Σε …δόσεις αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ το νομοθετικό και ρυθμιστικό κανονιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο worldenergynews.gr στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε πρώτη φάση, θα προωθηθούν εντός του Οκτωβρίου, οι ρυθμίσεις για το αδειοδοτικό πλαίσιο των μονάδων αποθήκευσης, οι οποίες πιθανότατα θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τη δεύτερη φάση απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών των ΑΠΕ.
Όσο για τη συμμετοχή των μονάδων αποθήκευσης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ως ανεξάρτητοι συμμετέχοντες, ή μέσω εκπροσώπησης, εκτιμάται ότι, το σχετικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Αμέσως μετά θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη δυνατότητα χορήγησης λειτουργικής ενίσχυσης σταθμών αποθήκευσης μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες. Μένει να αποσαφηνιστεί η μορφή των διαγωνισμών και εάν θα διαχωρίζονται ανάλογα με την κλίμακα των έργων, καθώς και η στήριξή τους μέσω ενός μηχανισμού ισχύος.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, το ενδιαφέρον των επενδυτών για έργα αποθήκευσης είναι τεράστιο. Μάλιστα, όπως είπε χθες και ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας σε ενημερωτική συνέντευξη Τύπου με τους δημοσιογράφους του ενεργειακού ρεπορτάζ, έχουν ήδη εγκριθεί 8 GW έργων αποθήκευσης ενώ εκκρεμεί η έγκριση άλλων 7 GW. Ωστόσο, όπως έχει συμβεί και με την υπερπληθώρα έργων ΑΠΕ που από τα 95 GW που έχουν περάσει το πρώτο «τσεκάρισμα» της ΡΑΕ (85 GW πήραν βεβαίωση παραγωγού και τα 10 GW έχουν προεγκριθεί) μόνο το 10% εκτιμάται ότι τελικά θα υλοποιηθεί, ανάλογη αναμένεται ότι θα είναι η εικόνα και για τα έργα αποθήκευσης.
Η υλοποίηση στο σύνολό τους κρίνεται ότι θα είναι ανέφικτη, καθώς υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης ΑΠΕ που έχει τεθεί από το υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (δηλαδή 19 GW το 2030, από 7 GW σήμερα), βάσει μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της ΡΑΕ, προκύπτει ανάγκη ανάπτυξης περίπου 1,5 GW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης (1 GW) και με νέες τεχνολογίες μπαταριών (0,5 GW). Αλλά ακόμη και με την αναμενόμενη αναθεώρηση του ΕΣΕΚ η οποία θα θέτει πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ, όπως εκτιμά στέλεχος του ΥΠΕΝ, δεν προβλέπεται τα αναγκαία έργα αποθήκευσης να ξεπεράσουν τα 3 με 3,5 GW.
Διπλή ενίσχυση με 450 εκατ
Όπως έχει καταγράψει το WEN διπλή ενίσχυση θα παρασχεθεί στις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια στη χώρα για να υποστηρίξουν την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα θα προβλέπει ενίσχυση τόσο του CAPEX, όσο και του OPEX των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν. Όπως είναι γνωστό το CAPEX αφορά τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις και το OPEX τις λειτουργικές δαπάνες. Κατά συνέπεια θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις και στους δύο άξονες.
Συγκεκριμένα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του οποίου έχουν καταμεριστεί κονδύλια ύψους 450 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση έργων αποθήκευσης ενέργειας, θα χρηματοδοτηθούν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των επενδύσεων, ενώ παράλληλα μέσω ειδικού μηχανισμού και ανταγωνιστικών διαδικασιών θα χρηματοδοτηθεί η λειτουργία των συστημάτων αποθήκευσης ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση κόστους για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.