Τελευταία Νέα

Αποθήκευση: Εκκαθάριση ανά έτος ζητά η αγορά από την ΡΑΑΕΥ

Αποθήκευση: Εκκαθάριση ανά έτος ζητά η αγορά από την ΡΑΑΕΥ
Τι ζητούν ΔΑΠΕΕΠ και ΕΣΣΑΗΕ για εύρυθμη λειτουργία και διαφάνεια στην διαβούλευση

Μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές στον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας προσέλκυσε η διαβούλευση που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ επί της πρότασης για τη μεθοδολογία υπολογισμού του ποσού της λειτουργικής ενίσχυσης που θα χορηγείται σε κάθε σταθμό, αλλά και τη διάρκεια της περιόδου υπολογισμού της ενίσχυσης αυτής.
Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΑΕΥ η εκκαθάριση της λειτουργικής ενίσχυσης θα γίνεται κάθε τρία έτη γεγονός που συγκεντρώνει τις αντιρρήσεις σχεδόν του συνόλου των συμμετεχόντων οι οποίοι ζητούν αντί της τριετίας η εκκαθάριση να γίνεται κάθε έτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΑΠΕΕΠ που είναι και ο διαχειριστής του Υπολογαριασμού Αποθήκευσης του ΕΛΑΠΕ, (μέσω αυτού αποζημιώνονται οι σταθμοί αποθήκευσης) αλλά και ο φορέας υλοποίησης των σχετικών εκκαθαρίσεων, προτείνει μονοετείς Ρυθμιστικές Περιόδους, ώστε να περιοριστούν τα σφάλματα των προβλέψεων και το ύψος των ποσών της τελικής εκκαθάρισης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΕΣΣΑΗΕ που έχει συσταθεί από τις εταιρίες ENEL GREEN POWER HELLAS, EDF RENEWABLES HELLAS, METKA EGN, EDP RENEWABLES GREECE. Όπως αναφέρει στην επιστολή του εξαιτίας της μεταβλητότητας και της δυναμικής εξέλιξης της λειτουργίας των Αγορών, η διάρκεια της Ρυθμιστικής Περιόδου είναι απαραίτητο να μειωθεί στο ένα έτος. Επίσης προτείνει η πρώτη Ρυθμιστική Περίοδος να ξεκινήσει από 1/1/2025 και όχι το 2026 όπως προτείνει η ΡΑΑΕΥ και τούτο διότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει κίνητρο για τους υποψήφιους επενδυτές να προχωρήσουν ταχύτερα στην κατασκευή και θέση σε λειτουργία των σταθμών αποθήκευσης εντός του 2025.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΔΑΠΕΕΠ στην επιστολή του θέτει ένα ακόμη ζήτημα σημειώνοντας ότι η έγκαιρη παροχή στοιχείων, παραμέτρων και εκτιμήσεων από τους άλλους Διαχειριστές και από το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας των απαιτούμενων υπολογισμών και μελετών που θα πρέπει ο ίδιος να διενεργεί. Ως εκ τούτου ζητεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΔΕΔΔΗΕ να υποβάλλουν έγκαιρα στον ΔΑΠΕΕΠ όλα τα ζητούμενα στοιχεία, παραμέτρους και εκτιμήσεις για ζητήματα αρμοδιότητάς τους.


Οι παρατηρήσεις του ΕΣΣΑΗΕ

Εξάλλου σε ότι αφορά τη σύσταση ομάδων έργων των σταθμών αποθήκευσης ο ΕΣΣΑΗΕ σημειώνει, ότι αφού η λειτουργική ενίσχυση που καταβάλλεται σε κάθε σταθμό υπολογίζεται με βάση τα Εκτιμώμενα και Απολογιστικά Έσοδα Αγορών της ομάδας έργων στην οποία ανήκει, είναι απαραίτητο στις ομάδες αυτές να μην εντάσσονται οι σταθμοί που δεν έχουν ενταχθεί στο σχήμα στήριξης.
Μάλιστα αναφέρει ότι οι μη ενισχυόμενοι σταθμοί συμμετέχουν πλήρως ανταγωνιστικά στις αγορές ενέργειας, χωρίς να έχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις με τους ενισχυόμενους σταθμούς (συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις, υποχρεωτική παροχή πρόσθετων υπηρεσιών), με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να διαμορφώσουν ελεύθερα τη στρατηγική συμμετοχής τους και κατ’ επέκταση τα έσοδα τους.


Ένα ακόμη θέμα που τίθεται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας αφορά την κατά προτεραιότητα παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, από τους ενισχυόμενους σταθμούς. Όπως σημειώνει η υποχρέωση αυτή δεν αρκεί να συνεκτιμάται στους υπολογισμούς της λειτουργικής ενίσχυσης, αλλά είναι πρέπει να οριοθετηθεί, προκειμένου να μην οδηγεί σε πρόωρη εξάντληση του εξοπλισμού. Επίσης ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου που θα τεθεί, ο σταθμός θα πρέπει να αποζημιώνεται για τις εν λόγω υπηρεσίες.
Σε κάθε περίπτωση, η μεθοδολογία εκτίμησης των αρνητικών επιπτώσεων στα έσοδα των ΣΑΗΕ καθώς και η μεθοδολογία εκτίμησης της υπερβάλλουσας φθοράς του εξοπλισμού θα πρέπει να εξειδικευθεί σε κάποιο κανονιστικό κείμενο, για λόγους διαφάνειας και ιχνηλασιμότητας των υπολογισμών.

Η Helleniq Energy για την απομείωση

Τέλος στην επιστολή της στο πλαίσιο της διαβούλευσης η Helleniq Energy σημειώνει ένα άλλο θέμα που αφορά τη μέγιστη συνολική ποσοστιαία απομείωση του Ετήσιου Εσόδου των σταθμών αποθήκευσης λόγω της σωρευτικής Χρέωσης Αποκλίσεων Τεχνικών Απαιτήσεων. Το ποσοστό από ορίζεται στο 25% και όπως προκύπτει και από τις άλλες επιστολές των συμμετεχόντων κρίνεται απαραίτητο να μειωθεί στο 10-15%, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος για την οικονομική βιωσιμότητα των σταθμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης