Rystad: Πάνω από τα 520 GW η ισχύς των υπεράκτιων αιολικών παγκοσμίως μέχρι το 2040

Rystad: Πάνω από τα 520 GW η ισχύς των υπεράκτιων αιολικών παγκοσμίως μέχρι το 2040
Ο τομέας έκανε σημαντικά βήματα το 2023, σημειώνοντας αύξηση 7% στις προσθήκες νέας δυναμικότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος
Τα υπεράκτια αιολικά έργα αντιμετώπισαν παγκοσμίως σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ αρνητικά επέδρασαν και οι αναβληθείσες διαδικασίες αδειοδότησης και οι καθυστερημένες δημοπρασίες.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, ο τομέας έκανε σημαντικά βήματα το 2023, σημειώνοντας αύξηση 7% στις προσθήκες νέας δυναμικότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αυτή η δυναμική αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος, με τις νέες προσθήκες δυναμικότητας να αναμένεται να αυξηθούν κατά 9% σε πάνω από 11 GW μέχρι το τέλος του έτους.

Η Rystad Energy αναμένει ότι αυτή η ανάπτυξη για τον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό και εκτιμά ότι οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις, εξαιρουμένης της ηπειρωτικής Κίνας, θα ξεπεράσουν τα 520 GW μέχρι το 2040.

Η Ευρώπη θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στην πλωτή αιολική ενέργεια για την επίτευξη φιλόδοξων εθνικών στόχων και την αξιοποίηση στο έπακρο των άφθονων υδάτινων πόρων της.

Μέχρι το 2040, η γηραιά ήπειρος αναμένεται να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων πλωτών αιολικών εγκαταστάσεων.

Αν και αναμένονται κάποιες καθυστερήσεις έργων μετά το 2030, είναι πιθανό να υπάρξει ισχυρή ώθηση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Ως αποτέλεσμα, η πλωτή αιολική δυναμικότητα προβλέπεται να αγγίξει τα 90 GW έως το 2040, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Πορτογαλία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης.

Η Ασία θα διαδραματίσει επίσης καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της πλωτής αιολικής ενέργειας ως ώριμης τεχνολογίας ενώ αναμένεται- εξαιρουμένης της ηπειρωτικής Κίνας - να καταλάβει μερίδιο 20% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων έως το 2040.

Ενώ ο πλωτός τομέας της αιολικής ενέργειας έχει δει μια πρόσφατη αύξηση στις ανακοινώσεις έργων, επί του παρόντος αντιμετωπίζει περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού παρόμοιους με τον τομέα της αιολικής ενέργειας με σταθερό πυθμένα, όπου οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται σε σταθερά θεμέλια σε ρηχά νερά.

Αυτές οι προκλήσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόοδο της πλωτής αιολικής τεχνολογίας βραχυπρόθεσμα, με εκτιμήσεις για δυναμικότητα μικρότερη από 7 GW έως το 2030. Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, η αυξημένη κυβερνητική στήριξη είναι ζωτικής σημασίας.


1724420420-o_1i5vneqogkj3c4m17df1kp91vrt8.jpg



Στην αγορά των υπεράκτιων σταθερού πυθμένα, η Rystad αναμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες θα αναδειχθούν ως οι τρεις κυρίαρχοι παίκτες. Η γειτνίαση των χωρών αυτών με τη Βόρεια Θάλασσα παρέχει ισχυρά θεμέλια για την επιτυχία στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Μαζί, οι τρεις αυτές χώρες προβλέπεται να αντιπροσωπεύουν συνολικά 150 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2040, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ με λιγότερα από 40 GW.

Το μέλλον της αγοράς των ΗΠΑ εξαρτάται από το πολιτικό τοπίο της, με ανησυχίες ότι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει, η κυβέρνησή του θα μπορούσε να εμποδίσει σημαντικά την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Μεταξύ 2025 και 2030, η Αμερική, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θα γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, ξεκινώντας με σχεδόν 2 GW εγκατεστημένης ισχύος το 2025.

Η Ασία, εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, θα ακολουθήσει, με 7 GW το 2025 και θα φτάσει σχεδόν τα 28 GW μέχρι το 2030, με την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ να αναδεικνύονται σε σημαντικές αγορές της περιοχής.

Η Ευρώπη προβλέπεται να έχει 41 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και περισσότερα από 112 GW έως το 2030, με κινητήρια δύναμη τη σταθερή ροή έργων που ανατίθενται μέσω ανταγωνιστικών δημοπρασιών.

Όσον αφορά το διάστημα μεταξύ 2030 και 2035, αναμένεται αύξηση της ανάπτυξης στην Ασία, ακολουθούμενη από την Αμερική και την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Λατινική Αμερική, ιδίως η Βραζιλία και η Κολομβία, αναμένεται επίσης να αρχίσει να συμβάλει στην υπεράκτια αιολική δυναμικότητα στην Αμερική.


1724420444-o_1i5vnfibj12fp1tsa1naa19a61k1a8.jpg

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Rystad Energy για τον πλωτό τομέα της αιολικής ενέργειας διαφέρουν σημαντικά από την ανοδική τάση που παρατηρείται στην αγορά του σταθερού πυθμένα.

Από το 2025 έως το 2030, η Rystad προβλέπει ότι μόνο η Ασία και η Ευρώπη θα εγκαταστήσουν ενεργά πλωτή αιολική ισχύ.

Συγκεκριμένα, μέχρι το 2030, εκτιμά ότι η Ευρώπη θα έχει εγκαταστήσει σχεδόν 5 GW πλωτής αιολικής ενέργειας, ενώ η Ασία, εξαιρουμένης της ηπειρωτικής Κίνας, αναμένεται να προσθέσει 2 GW.

Κατά την επόμενη πενταετή περίοδο από το 2030 έως το 2035, προβλέπει σημαντική αύξηση των εγκαταστάσεων.

Η Ευρώπη αναμένεται να προσθέσει 20 GW πλωτής αιολικής ισχύος και η Ασία, εξαιρουμένης της ηπειρωτικής Κίνας, έως 5 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης