Υποστηρίζεται από την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα - Στόχος είναι το ξεκλείδωμα νέας αιολικής δυναμικότητας - Τα σενάρια… για μελλοντικές ανάγκες της βαλκανικής χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια
Η ρουμανική κυβέρνηση δημοσίευσε έναν νέο οδικό χάρτη για να βοηθήσει στην υλοποίηση ενός δυναμικού έως και 7 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη βαλκανική χώρα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πλέον η Μαύρη Θάλασσα γίνεται ένα πολλά υποσχόμενο νέο σύνορο στην ευρωπαϊκή υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Το σχέδιο αποτελεί ως μέρος του έργου «Εσωτερική αγορά ενέργειας και ενεργειακή μετάβαση στη Ρουμανία» το οποίο έλαβε τεχνική υποστήριξη από τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΚ.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ μέσω του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης και εφαρμόστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Διεθνή Χρηματοοικονομική Εταιρεία (IFC), με την υποστήριξη της ΓΔ REFORM και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ρουμανίας.
Παροχές του οδικού χάρτη
Ο οδικός χάρτης υπεράκτιων ανέμων για τη Ρουμανία παρέχει στρατηγική ανάλυση και σκιαγραφεί ένα όραμα για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας.
Υποστηριζόμενος από έναν καλό αιολικό πόρο, καλά εξοπλισμένες λιμενικές εγκαταστάσεις, αποδεδειγμένη αλυσίδα εφοδιασμού με βάση το χάλυβα και εξειδικευμένο τοπικό εργατικό δυναμικό, ο κλάδος προσφέρει στη χώρα μια μεγάλης κλίμακας εγχώρια πηγή καθαρής ενέργειας.
Η αναδυόμενη βιομηχανία παρουσιάζει επίσης νέες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας και έχει δυνατότητες να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη σε μια μελλοντική περιφερειακή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα.
Το σχέδιο υπογραμμίζει τη δυνατότητα για έως και 7 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος που θα εγκατασταθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα και διερευνά τον αντίκτυπο δύο διαφορετικών σεναρίων ανάπτυξης υπεράκτιων ανέμων που βρίσκονται τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα από την ακτή και βρίσκονται κυρίως σε ρηχά νερά κατάλληλα για θεμέλια σταθερού πυθμένα.
Σενάρια… για μελλοντικές ανάγκες της Ρουμανίας σε ηλεκτρική ενέργεια
Τα σενάρια χαράσσουν δύο ρεαλιστικούς δρόμους για να καλύψει η Ρουμανία τις μελλοντικές της ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια:
Το πρώτο αφορά τη χαμηλή ανάπτυξη η οποία προϋποθέτει ότι θα εγκατασταθούν 3 GW χωρητικότητας για να καλύψει το 16% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας (κατά TWh) μέχρι το τέλος του 2035.
Σε αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι οι δραστηριότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας θα δημιουργήσουν ακαθάριστη προστιθέμενη αξία 1,4 δισ. ευρώ (1,5 δισ. $) στην τοπική οικονομία κατά την περίοδο αυτή.
Το δεύτερο σενάριο είναι για υψηλή ανάπτυξη, το οποίο προϋποθέτει ότι θα εγκατασταθούν 7 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την κάλυψη του 37% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας μέχρι το τέλος του 2035.
Σε αυτήν την κατάσταση, εκτιμάται ότι οι δραστηριότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας θα δημιουργήσουν 5,3 δισ. ευρώ (5,9 δισ. $) ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία αυτή την περίοδο, 3,7 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στο σενάριο χαμηλής ανάπτυξης.
Τρόποι εφαρμογής των σεναρίων…
Για να επιτευχθούν αυτά τα σενάρια, ο οδικός χάρτης υπογραμμίζει θέματα προτεραιότητας και συνιστώνται ενέργειες για να εξετάσει η ρουμανική κυβέρνηση.
Αυτό περιλαμβάνει: α) περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με την ενεργειακή στρατηγική με στόχους για υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας έως το 2035, β) τη δημιουργία ζωνών ανάπτυξης στις καταλληλότερες τοποθεσίες, γ) βιώσιμα πλαίσια για αδειοδότηση, δ) χρηματοδοτική μίσθωση, ε) αδειοδότηση και παραλαβή, στ) σημαντικές αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και ζ) υποστήριξη σε βασικούς τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας της Ρουμανίας.
Δηλώσεις
Ο Sebastian-Ioan Burduja (υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης της Ρουμανίας) δήλωσε:
«Η μελέτη που διεξήχθη από την Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει τις δυνατότητες της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα και τις ευκαιρίες για την οικονομική και ενεργειακή ανάπτυξη της Ρουμανίας.
Αυτός ο νέος οδικός χάρτης μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ρουμανίας και στη διευκόλυνση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ψήφιση του Νόμου 121/2024 για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, που υποστηρίζεται από τον οδικό χάρτη, δημιουργεί μια στέρεη νομική βάση για την ανάπτυξη αυτού του κλάδου, με παράλληλη μέριμνα για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στις περιοχές παραγωγής.
Επιπλέον, η ανάπτυξη κατάλληλων μηχανισμών χρηματοδότησης θα υποστηρίξει τη δημιουργία και επέκταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και τις απαραίτητες υποδομές.
Η επιτυχία των υπεράκτιων αιολικών έργων εξαρτάται από τη διεθνή συνεργασία και ως εκ τούτου είμαι ευγνώμων για τη στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσουμε στην επίτευξη των στόχων μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η συνεργασία με διεθνείς φορείς και άλλες χώρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα επιτρέψει τη μεταφορά τεχνολογίας και την ανάπτυξη κοινών έργων, υποστηρίζοντας την ενσωμάτωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στα περιφερειακά δίκτυα τα επόμενα χρόνια».
Η Nathalie Berger (Διευθύντρια της ΕΕ για την Υποστήριξη των Μεταρρυθμίσεων των Κρατών Μελών), δήλωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε τεχνική υποστήριξη στη Ρουμανία για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συνόλου προτάσεων μεταρρυθμίσεων με γνώμονα την αγορά που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της εθνικής αγοράς ενέργειας και στη στήριξη της ενέργειας της χώρας μετάβαση.
Ιδιαίτερα, εργαστήκαμε σε έναν οδικό χάρτη υλοποίησης για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Ρουμανία και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα προσφέρει βεβαιότητα στους επενδυτές και θα ενισχύσει την καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους πολίτες και τις εταιρείες σε όλη τη Ρουμανία.
Αυτή η πρωτοβουλία συμβάλλει επίσης στις προσπάθειες της Ρουμανίας για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».
Ο Sean Whittaker (συνεπικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας της Παγκόσμιας Τράπεζας), πρόσθεσε:
«Ο σκοπός αυτού του οδικού χάρτη είναι να παρέχει μια καλή κατανόηση σχετικά με την υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Ρουμανία και να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης βιομηχανίας.
Η ανάλυση καθιστά σαφές ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι ένα πολλά υποσχόμενο νέο σύνορο στην ευρωπαϊκή υπεράκτια αιολική ενέργεια και παρουσιάζει σημαντικές αναξιοποίητες δυνατότητες για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Ρουμανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα σχετικά ρηχά παράκτια νερά διευκολύνουν τεχνικά και οικονομικά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Η στρατηγική θέση επιτρέπει την πρόσβαση σε μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, βοηθώντας την ενσωμάτωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στα περιφερειακά δίκτυα στο μέλλον».
www.worldenergynews.gr