Δεύτερες σκέψεις δίνουν την ελάχιστη επιδότηση 20 ευρώ/MWh στην βιομηχανία τον Φεβρουάριο - Το παρασκήνιο

Δεύτερες σκέψεις δίνουν την ελάχιστη επιδότηση 20 ευρώ/MWh στην βιομηχανία τον Φεβρουάριο - Το παρασκήνιο
Οι βιομηχανίες της χώρας που είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό θα πρέπει να πληρώσουν το ρεύμα στα 200 ευρώ/μεγαβατώρα όταν οι ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη πληρώνουν την μεγαβατώρα μεταξύ των 120-130 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Δεύτερες σκέψεις επικράτησαν στο αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με τις επιδοτήσεις της βιομηχανίας για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας του Φεβρουαρίου και στο βαθμό που δεν ανατραπεί κάτι την τελευταία στιγμή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα επιδότηση 20 ευρώ/μεγαβατώρα για τα βιομηχανικά τιμολόγια. Ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός για τις επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου, που σύμφωνα με πληροφορίες "κλείδωσε" την περασμένη Παρασκευή. 
Δεν είχε συμπεριλάβει μάλιστα τη βιομηχανία, ζήτημα που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του κλάδου, ο οποίος σύσσωμος μέσω των 9 βιομηχανικών Συνδέσμων του πολύ πρόσφατα, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό χτύπησε καμπανάκι για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και ανέμενε μια θετική αντίδραση.

Αντ αυτού, διά του Τύπου ενημερώθηκε ότι η επιδότηση των 130 ευρώ/μεγαβατώρα του Ιανουαρίου θα μηδενιστεί τον Φεβρουάριο, που σημαίνει ότι οι βιομηχανίες της χώρας που είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό θα πρέπει να πληρώσουν το ρεύμα στα 200 ευρώ/μεγαβατώρα (βάσει των σημερινών προβλέψεων για την εξέλιξη της χονδρεμπορικής τιμής) όταν οι ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη πληρώνουν την μεγαβατώρα μεταξύ των 120-130 ευρώ. Τα συναρμόδια υπουργεία υποχρεώθηκαν να ξαναδούν το ζήτημα της επιδότησης μετά την έντονη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η διαρροή περί μηδενικών επιδοτήσεων και φαίνεται ότι κατέληξαν σε ένα ποσό της τάξης των 20 ευρώ/μεγαβατώρα, το οποίο ωστόσο ελάχιστα διαφοροποιεί το συνολικό κόστος ρεύματος σε σχέση με τον ανταγωνισμό.


Βιομηχανική πολιτική χωρίς προγραμματισμό

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου το "δράμα'' της κυμαινόμενης τιμολόγησης του ρεύματος ανά μήνα εκτός από τις βιομηχανίες μέσης τάσης ζούνε πλέον και οι βιομηχανίες υψηλής τάσης, καθώς έληξαν οι συμβάσεις σταθερής τιμολόγησης με τη ΔΕΗ και δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κοινός τόπος για την ανανέωσής τους. Δεν είναι όμως μόνο το ύψος της επιδότησης που απασχολεί την βιομηχανία. «Δεν είναι λογικό το κόστος του ρεύματος να αλλάζει κάθε μήνα. Χρειαζόμαστε μια σταθερή επιδότηση για όλο το χρόνο να μπορεί η κάθε επιχείρηση να κάνει τις εκτιμήσεις της και να προγραμματίσει τη λειτουργία της. Να κάνει για παράδειγμα τη συντήρηση όταν το ρεύμα είναι πιο ακριβό, να προγραμματίσει την παραγωγή του με τον πιο οικονομικό τρόπο» αναφέρει εκπρόσωπος του κλάδου περιγράφοντας το πρόβλημα και τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου στο TTF της Ολλανδίας και η συνακόλουθη αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος οδήγησαν τις τιμές λιανικής τον Φεβρουάριο σε επίπεδα έως και 60% κάτω από αυτές του Ιανουαρίου, περιορίζοντας σημαντικά και το κονδύλι για τις επιδοτήσεις. Από την άλλη , η υποχώρηση της Οριακής Τιμής στα 191,79 ευρώ τον Ιανουάριο από τα 276,69 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022 περιόρισε τα έσοδα του ΤΕΜ που αποτελεί την βασική πηγή χρηματοδότησης των επιδοτήσεων στα 107 εκατ. ευρώ από 315 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.


H ανταγωνιστικότητα πληρώνει την προεκλογική περίοδο

Η κατά το δυνατόν ελάχιστη επιβάρυνση του προϋπολογισμού ή ακόμη και μηδενική προκειμένου οι διαθέσιμοι πόροι να κατευθυνθούν σε άλλες παροχές που έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά, ήταν η βασική παράμετρος που έλαβαν υπόψη τους τα συναρμόδια υπουργεία για τον υπολογισμό της επιδότησης στη βιομηχανία. Η μείωση του ενεργειακού κόστους σε επίπεδα που να μην διακυβεύεται η ανταγωνιστικότητα και άρα η βιωσιμότητα και η απασχόληση αντιμετωπίζεται μάλλον ως πολυτέλεια σε προεκλογική περίοδο..

Σε ότι αφορά στα νοικοκυριά πάντως ο στόχος διατήρησης των τιμολογίων και τον Φεβρουάριο στα επίπεδα των 15-17 λεπτών/κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες θα επιτευχθεί με επιδότηση των 4 λεπτών και με συνολικούς πόρους της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο κόστος με επιδότηση 33 λεπτών/κιλοβατώρα τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε για τα νοικοκυριά στα 470 εκατ. ευρώ και συνολικά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα 840 εκατ. ευρώ. Νοικοκυριά με κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατώρων θα επιδοτηθούν με 4 λεπτά/κιλοβατώρα μόνο στην περίπτωση που πετύχουν εξοικονόμηση κατά 15% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης