Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κερασάκι στην περαιτέρω άνοδο τιμών ρεύματος η Βουλγαρία - Για κάθε 10,20 ευρώ/Mwh θα κοστίζει 20 ευρώ στον Έλληνα καταναλωτή

Κερασάκι στην περαιτέρω άνοδο τιμών ρεύματος η Βουλγαρία - Για κάθε 10,20 ευρώ/Mwh θα κοστίζει 20 ευρώ στον Έλληνα καταναλωτή
Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει δημόσια θέση στο θέμα, αν και ο καθηγητής και στενός σύμβουλος του ενεργειακού επιτελείου Παντελής Κάπρος με δηλώσεις του σημειώνει ότι «πρόκειται περί μιας μονομερούς ενέργειας που δεν έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα
Πλήθος αντιδράσεων από τις κυβερνήσεις αλλά και τους αρμόδιους φορείς χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης έχει προκαλέσει η απόφαση της Βουλγαρίας να επιβάλει φόρο 10,20 ευρώ/MWh στο ρωσικό αέριο που εισάγεται στη χώρα, ή μεταφέρεται μέσω της αυτής σε άλλες χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να εξετάσει τη νομιμότητα του μέτρου, ενώ ανάστατη είναι και η ελληνική αγορά που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα επιβαρυνθεί εξαιτίας του βουλγαρικού φόρου με επιπλέον κόστος έως και 360 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Και αυτό σε μια περίοδο που τόσο οι τιμές του φυσικού αερίου όσο και του ρεύματος έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα, ενώ ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέα ενεργειακή κρίση λόγω του μετώπου στη Μέση Ανατολή βρίσκεται προ των πυλών. Ήδη μετά τον πρώτο γύρο αυξήσεων το ερχόμενο Νοέμβριο που κινούνται μεταξύ 10 και 40% οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή απειλούν με σπυροειδή τροφοδότηση ανοδικής πίεσης στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, που αυξάνει τις πιθανότητες για ένα νέο γύρο κρίσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς τα επιπλέον 10,20 ευρώ/ ΜWh στο φυσικό αέριο μεταφράζονται σε επιπλέον 20 ευρώ για κάθε MWh ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο, το οποίο στην Ελλάδα αποτελεί το βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι δημιουργείται ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου για νέα εκτίναξη των τελικών τιμών κατανάλωσης τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ρεύματος. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Ελλάδα εισάγει μέσω της Βουλγαρίας 3,5-6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, το επιπλέον κόστος για αυτές τις ποσότητες από την επιβολή του νέου φόρου υπολογίζεται σε ετήσια βάση περίπου στα 360 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές για να επιδοτηθούν οι Βούλγαροι.

Πάντως μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει δημόσια θέση στο θέμα, αν και ο καθηγητής και στενός σύμβουλος του ενεργειακού επιτελείου Παντελής Κάπρος με δηλώσεις του σημειώνει ότι «πρόκειται περί μιας μονομερούς ενέργειας που δεν έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Κάπρος εκτιμά ότι η νομιμότητα του μέτρου είναι πλήρως αμφισβητούμενη και ότι οπωσδήποτε θα υπάρξουν προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπεται η μονομερής επιβολή δασμού από μια χώρα μέλος σε προϊόν που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Κινητοποίηση κατά της Βουλγαρίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Για το θέμα ρωτήθηκε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλοφ Γκιλ ο οποίος δήλωσε ότι εξετάζεται η λογική, η νομιμότητα και η επίδραση του συγκεκριμένου μέτρου. «Αξιολογούμε και συζητούμε με τις βουλγαρικές αρχές αυτό το μέτρο. Η πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει περιγραφεί, αναθεωρηθεί και υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που ισχύει από την αρχή της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» κατέληξε.
Μάλιστα όπως έγινε γνωστό η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα και ζήτησε έγγραφα από τη βουλγαρική Bulgargaz σχετικά με το συμβόλαιό της με την τουρκική Botas, τονίζοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις εάν διαπιστωθούν παραβάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου.

Άμεσες ήταν και οι αντιδράσεις της Σερβίας και της Ουγγαρίας. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Το να θέτει σε κίνδυνο ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο ενός άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. είναι πολύ απλά ενάντια στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενάντια στους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιτζάρτο.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της σερβικής εταιρίας φυσικού αερίου Srbijagas, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς, δήλωσε ότι η απόφαση της Βουλγαρίας είναι πολιτική και το τίμημα θα πληρωθεί από τη Σερβία και η Ουγγαρία και άλλους καταναλωτές φυσικού αερίου όπως η Αυστρία και η Σλοβακία.

O Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το τέλος δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα του και θα συζητήσει το θέμα με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ.
Ο πρόεδρος του ουγγρικού κοινοβουλίου Laszlo Kover σε συνομιλίες με την αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας Iliana Iotova χαρακτήρισε τη βουλγαρική απόφαση ως ένα απροσδόκητο και εχθρικό βήμα, το οποίο θέτει σοβαρά το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ουγγαρίας και αυτό παραμονές του χειμώνα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία μέσω του νέου αυτού φόρου που εγκρίθηκε αιφνιδιαστικά από το Κοινοβούλιο της χώρας στις 13 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 1,2 δισ. ευρώ ετησίας για να χρηματοδοτήσει εναλλακτικές υποδομές φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης