,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για το Sizewell C μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ένας υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου στους Financial Times τον Ιανουάριο, χωρίς να κατονομάσει τους επενδυτές. Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν παρατάξει επενδυτές στο Άμπου Ντάμπι για το Sizewell C, ανέφεραν οι Times του Λονδίνου πέρυσι.
Οι πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι, μεταξύ των προτάσεων, η ENEC θα μπορούσε επίσης να είναι εταίρος στην ανάπτυξη νέας υποδομής πυρηνικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένης της σχετικά πρόσφατης εμπειρίας της στην κατασκευή μιας εγκατάστασης.
Η ENEC επέβλεψε την κατασκευή του μοναδικού πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής των ΗΑΕ, ο οποίος κατασκευάστηκε στο Άμπου Ντάμπι από την Korea Electric Power Corp (KEPCO) και ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του το 2021.

Διχάζει η πυρηνική ενέργεια

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν να επεκτείνουν την πυρηνική ενέργεια - μια πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα - σε μια προσπάθεια να επιτύχουν φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις για τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.
Ωστόσο, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένα σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία έπεσε σε δυσμένεια λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια μετά το πυρηνικό ατύχημα της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα το 2011.

Η έλλειψη επενδύσεων, οι υπερβάσεις κόστους και οι καθυστερήσεις έχουν επίσης ταλαιπωρήσει τα πρόσφατα έργα.
Η υποστήριξη της ENEC από ένα πλούσιο κράτος του Κόλπου θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι επενδυτικές προκλήσεις. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει πολιτικές διαφωνίες για μια τέτοια επένδυση σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.
Οι κρατικές επενδύσεις των Εμιράτων έχουν προκαλέσει πρόσφατα ανησυχίες στη Βρετανία, η οποία εμπόδισε μια κρατική εξαγορά της συντηρητικής εφημερίδας Telegraph.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι μια πρόσφατη επένδυση από την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών E& που συνδέεται με τα ΗΑΕ δημιούργησε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, αν και ενέκρινε τη συμφωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης