Έως έξι οι μονάδες για την καύση σκουπιδιών - Το 2025 οι διαγωνισμοί  

Έως έξι οι μονάδες για την καύση σκουπιδιών - Το 2025 οι διαγωνισμοί   

21 Ιουνίου παραδίδεται  στο ΥΠΕΞ η μελέτη

 

Πέντε με έξι μονάδες καύσης σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας θα χρειαστεί τελικά η χώρα, με τους πρώτους διαγωνισμούς να εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν εντός του 2025. 

Αυτό φαίνεται ότι προκύπτει από τη μελέτη που έχει αναθέσει το ΥΠΕΝ για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, το τελικό κείμενο της οποίας αναμένεται να παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία έως τις 21 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, εκκρεμεί να προσδιοριστεί μόνο ο τρόπος με τον οποίο θα αμείβονται οι μονάδες.

  Η μελέτη, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, εκτιμά ότι οι ποσότητες εναλλακτικού καυσίμου (SRF, RDF) που θα παράγουν οι νέες μονάδες  υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσουν τους 1,5 εκατ. τόνους, εκ των οποίων περίπου τις  μισές θα δέχονται οι τσιμεντοβιομηχανίες και τις υπόλοιπες οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης.  

 

Σε ποιες περιοχές θα χωροθετηθούν

 Σύμφωνα πάντα με τους μελετητές, με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη παραγωγή αποβλήτων καταγράφεται στην Αττική, στην Κεντρική Μακεδονία και στην Κρήτη, όπου συγκεντρώνονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί της χώρας, εκεί  θα χωροθετηθούν σίγουρα μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων. Επίσης, μονάδες καύσης για παραγωγή ενέργειας μπορεί να χωροθετηθούν, βάσει της μελέτης,  στη Βοιωτία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, δηλαδή   στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο.

Τα έσοδα των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων θα προέρχονται από το gate fee, δηλαδή από το κόστος εισόδου του καυσίμου στις  μονάδες και από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. 

 Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενδιαφέρον για την είσοδο και στην παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια έχει εκδηλώσει η ΔΕΗ,  προσθέτοντας άλλη μια δραστηριότητα στο πράσινο χαρτοφυλάκιό της, καθώς η ενέργεια που παράγεται με τη μέθοδο της καύσης θα θεωρείται «πράσινη», ενώ και τα υπόλοιπα μεγάλα ενεργειακά τζάκια της χώρας, όπως η ΤΕΡΝΑ, η  Motor Oil αλλά και η Μυτιληναίος εξετάζουν τις προοπτικές επένδυσης και στην παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια.  


Ενεργειακή αξιοποίηση

 Πάντως, το …κεφάλαιο της ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών έχει ανοίξει εδώ και καιρό καθώς όλες οι δρομολογούμενες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων περιλαμβάνουν τη μετατροπή του υπολείμματος σε απορριμματογενές καύσιμο. 

Εξάλλου, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) προβλέπει ενεργειακή αξιοποίηση όχι μόνο απορριμματογενών καυσίμων, αλλά και σύμμεικτων σκουπιδιών.

 Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή των μονάδων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απορριμμάτων είτε ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα.

 

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης