Γερμανία: Ετοιμάζονται νέα μέτρα ενίσχυσης της αιολικής βιομηχανίας (Reuters)

Γερμανία: Ετοιμάζονται νέα μέτρα ενίσχυσης της αιολικής βιομηχανίας (Reuters)

Το υπουργείο δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της αιολικής βιομηχανίας επιβεβαίωσαν την ικανότητά τους να καλύψουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ζήτηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν σταθερές συνθήκες στην αγορά

Η Γερμανία σχεδιάζει τη θέσπιση μέτρων, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας αιολικής βιομηχανίας της, δήλωσε σήμερα (17/10)  το υπουργείο Οικονομίας, εν μέσω ανησυχιών από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες σχετικά με την αύξηση της δυναμικής των κινεζικών εταιρειών στην ήπειρο.

Τα μέτρα – σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας - θα επικεντρωθούν στη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, στη μείωση της εξάρτησης σε διάφορα εξαρτήματα, όπως οι μόνιμοι μαγνήτες, και στη διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού στις παγκόσμιες αγορές. Το υπουργείο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για περισσότερες λεπτομέρειες.

 «Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες για να διατηρήσουμε αυτόν τον κλάδο ανταγωνιστικό και να διασφαλίσουμε τη μελλοντική δημιουργία αξίας εντός της Γερμανίας και της Ευρώπης. Τα μέτρα αυτά είναι ένα κρίσιμο βήμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.

Επιπλέον, το σχέδιο θα ασχοληθεί με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αύξηση της παραγωγής και την προσαρμογή των μηχανισμών δημόσιας χρηματοδότησης για την αποφυγή στρεβλώσεων της αγορς.

Το υπουργείο δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της αιολικής βιομηχανίας επιβεβαίωσαν την ικανότητά τους να καλύψουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ζήτηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν σταθερές συνθήκες στην αγορά.

Οι σχέσεις Κίνας – Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων σπάνιων γαιών, αλλά το μερίδιό της ανέρχεται στο 90% της παραγωγής επεξεργασμένων σπάνιων γαιών και μαγνητών.

Οι Κίνας-Ευρωπαϊκής Ένωσης - των δύο μεγαλύτερων αγορών αιολικής ενέργειας στον κόσμο – είναι τεταμένες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον Απρίλιο έρευνα για το κατά πόσον οι κινεζικές εταιρείες επωφελούνται από αθέμιτες επιδοτήσεις.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου, υποστηρίζουν  ότι η χρήση κινεζικών ανεμογεννητριών θα είναι αναπόφευκτη για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2030. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 37 GW νέας αιολικής ενέργειας ετησίως, σε σύγκριση με τα 17 GW που θα προστεθούν το 2023.

Ωστόσο, η Ευρώπη, έχοντας υπόψη της τις εμπειρίες του παρελθόντος, όπου βασικές βιομηχανίες χάθηκαν από τον  επιδοτούμενο ξένο ανταγωνισμό, είναι αποφασισμένη να αποφύγει μια παρόμοια κατάληξη στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης