Ενέργεια

Γιατί είναι αμφισβητίσιμα τα μέτρα Von der Leyen - Εξαφανισμένη η Επίτροπος Kadri Simson

Γιατί είναι αμφισβητίσιμα τα μέτρα Von der Leyen - Εξαφανισμένη η Επίτροπος Kadri Simson

Ποιά σημεία δείχνουν ότι τα μέτρα της προέδρου της Κομισιόν στερούνται αποτελεσματικότητας και εγκυμονούν ρίσκα

 

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται ως προς τους στόχους και την αποτελεσματικότητα των πέντε μέτρων που ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του ηλεκτρισμού.

Μετά από αρκετές ημέρες διαρροών, σύγχυσης και αβεβαιότητας ως προς τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν όψει τόσο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που συνέρχεται την Παρασκευή αλλά και της ομιλίας της κ. Φον Ντερ Λάιεν στις 14 Σεπτεμβρίου για την κατάσταση της Ένωσης -κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων ομιλιών του Αμερικανού Προέδρου- χθες η Πρόεδρος της Επιτροπής επιχείρησε να ξεκαθαρίσει την εικόνα.
Αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη του χειρισμού της ενεργειακής κρίσης και έχοντας αφήσει στη άκρη την αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον η οποία βρίσκεται σε πολυήμερο ταξίδι στην Ινδία, η κ. Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πέντε μέτρα για τον έλεγχο της κρίσης σε ότι αφορά τις τιμές της ενέργειας.

Μέτρα, που αμφισβητούνται εντόνως καθώς δημιουργούν επιπλέον κινδύνους σε αρκετά μέτωπα, ενώ δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των τιμών ούτε του ηλεκτρισμού ούτε του φυσικού αερίου στη ρίζα του.
Συγκεκριμένα το ανώτατο όριο-πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, επιτείνει τον κίνδυνο οριστικής διακοπής της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό αέριο τόσο από τον Nord Stream όσο και από τον περίφημο Νότιο Διάδρομο μέσω της Τουρκίας, απ΄ όπου λαμβάνει αέριο και η Ελλάδα. Μια τέτοια προοπτική κάθε άλλο παρά θα συμβάλει στη μείωση των τιμών. Αντίθετα θα κλιμακώσει την ένταση που επικρατεί στην αγορά οδηγώντας σε νέο ράλι τιμών, ενώ θα δώσει επιχειρήματα στη ρωσική πλευρά να εγείρει νομικές και οικονομικές διεκδικήσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιριών με τις οποίες η Gazprom έχει συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια που στην προκειμένη περίπτωση θα τροποποιηθούν μονομερώς.

Τα αμφισβητούμενα μέτρα

Όσο δε για το μέτρο της επιβολής ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιριών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, ένα μέτρο που έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ελλάδα, δεν θα επηρεάσει τις τελικές τιμές του ηλεκτρισμού που θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα οδηγούμενες από τις τιμές του φυσικού αερίου. Τα όποια έσοδα θα προκύπτουν από τον συγκεκριμένο μηχανισμό θα κατευθύνονται σε επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όμως όσο αυξάνονται οι τιμές τόσο αυξάνεται η ανάγκη επιδοτήσεων και οι κρατικοί προϋπολογισμοί σύντομα θα πάψουν να μπορούν να καλύπτουν τη διαφορά. Η Πρόεδρος της Επιτροπής δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε μέτρα στήριξης των κρατών μελών για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

Σε ότι αφορά δε το μέτρο της επιβολής έκτακτης φορολογίας στις εταιρίες ορυκτών καυσίμων, επίσης δεν επηρεάζει τις τιμές ηλεκτρισμού αλλά χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου για να χρηματοδοτήσει τα επιδόματα προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια ακόμη προβληματική διάσταση που δεν είναι άλλη από την απώλεια του κινήτρου για νέες επενδύσεις φυσικό αέριο τη στιγμή που η ΕΕ θέλει νέες πηγές φυσικού αερίου που δεν είναι ρωσικό.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε επίσης διευκόλυνση της ρευστότητας από τα κράτη-μέλη των εταιριών ενέργειας, αλλά ούτε και σε αυτή την περίπτωση μίλησε για οικονομική στήριξη των κρατών για να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική. Πέραν αυτού είναι τουλάχιστον αντιφατικό να αφαιρείς έσοδα από τις εταιρίες ενέργειας για να δώσεις επιδοτήσεις και ταυτόχρονα να διευκολύνεις τη ρευστότητα τους.

Τέλος η κ. Φον Ντερ Λάιεν μίλησε για υποχρεωτικό στόχο μείωσης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής κάτι το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί τεχνικά εκτός αν έχει στο μυαλό της περιοδικά black out.
Εάν βεβαίως η ιδέα είναι υποχρεωτική περικοπή της κατανάλωσης από επιχειρήσεις και βιομηχανίες, αυτό σημαίνει μείωση της παραγωγής και τότε η Ευρώπη θα βυθιστεί με βεβαιότητα σε βαθιά ύφεση.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης