Η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά για να χάσει τους στόχους της για το 2030 για την καθαρή ενέργεια, καθώς οι ολοένα και συχνότερες κρίσεις αρνητικών τιμών αποθαρρύνουν τους επενδυτές να υποστηρίξουν νέα έργα, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αγοράς Aurora Energy.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η ηλιακή και αιολική δυναμικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Bloomberg, θα αυξηθεί σε περίπου 850 γιγαβάτ μέχρι το 2030, σύμφωνα με αναλυτές της Aurora, υπολειπόμενη από τον στόχο για περίπου 1.100 γιγαβάτ που ορίζεται από τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα. Εν μέρει ευθύνονται τα απαρχαιωμένα προγράμματα επιδοτήσεων.
Ο Jannik Carl, αναλυτής της Aurora Energy τόνισε ότι πριν από μερικά χρόνια οι κυβερνήσεις κατέκλυσαν τις αγορές, κατέστησαν πολύ ελκυστική την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά τώρα έχουν συνειδητοποιήσει ότι επειδή έχουμε "φιλελεύθερες" αγορές, αυτό κάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ενεργούν "παράλογα" και με υπερβολές.
Τις πιο ηλιόλουστες ή τις πιο θυελλώδεις ημέρες, η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να πλημμυρίσει το δίκτυο, με αποτέλεσμα οι τιμές να γίνουν αρνητικές. Ωστόσο, λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι επιδοτήσεις για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ορισμένοι έχουν κίνητρα να συνεχίσουν να παράγουν ακόμη και όταν οι τιμές πέφτουν κάτω από το μηδέν, προκαλώντας περαιτέρω στρέβλωση της αγοράς.
Οι ειδικοί καλούν τις κυβερνήσεις να προσαρμόσουν αυτούς τους μηχανισμούς και να συμβάλουν στη μείωση του φαινομένου των αρνητικών τιμών.
Οι αρνητικές τιμές έχουν δημιουργήσει ζήτημα κερδοφορίας για πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι αγορές με αρνητικές τιμές
Πέρυσι, οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης είδαν περιόδους ρεκόρ αρνητικών τιμών μετά από μια ταχεία επέκταση της αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας που ενίσχυσε την παραγωγή. Η Γερμανία σημείωσε αύξηση 60% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας τις 468 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Epex Spot. Στη Γαλλία, οι ώρες με αρνητικές τιμές κάτω από το μηδέν υπερδιπλασιάστηκαν στις 356.
Η συμφόρηση του δικτύου είναι επίσης ένας παράγοντας που εμποδίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την Aurora Energy. Η περικοπή, όταν η παραγωγή ενέργειας πρέπει να σταματήσει λόγω έλλειψης υποδομών για να τη φέρει εκεί που χρειάζεται, επηρεάζει περισσότερο το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Αυτό καθιστά δύσκολη τη δημιουργία μεγαλύτερης χωρητικότητας, ειδικά στην περίπτωση του ανέμου, καθώς οι ανεμογεννήτριες είναι συνήθως πιο μακριά από τα κέντρα ζήτησης.
www.worldenergynews.gr