Η επέκταση των φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλία και οι κίνδυνοι για τον πρωτογενή τομέα – Τι καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επέκταση των φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλία και οι κίνδυνοι για τον πρωτογενή τομέα – Τι καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με χάρτη που παρουσίασε ο Βασίλης Κόκκαλης, στη Θεσσαλία έχουν δεσμευτεί 339.000 στρέμματα για ανάπτυξη ηλιακών πάρκων
Την άμεση κινητοποίηση των φορέων στην Θεσσαλία για να διατηρηθεί ακμαίος ο πρωτογενής τομέας απέναντι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, κ.
Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον ΥΠΕΝ, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη

«Με την παρούσα επίκαιρη ερώτηση επαναφέρουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, το μείζον ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών (ΑΠΕ) σε αγροτεμάχια – γη, που είναι χαρακτηρισμένη ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Είναι γνωστό καταρχήν, ότι στα αγροτεμάχια που έχουν τον χαρακτήρα γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας αυτών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, έχουν θεσμοθετηθεί περιορισμοί αναφορικά με την χρήση αυτών. Ειδικότερα, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από την αγροτική εκμετάλλευση-αγροτική δραστηριότητα και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ. Προβλέπεται όμως, ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε γη χαρακτηρισμένη ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας,  επιτρέπεται μόνο εφόσον το έργο είναι ισχύος μικρότερης του 1 MW.

Στα πλαίσια των περιορισμών αυτών, εξεδόθη υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζεται το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη, εντός του οποίου επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού < 1 MW ανά Περιφερειακή Ενότητα, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα, με όριο 0,8% επί του συνόλου αυτών και τυπική στρεμματική κάλυψη ίση με 14 στρέμματα ανά εγκατεστημένο MW φωτοβολταϊκού σταθμού. Ενδεικτικά στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, επί συνόλου καλλιεργούμενων εκτάσεων 2.238.157 στρεμμάτων, το ποσοστό 0,8% επί αυτών αντιστοιχεί σε  17.905    στρέμματα και το Μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών αντιστοιχεί σε 1278,95 ΜW. Όμως, διαπιστώνεται σε πολλές περιφερειακές ενότητες, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, να αδειοδοτούνται και να εγκαθίστανται ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ξεπερνώντας το όριο ανά περιοχή που προβλέπει ο σχετικός Πίνακας της με αρ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74123/2971/2020 (ΦΕΚ Β΄ 3149) ΚΥΑ. Διαπιστώνεται δηλαδή, ειδικά στην Θεσσαλία, μια ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ, υπερβαίνοντας προφανώς τα ανωτέρω όρια, και λειτουργώντας εις βάρος του πρωτογενούς τομέα, των καλλιεργειών και του φυσικού περιβάλλοντος και βέβαια προκαλώντας πολλαπλές συνέπειες στην περιοχή.  Σύμφωνα με δημοσιευθέντα στοιχεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καλύπτεται με ΑΠΕ η μεγαλύτερη έκταση από το σύνολο της Επικράτειας, που αντιστοιχεί σε 339.010.019,17 τ.μ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μεγάλα έργα σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Επειδή, η εγκατάσταση ΑΠΕ χωρίς περιορισμούς σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, συνιστά προσβολή ενός κοινωνικού αγαθού μεγάλης σπουδαιότητας για την οικονομία και την κοινωνική ζωή, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας είναι μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος που βρίσκεται ήδη σε ανεπάρκεια, άρα χρήζει ειδικής και αυξημένης προστασίας.
Επειδή, βρισκόμαστε ενώπιον μιας μη αναστρέψιμης άναρχης διασποράς σταθμών παραγωγής ΑΠΕ με θυσία χιλιάδων στρεμμάτων γόνιμης παραγωγικής γης, που θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών και στην ερημοποίηση της υπαίθρου.
Επειδή, εκδηλώνεται συνεχώς η ομόθυμη αντίδραση των αγροτών και κατοίκων της υπαίθρου, οι οποίοι εξοβελίζονται από τις περιοχές τους και ναρκοθετείται ο πρωτογενής τομέας.
Επειδή, επίκειται στην Θεσσαλία άμεση ενεργοποίηση και συστράτευση όλων των θεσμικών φορέων με σκοπό την λήψη αποφάσεων για την προστασία της αγροτικής γης και της αγροτικής οικονομίας και εν γένει της ζωής των αγροτών της Θεσσαλίας.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Έχει το Υπουργείο την πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπίσει την ανέλεγκτη διασπορά ΑΠΕ, όταν αυτή λειτουργεί σε βάρος του πρωτογενούς τομέα, θεσπίζοντας μέτρα για την προστασία της παραγωγικής δραστηριότητας και τον περιορισμό των ΑΠΕ;»

Σύμφωνα με χάρτη που παρουσίασε στη Θεσσαλία έχουν δεσμευτεί 339.000 στρέμματα σε περιοχές όπως στη Σκοπιά Φαρσάλων, στον Τύρναβο ή στην Ελασσόνα, όπου διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι ότι εξαφανίζονται τα βοσκοτόπια

Ακολουθούν:

-Δυτική Μακεδονία με 250.417 στρέμματα
-Στερεά Ελλάδα με 235.325 στρέμματα
-Κεντρική Μακεδονία 176.593 στρέμματα
-Αν. Μακεδονία- Θράκη με 101.597 στρεμ.
-Δυτική Ελλάδα 63457 στρεμ.
-Πελοπόννησος 51.140 στρεμ.
- Ήπειρος 27.871 στρεμ.
-Κρήτη 21.254 στρεμ.
-Αττική 15.446 στρεμ.
- Νότιο Αιγαίο 3.030 στρεμ.
-Ιόνια 2325 στρεμ.
-Βόρειο Αιγαίο 2.009 στρεμ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης