PV Europe: Άλμα Βουλγαρίας και Ρουμανίας στις ΑΠΕ

PV Europe: Άλμα Βουλγαρίας και Ρουμανίας στις ΑΠΕ
Η πιο βασική πρόκληση παραμένει ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των δικτύων
Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με την Πολωνία να πρωτοστατεί, αλλά και Βουλγαρία, Ρουμανία και Τσεχία να αναπτύσσονται δυναμικά.

Η πιο βασική πρόκληση ωστόσο, σύμφωνα με το PV Europe είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των δικτύων.

Το 2023 θα εγκατασταθούν στην Πολωνία νέα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 4,6 GW, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί σε πάνω από 15 GW.

Ωστόσο, στα 100 MW, η αγορά αυξήθηκε μόνο ελαφρώς σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (αλλαγή του καθεστώτος στήριξης για τα ιδιωτικά νοικοκυριά, πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας) και μετατοπίζεται όλο και περισσότερο σε μεγαλύτερα συστήματα σε στέγες και ηλιακά πάρκα.

Συνολικά, αναμένεται περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Πολωνία.

Η Ουγγαρία ήταν η δεύτερη ισχυρότερη ηλιακή αγορά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πέρυσι.

Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών αυξήθηκαν κατά 1,6 GW (συν 45%, 2022, 1,1 GW) και η εγκατεστημένη ισχύς σκαρφάλωσε στα 5,6 GW.

Προκλήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη αποτελούν οι χωρητικότητες του δικτύου και ο σχεδιασμός κινήτρων για συστήματα αποθήκευσης φωτοβολταϊκών για ιδιωτικά νοικοκυριά στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος επιδότησης «ακαθάριστης μέτρησης».

Ανεβαίνει η Βουλγαρία

Η αγορά ηλιακής ενέργειας στη Βουλγαρία έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Η εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς αυξήθηκε από λίγο πάνω από 1 GW στις αρχές του 2021 σε σχεδόν 3 GW στο τέλος του περασμένου έτους.

Το 2023, η επέκταση των φωτοβολταϊκών ανήλθε σε περίπου 1 GW, ενώ το καλοκαίρι του 2023, το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 40%, αν και μόνο για λίγες ώρες.

Με μέση ετήσια διάρκεια ηλιοφάνειας μεταξύ 2.000 και 2.600 ωρών σε διάφορες περιοχές, η χώρα προσφέρει υψηλό δυναμικό ηλιακής ακτινοβολίας.

Η φωτοβολταϊκή αγορά της γειτονικής χώρας χαρακτηρίζεται από έργα μεγάλης κλίμακας.

Λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, οι πρώτες μεγάλες εταιρικές συμβάσεις PPA συνήφθησαν πέρυσι.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους ξεκίνησε στη Βουλγαρία ο πρώτος συνδυασμένος κύκλος υποβολής προσφορών για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (1,995 GW) με συνδυασμένη αποθήκευση ενέργειας (350 MW/700 MWh).

Η δυναμική ανάπτυξη της βουλγαρικής αγοράς φωτοβολταϊκών, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, εξαρτάται όχι μόνο από την πρόοδο στην επέκταση του δικτύου, αλλά και σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.

Αύξηση 300% στη Ρουμανία

Από άποψη όγκου, η αγορά φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Βουλγαρία.

Περίπου 2,9 GW ηλιακής ισχύος είχαν εγκατασταθεί εκεί στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 1 GW το 2023, δηλαδή κατά 300% και πλέον σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Κύριοι μοχλοί αυτής της ισχυρής ανάπτυξης είναι τα ιδιωτικά νοικοκυριά και οι εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και τα μεγαλύτερα συστήματα αυξάνονται επίσης ραγδαία.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2023, για παράδειγμα, εγκαινιάστηκε στην περιοχή Ράτσι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ηλιακό πάρκο της χώρας με 155 MW και προβλεπόμενη ετήσια απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 220 GWh.

Η Ρουμανία σημειώνει επίσης βαθμολογία με 1.900 έως 2.400 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης