Χαλκός: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των τιμών του το 2025 (Metal Miner)

Χαλκός: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των τιμών του το 2025 (Metal Miner)
Οι τιμές έκλεισαν στις 20 Σεπτεμβρίου στα 9.526 δολ/μετρικό τόνο, σε υψηλό περίπου δύο μηνών
Συνολικά, ο Μηνιαίος Δείκτης Μετάλλων Χαλκού (MMI) κινήθηκε πλάγια, με άνοδο 1,49% από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.

Μετά από δύο σερί πτωτικού μήνες, η τιμή του χαλκού σταθεροποιήθηκε επιτέλους μέσα στον Αύγουστο, αφού βρήκε πρώτα «πυθμένα» στις 8 Αυγούστου.

unnamed_2.png

Όπως διαβάζουμε στο Metal Miner, αν και οι τιμές του βιομηχανικού μετάλλου σημείωσαν μια μικρή ανάκαμψη μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, ωστόσο, το ράλι αποδείχθηκε βραχύβιο, καθώς οι τιμές δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν νέο υψηλό πριν οι τιμές υποχωρήσουν ξανά.

Αυτό ευθύνεται για τη μέτρια αύξηση κατά 1,94% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Πόσο θα κρατήσει η άνοδος;

Αφού διαπραγματεύτηκε πλάγια καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, η μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η πρώτη εδώ και τέσσερα χρόνια, έδωσε μια -προσωρινή τουλάχιστον- ώθηση στην τιμή του χαλκού καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές έκλεισαν στις 20 Σεπτεμβρίου στα 9.526 δολ/μετρικό τόνο, σε υψηλό περίπου δύο μηνών.

2_92.png

Ενώ πολλοί αναμένουν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν την πίεση στην αμερικανική οικονομία, η αβεβαιότητα παραμένει ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι δείκτες δεν είναι πολύ θετικοί, καθώς ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη πιάσει «για τα καλά» σε αναπτυξιακή τροχιά εδώ και δυο χρόνια.

Ταυτόχρονα, από τον Αύγουστο, ο δείκτης ISM Manufacturing PMI βρισκόταν στο απογοητευτικό 47,2, γεγονός που υποδηλώνει συρρίκνωση και όχι άνοδο του σχετικού κλάδου.

Μια πιο προσεκτική ματιά στη μείωση των επιτοκίων της Fed

Αν και το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων αποτέλεσε έκπληξη για τις αγορές, ο χρόνος δεν προκάλεσε εντύπωση. Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει τις αγορές μετά την προηγούμενη συνεδρίασή της για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο, όπως κάνει πάντα, για να αποτρέψει μια υπερβολική αντίδραση των αγορών.

Παρ' όλα αυτά, η μείωση του επιτοκίου φάνηκε να βοηθά την τιμή του χαλκού να βρει ένα κατώτατο σημείο μετά από απότομη υποχώρηση καθ' όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Έστω κι έτσι, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η ανοδική τάση δεν έχει επιβεβαιωθεί και παραμένει αβέβαιο αν οι τιμές θα διατηρήσουν την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα.

Τα επενδυτικά κεφάλαια, των οποίων οι μεγάλες θέσεις έχουν υπερβολικό αντίκτυπο στην κατεύθυνση των τιμών, παρουσίασαν χλιαρή αντίδραση κατά την προετοιμασία της τελευταίας μείωσης της Fed, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, τα ταμεία είχαν ελαφρώς αυξήσει τις θέσεις αγοράς, στοιχείο που χρησίμευσε για να σταματήσει η υποχώρηση των θέσεων από τα τέλη Μαΐου, αλλά δεν υποδήλωνε ότι τα κεφάλαια είχαν μπει εκ νέου στην αγορά με ισχυρή επενδυτική πεποίθηση.

3_94.png

Καθ' όλη τη διάρκεια του β' τριμήνου, η απότομη αύξηση των θέσεων αγοράς μεταξύ των αμοιβαίων κεφαλαίων, η οποία υποδήλωνε την προσδοκία για υψηλότερες τιμές, οδήγησε τον χαλκό σε νέο ιστορικό υψηλό.

Στη συνέχεια, οι μακροχρόνιες θέσεις μειώθηκαν, γεγονός που θα περιορίσει τη δυναμική των τιμών του.

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες θέσεις μεταξύ των ταμείων μειώθηκαν και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ανάμεσα στους επενδυτές υπάρχουν προσδοκίες ότι οι τιμές του χαλκού θα παραμείνουν σχετικά σταθερές εντός του τρέχοντος εύρους τους.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η πεποίθηση μεταξύ των επενδυτών θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις ενδείξεις που θα προσφέρει η αγορά τους επόμενους μήνες.

Ανοδικές και πτωτικές ενδείξεις για το 2025

Πολλοί παράγοντες διαψεύδουν την τρέχουσα αβεβαιότητα στην αγορά χαλκού.

Μολονότι ορισμένοι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές του χαλκού παραμένουν οι ίδιοι, το outlook για το 2025 έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που θα αναγκάσει την αγορά να επαναπροσδιορίσει τις προβλέψεις για τη ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Ενώ οι δαπάνες παραμένουν σε ανοδικό έδαφος, οι προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις.

Μόνο στις ΗΠΑ, η υπεράκτια αιολική ενέργεια συνέχισε να αντιμετωπίζει πισωγυρίσματα τους τελευταίους μήνες, γεγονός που, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA), θα σημάνει μείωση της αμερικανικής δυναμικότητας.

Η τάση αυτή φαίνεται να είναι ενδεικτική για τον ευρύτερο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενώ η χρηματοδότηση παραμένει σε ισχύ, με περίπου το 70% των επιχορηγήσεων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων του νόμου IRA να έχουν ήδη χορηγηθεί, τα έργα αντιμετωπίζουν αυξανόμενα εμπόδια. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley, οι επιχειρήσεις ακύρωσαν το 1/3 των ηλιακών και αιολικών έργων, ενώ τα μισά αντιμετώπισαν καθυστερήσεις τουλάχιστον έξι μηνών.

Άλλες ενδείξεις για την αγορά χαλκού το 2025

Εν τω μεταξύ, η αυξανόμενη ανάπτυξη των data centers και ο χαλκός που απαιτείται για την τροφοδοσία τους θα παραμείνει αναμφίβολα στα top picks.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της BHP, τα κέντρα αυτά αντιπροσωπεύουν σήμερα λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 6-7% έως το 2050.

Κάθε κέντρο δεδομένων απαιτεί 27-66 τόνους χαλκού ανά MW ισχύος. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Data Center Knowledge και το CNET, το κέντρο δεδομένων της Microsoft στο Σικάγο απαιτούσε 2.177 τόνους χαλκού.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων απέχουν πολύ από το να αποτελούν μια περαστική μόδα στις ΗΠΑ και διεθνώς.

Ενώ η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι παγκόσμιοι στόχοι του net zero φαίνεται ότι θα υποσκελίσουν τις προηγούμενες προβλέψεις, οι αναδυόμενες τάσεις, όπως τα κέντρα δεδομένων, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αυτή την απώλεια.

Πολλοί άλλοι παράγοντες θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν τη ζήτηση χαλκού τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του τομέα εξόρυξης και των οικονομικών επιδόσεων των ΗΠΑ και της Κίνας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης