Ην. Βασίλειο: Έως και 36 δισ. λίρες το κόστος του κυβερνητικού σχεδίου για ενεργειακά σπίτια

Ην. Βασίλειο: Έως και 36 δισ. λίρες το κόστος του κυβερνητικού σχεδίου για ενεργειακά σπίτια

Πανάκριβο το πλάνο που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας - Προτάσεις για κρατική ενίσχυση - Τι θα κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων; (Telegraph)

Ο Ed Miliband (Υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα απαγορεύσει στους ιδιοκτήτες να εκχωρούν ακίνητα που δεν είναι ενεργειακά αποδοτικά, αναγκάζοντάς τους ουσιαστικά να πραγματοποιήσουν χιλιάδες οικολογικές αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορούσε να κοστίσει σε ιδιοκτήτες, ενώσεις κατοικιών και φορολογούμενους έως και 36 δισεκατομμύρια λίρες, αποκαλύπτει η ανάλυση της Telegraph.

Οι ιδιοκτήτες αναμένεται να ξοδέψουν έως και 10.000 λίρες για κάθε ακίνητο που κατέχουν, με βουλευτές και ειδικούς να προειδοποιούν ότι θα οδηγήσει πολλούς να πουλήσουν και να αυξήσουν τα ενοίκια για τους ενοικιαστές.

Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (EPC) βαθμολογούν τα σπίτια με βάση την ενεργειακή τους απόδοση, με ακίνητα που βαθμολογούνται μεταξύ Α και Ζ. Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εκχωρήσουν ένα ακίνητο που δεν έχει τουλάχιστον βαθμολογία Ε σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

Κάθε πιστοποιητικό παρέχει εκτιμήσεις κόστους για βελτιώσεις που απαιτούνται για την επίτευξη υψηλότερου βαθμού.     

Κόστος 18,5 - 36,1 δισ. λιρών
Η ανάλυση των δημόσιων δεδομένων EPC από την The Telegraph διαπίστωσε ότι θα κοστίσει μεταξύ 18,5 και 36,1 δισεκατομμυρίων λιρών για την ανακαίνιση των 1,6 εκατομμυρίων ιδιωτικών ενοικιαζόμενων ακινήτων της χώρας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων, εξαιρουμένων εκείνων που δεν μπορούν να φτάσουν τον βαθμό C. Η κλίμακα των ανακαινίσεων θα είναι τεράστια.
Η βελτίωση των επιλέξιμων ακινήτων θα κοστίσει πάνω από 10.000 £ κατά μέσο όρο στο 85% των τοπικών αρχών, δείχνουν τα δεδομένα.  

Πρόβλημα για την Βρετανία τα πολλά παλιά σπίτια
Μόνο 33 από τις 347 τοπικές Αρχές έχουν μέση βαθμολογία που πληροί τα κριτήρια.
Η Βρετανία έχει μερικά από τα παλαιότερα στεγαστικά αποθέματα στην Ευρώπη. Περίπου το 1/3 των ενοικιαζόμενων κατοικιών χτίστηκαν πριν από το 1919, σύμφωνα με την English Housing Survey. 
Τα παλαιότερα σπίτια είναι πιο δύσκολο να μονωθούν και συχνά απαιτούν ακριβή μόνωση περιτυλίγματος, σε σύγκριση με νεότερες ιδιότητες που μπορούν να επιλέξουν τη φθηνότερη εναλλακτική λύση τοίχου κοιλότητας. 
Ωστόσο, ο κ. Miliband κατέστησε σαφές αυτή την εβδομάδα ότι οι ιδιώτες ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίσουν επιτέλους τους στόχους που είχαν εγκαταλείψει προηγουμένως οι Συντηρητικοί. 

Miliband κατά της ενεργειακής πολιτικής των Τόρις
Στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος αυτής της εβδομάδας, ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι ήταν «σκάνδαλο των Τόρις» το ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά της Βρετανίας ζούσαν σε «κρύα, σκοτεινά σπίτια», προσθέτοντας ότι «πολλά νοικιάζουν από ιδιώτες ιδιοκτήτες, κάτω από τα αξιοπρεπή πρότυπα». 
Υποστήριξε ότι η απαγόρευση από τους ιδιοκτήτες να ενοικιάζουν σπίτια με ενεργειακά αναποτελεσματικά θα έβγαζε ένα εκατομμύριο οικογένειες από τη φτώχεια καυσίμων, αλλά οι μεσίτες έχουν προειδοποιήσει ότι οι προτάσεις θα έχουν μπούμερανγκ στους ενοικιαστές.  

Δηλώσεις υπουργού και εκπροσώπων μεσιτών
Ο υπουργός Σκιωδών Στέγασης, Ντέιβιντ Σίμοντς, βουλευτής, δήλωσε ότι παρόμοια ρύθμιση στη Σκωτία «έκοψε την προσφορά και αύξησε τα ενοίκια». Είπε ακόμη ότι: «Ο σωρευτικός αντίκτυπος αυτών των κανονισμών θα αναγκάσει περισσότερους ιδιοκτήτες να βγουν από τον κλάδο και να πουλήσουν τα ενοικιαζόμενα καταλύματα τους αντί να επιτύχουν τον στόχο. Αντί να προωθήσει αυτές τις προτάσεις, το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στον ενοικιαζόμενο τομέα για να εφαρμόσει μια τόσο δραστική αλλαγή χωρίς να επιβάλει τα ενοίκια».

Ο Στίβεν Πέρκινς (του μεσίτη Yellow Brick Mortgages), πρόσθεσε: «Προσθήκη στις ρυθμιστικές και φορολογικές αλλαγές που έχουν ήδη μελανιάσει… τους ιδιοκτήτες, σημαίνει πρόσθετο αναγκαστικό κόστος βελτίωσης ακινήτων και απειλητικές απαγορεύσεις. Είναι σα να ρίχνουμε αλάτι στις πληγές». 

Ο Jo Eccles της εταιρείας ακινήτων Eccord με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε:
«Οι ιδιοκτήτες έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με υψηλότερο κόστος από στεγαστικά δάνεια, πρόσθετες ρυθμίσεις και χρεώσεις και αυξανόμενα κόστη συντήρησης. Τώρα άλλες δαπάνες 10.000 λιρών διαφαίνονται στον ορίζοντα. Αυτοί οι νέοι κανόνες δεν ισχύουν για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, επομένως αναρωτιούνται εύλογα γιατί τους επιβάλλεται τέτοιο βάρος, όταν η πλειοψηφία παρέχει ήδη μια επαγγελματική εμπειρία ενοικιαστών και πολύτιμη πηγή ιδιωτικής κατοικίας». 

Ο Jess Ralston, της Μονάδας Πληροφοριών για την Ενέργεια και το Κλίμα που είναι ένα κυβερνητικό συμβουλευτικό όργανο, είπε ότι ήταν ένα «ηθικό ερώτημα» για τους ιδιοκτήτες το εάν ήθελαν να ξοδέψουν χρήματα για την επίτευξη πράσινων στόχων. Συγκεκριμένα είπε: «Φυσικά τα άτομα με κεκτημένα συμφέροντα θα ασκήσουν πίεση ενάντια σε κάτι που θα τους κοστίσει, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες είναι καλύτερα από τους ενοικιαστές. Πρέπει να σκεφτείτε τον αντίκτυπο στον ενοικιαστή, το NHS, την παραγωγικότητα στο σύνολό του και την ανάπτυξη».


Σχέδιο που ματαίωσε ο Σούνακ
Η αρχική διαβούλευση της προηγούμενης κυβέρνησης πρότεινε να απαιτείται από όλα τα πρόσφατα ενοικιαζόμενα σπίτια να έχουν ελάχιστη βαθμολογία C έως το 2025 και στη συνέχεια όλα τα ενοικιαζόμενα ακίνητα έως το 2028. Ωστόσο, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε από τον Ρίσι Σούνακ εν μέσω πιέσεων από ομάδες λόμπι των ιδιοκτητών.  Πέρυσι, ο τότε υπουργός Στέγασης (Μάικλ Γκόουβ) είπε στην The Telegraph ότι οι υπουργοί «ζήτησαν πάρα πολλά πάρα πολύ γρήγορα» και πρότεινε να αναβληθεί η προθεσμία.  

Το υψηλό κόστος για τη βαθμολογία C
Σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Miliband, οι ιδιοκτήτες θα έχουν προθεσμία έως το 2030 για να επιτύχουν την απαιτούμενη βαθμολογία C. Ο γραμματέας ενέργειας θα αναγκάσει επίσης τους οικιστικούς συλλόγους να πληρούν τα ίδια πρότυπα. Υπάρχουν περίπου 900.000 κοινωνικά ενοικιαζόμενα σπίτια στη Βρετανία και η ανάλυση της Telegraph δείχνει ότι θα κοστίσει μεταξύ 9,79 και 16,8 δισεκατομμυρίων στερλινών για την ανακαίνιση όσων μπορούν να επιτύχουν. Δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί επίσημη διαβούλευση, αλλά οι προηγούμενες προτάσεις περιείχαν ανώτατο όριο 10.000 λιρών για τις δαπάνες. 

Προτάσεις για κρατική ενίσχυση
Για πολλά ακίνητα, ακόμη και 10.000 £ δεν θα ήταν αρκετά για να επιτευχθεί βαθμολογία C και υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν υπάρχουν αρκετοί έμποροι για να πραγματοποιήσουν τέτοιες ανακαινίσεις μεγάλης κλίμακας. 
Η Επιτροπή για τη Φτώχεια των Καυσίμων ζήτησε να διατεθούν κρατικά μετρητά για να γίνουν οι βελτιώσεις, μήπως οι ιδιοκτήτες αναβληθούν από το κόστος πωληθούν και προκαλέσουν αύξηση των ενοικίων.
Ένας εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να βοηθηθούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα πρότυπα μέσω φορολογικών συμψηφισμών για βελτιώσεις, δάνεια ή δυνητικά επιχορηγήσεις για ιδιοκτήτες με χαμηλό περιθώριο κέρδους σε περιοχές χαμηλής αξίας ενοικίασης». Το UK Finance (ο εμπορικός οργανισμός χρηματοοικονομικών υπηρεσιών), προέτρεψε την κυβέρνηση να μειώσει τα τέλη χαρτοσήμου και να προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους κάνουν αναβαθμίσεις αποδοτικότητας. 

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα στοιχεία. Πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά πρόκειται να βγουν από τη φτώχεια καυσίμων μέσω της μεγαλύτερης πιθανής ώθησης στα ενεργειακά πρότυπα των κατοικιών στην ιστορία. Το σχέδιό μας για τα ζεστά σπίτια θα προσφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού επιτοκίου για τη στήριξη επενδύσεων σε μόνωση και θέρμανση χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως αντλίες θερμότητας και αναβάθμιση εκατομμυρίων κατοικιών σε αυτό το Κοινοβούλιο. Έχουμε επίσης ανακοινώσει τη νέα τοπική επιχορήγηση για ζεστά σπίτια για να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες κατοικιών με χαμηλό εισόδημα και τους ιδιώτες ενοικιαστές με αναβαθμίσεις ενεργειακής απόδοσης και καθαρότερη θέρμανση και διερευνούμε επίσης επιλογές για περαιτέρω υποστήριξη».

www.worldenergynews.gr


  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης