Δοκιμή έγχυσης CO2 στη Βόρεια Θάλασσα

Δοκιμή έγχυσης CO2 στη Βόρεια Θάλασσα

Το έργο πρόκειται να συνδεθεί μέχρι το 2029

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για μια δοκιμή έγχυσης CO2 σε μια άδεια δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στη Βόρεια Θάλασσα που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο κοίτασμα εξαντλημένου αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Perenco UK και η Carbon Catalyst Limited εξασφάλισαν άδεια για να προχωρήσουν το έργο τους Poseidon CCS στα κοιτάσματα φυσικού αερίου Leman στη νότια Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Αύγουστο του 2023.

Τον Νοέμβριο, η Wintershall Dea ανέλαβε το έργο αγοράζοντας ποσοστό 10% από την Carbon Catalyst, σηματοδοτώντας την είσοδο της εταιρείας σε ένα δεύτερο έργο CCS στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της άδειας Camelot.

Η Petrodec (μέλος του ομίλου Dixstone), δημιουργεί ένα πλήρες πακέτο υποστήριξης για τη δοκιμή έγχυσης CO2, συμπεριλαμβανομένης μιας υποστήριξης 1.000 m2 διαστημικής εξέδρας στο κατάστρωμα για το πακέτο έγχυσης.

Επίσης παρέχει υποστήριξη για επιχειρησιακές διαδικασίες και άδειες, υποστήριξη βάσης στην έκπλυση και διαχείριση υπεράκτιων, καθώς και υλικοτεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

«Η προετοιμασία για τη δοκιμή έγχυσης CO2 Leman βρίσκεται σε εξέλιξη. Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα της Perenco CCS επισκέφτηκε το εργοστάσιο jackup της ERDA με αρκετούς εργολάβους, ο στόχος ήταν να επανεξεταστούν οι ρυθμίσεις καταστρώματος και οι διεπαφές για τα διάφορα πακέτα εξοπλισμού που έπρεπε να τοποθετηθούν.

Ανυπομονούμε να μοιραστούμε περαιτέρω πρόοδο καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση», ανέφερε η Perenco CCS.

Λέγεται ότι η Leman είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα δεξαμενών στην υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCS), που προσφέρει ένα μείγμα εξαντλημένων δεξαμενών αερίου και αλατούχων υδροφορέων στους οποίους αποθηκεύεται μόνιμα το ανακτημένο CO2.

Η τελική χωρητικότητα αποθήκευσης είναι περίπου 1.000 Mt. Το πεδίο είναι συνδεδεμένο με το PUK Bacton Termina το οποίο θα λαμβάνει και θα επεξεργάζεται CO2 στην ανοικτή θάλασσα.

Το έργο πρόκειται να συνδεθεί μέχρι το 2029.

Οι αρχικοί ρυθμοί έγχυσης CO2 θα είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνοι ετησίως (Mtpa).

Θα αυξηθούν έως και τους 10 Mtpa έως το 2034 και με περαιτέρω γεωλογικό δυναμικό θα φτάσουν έως τους 40 Mtpa, σε πάνω από 40 χρόνια.

Η Perenco UK και η Carbon Catalyst είναι επίσης εταίροι στο έργο Orion CCS, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το παροπλισμένο κοίτασμα Amethyst όσο και το πεδίο παραγωγής West Sole, χρησιμοποιώντας εξαντλημένους δεξαμενές αερίου για τη μόνιμη αποθήκευση εντός γεωλογικών σχηματισμών του δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης