Ενέργεια

Πέφτουν οι τιμές ηλεκτρισμού - Φυσικό αέριο και πυρηνικά προς τις επιλέξιμες επενδύσεις

Πέφτουν οι τιμές ηλεκτρισμού - Φυσικό αέριο και πυρηνικά προς τις επιλέξιμες επενδύσεις
Δεύτερη ακριβότερη αγορά είναι η ελληνική παρά την κυριαρχία ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών
Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη που προβλέπεται ότι α συνεχιστούν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας έχουν δώσει ανάσα στα Χρηματιστήρια Ενέργειας των ευρωπαϊκών χωρών καθώς η μείωση της ζήτησης έχει οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών. Ωστόσο η προοπτική απόσυρσης τριών πυρηνικών μονάδων της Γερμανίας εντός των επομένων ημέρων και η βλάβη που θα κρατήσει «σβηστά» πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας έως τα μέσα Ιανουαρίου, αυξάνουν τις ανάγκες της Ευρώπης για ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο καθιστώντας τη ευάλωτη σε μια νέα εκτίναξη των τιμών αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Ακριβή η ελληνική αγορά παρά τις ΑΠΕ

Πάντως για σήμερα Πέμπτη 30/12 οι τιμές spot της ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν σε όλες στις αγορές της Ευρώπης καταγράφουν σημαντική μείωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία που είναι η φθηνότερη αγορά σήμερα, η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 73,26 ευρώ/MWh, ενώ και στη Γαλλία που την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψε το απόλυτο ρεκόρ ξεπερνώντας κατά πολύ τα 450 ευρώ/MWh, για σήμερα είναι μειωμένη στα 105,74 ευρώ/MWh. Ακριβότερες αγορές της Ευρώπης είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία με 200,68 ευρώ/MWh, ενώ δεύτερη ακριβότερη αγορά είναι η ελληνική με 162,16 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πάντως σημαντικότατη μείωση κατά 16,6% σε σχέση με χθες. Στην πτώση της τιμής στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας συνέβαλε η σημαντικότατη αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ που έφθασε στο 41,5% του μίγματος, ενώ και η συνεισφορά των μεγάλων υδροηλεκτρικών ήταν πολύ αυξημένη στο 18,36%. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου ήταν περιορισμένη στο 18,22% ενώ πολύ χαμηλή ήταν και η συμμετοχή των λιγντικών μονάδων στο 5,6%.

Στη γειτονική Βουλγαρία η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 128,4 ευρώ/MWh, στη Σερβία στα 132,37 ευρώ/MWh και στη Ρουμανία στα 128,35 ευρώ/MWh.
Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο πρέπει να σημειωθεί ότι χθες κατεγράφη νέα μείωση κατά 9,2% στην τιμή TTF για το συμβόλαιο Ιανουαρίου που διαμορφώθηκε στα 96,750 ευρώ/MWh, ενώ το συμβόλαιο Φεβρουαρίου έκλεισε στα 97 ευρώ/MWh, του Μαρτίου στα 94,7 ευρώ/MWh και του Απριλίου στα 87,7 ευρώ/MWh.
Πάντως σύμφωνα με αναλυτές τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν αμετάβλητα και οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν σύντομα να κινηθούν υψηλότερα τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη.
Άλλωστε η αύξηση του κόστους για το φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τη διακοπή λειτουργίας πυρηνικών μονάδων στη Γαλλία, ώθησε πρόσφατα τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη σε επίπεδα, άνω των 400 MWh.

Φυσικό αέριο και Πυρηνική στις επιλέξιμες επενδύσεις

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποκαλύψει σύντομα το πλαίσιο πράσινης ταξινόμησης της ΕΕ, δηλαδή των κατάλογο των πηγών ενέργειας που αναγνωρίζονται ως βιώσιμες και επιλέξιμες για κρατικές επενδύσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η λίστα θα περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια, αλλά και το φυσικό αέριο, αν και κάποιες χώρες όπως η Αυστρία έχουν αντιδράσει κάθετα αρνητικά στην προοπτική πρασινίσματος της πυρηνικής ενέργειας.
Ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ε.Ε. πρέπει να διπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες τρεις δεκαετίες και ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό χωρίς πυρηνική ενέργεια.

Είπε επίσης ότι η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα βοηθήσουν την Ε.Ε. να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της, σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο, αν και δεν είναι ιδανικό καύσιμο, εξακολουθεί να είναι καλύτερο από τον άνθρακα.
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ το Βέλγιο αποφάσισε να κλείσει τις υπάρχουσες μονάδες του έως το 2025.
Η κίνηση αναμένεται να αυξήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και των σχεδίων της ΕΕ να αναγνωρίσει την πυρηνική ενέργεια ως πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι διαφορετικές στρατηγικές Γερμανίας και Γαλλίας

Στη Γερμανία, τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος περίπου 4,25 GW, πρόκειται να παροπλιστούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και οι υπόλοιπες, συνολικά περίπου 4,3 GW, έως το τέλος του 2022. Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας της χώρας ξεκίνησε μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.
Βραχυπρόθεσμα, η πυρηνική ενέργεια θα αντικατασταθεί από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, αλλά αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί γρήγορα από την επιταχυνόμενη επέκταση των ΑΠΕ.
Στο Βέλγιο, ωστόσο, όπου οι υφιστάμενοι αντιδραστήρες πρόκειται να κλείσουν βάσει νόμου που ψηφίστηκε το 2003, η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει σε νέες πυρηνικές τεχνολογίες, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν στο άνοιγμα μικρότερων σταθμών στο μέλλον.
Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Γαλλία σχεδιάζει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών και πιέζει ώστε η πυρηνική ενέργεια να συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΕ με τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης