Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

''Ψαλίδι" στις εγγυητικές για τους επενδυτές ΑΠΕ φέρνει το τέλος των επιδοτήσεων - Τα δεδομένα για την αποθήκευση

''Ψαλίδι

Στόχος η διατήρηση και ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος με τα νέα δεδομένα

 

Τη δραστική μείωση των εγγυητικών επιστολών που καταθέτουν οι επενδυτές ΑΠΕ για την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος, είναι το μέτρο να λειτουργήσει ως ένα είδος αντιστάθμισης των επιπτώσεων που θα έχει για τους επενδυτές η κατάργηση των επιδοτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ που έχει προαναγγείλει ο υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Άποψη του υπουργού είναι ότι “με την κατάργηση των επιδοτήσεων ο χρόνος ανάπτυξης των έργων για τους επενδυτές επιμηκύνεται και δεν μπορείς να τους υποχρεώνεις να πληρώνουν για την αναμονή τεράστια ποσά”.
Η δραστική μείωση του ύψους των εγγυητικών επιστολών, σύμφωνα με τον υπουργό, θα συμβάλει στην διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αφού η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας παραμένει πάντα ενεργειακή προτεραιότητα.


Τέλος οι επιδοτήσεις

Η κατάργηση των επιδοτήσεων σε νέα έργα ΑΠΕ που προανήγγειλε ο υπουργός θα οδηγήσει και σε ακύρωση των προγραμματισμένων δημοπρασιών από τη ΡΑΑΕΥ για νέα επιδοτούμενα έργα αποθήκευσης.

Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση για την αγορά σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι η ταχεία ανάπτυξη και ένταξη στο σύστημα μονάδων αποθήκευσης ώστε να επέλθει μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και να περιοριστούν οι περικοπές πράσινης ενέργειας και τα φαινόμενα των μηδενικών και αρνητικών τιμών.

Σε αυτό το πλαίσιο τα εγκεκριμένα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το REPowerEU θα διατεθούν μόνο για ενίσχυση του κόστους επένδυσης (CAPEX) έτσι ώστε να αναπτυχθούν όσο γίνεται περισσότερα έργα. Η ταχύτητα μάλιστα ανάπτυξης του έργου πιθανότατα να αποτελέσει και το μοναδικό κριτήριο για την επιλεξιμότητα των έργων.


Πως θα λειτουργήσουν τα έργα

Τα έργα που θα προχωρήσουν βάσει του νέου σχεδιασμού θα λειτουργούν με όρους αγοράς, αναλαμβάνοντας πλήρως το ρίσκο της επένδυσης. Στην περίπτωση μιας μονάδας ΑΠΕ που θα προσθέσει μπαταρία πίσω από το μετρητή, η αποθηκευμένη ενέργεια όταν διατίθεται στο σύστημα θα πωλείται στην τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή. Αντίστοιχα μια Standalone μονάδα θα αντλεί έσοδα αποθηκεύοντας ενέργειας σε ώρες που η τιμή στην αγορά είναι χαμηλή και διαθέτοντάς την στο σύστημα σε ώρες αιχμής της ζήτησης που οι τιμές είναι υψηλές.

Η μαζική εγκατάσταση έργων αποθήκευσης, αλλάζει τα δεδομένα για τις εταιρίες που “κλείδωσαν” επιδοτήσεις κεφαλαίου και λειτουργικές ενισχύσεις στις δύο προηγούμενες δημοπρασίες της ΡΑΑΕΥ αφού η συμμετοχή περισσότερων έργων στην αγορά θα περιορίσει τα έσοδά τους. Κατά ορισμένους, εκτιμάται επίσης ότι θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στη βιωσιμότητα των μονάδων φυσικού αερίου, αφού η λειτουργία της τις βραδινές ώρες που υποχωρούν οι ΑΠΕ θα υποκατασταθεί από την ενέργεια που θα δίνουν στο σύστημα οι μονάδες αποθήκευσης. Πάντως στην πιο ώριμη αγορά της Βρετανίας κατασκευάζονται νέες μονάδες φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης