Διεθνή

Ισραήλ: Μήνυμα στο Ιράν για «θανάσιμη έκπληξη»

Ισραήλ: Μήνυμα στο Ιράν για «θανάσιμη έκπληξη»

Οι Ισραηλινοί σπρώχνουν τη Μ. Ανατολή στην καταστροφή σύμφωνα με τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Για «θανάσιμη έκπληξη» προετοιμάζει το Ισραήλ το Ιράν μέσω μηνύματος που στέλνει εν αναμονή των αντιποίνων του για την ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου τα οποία εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθούν μετά και την ενημέρωση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.

Σε μια συνομιλία (η πρώτη μετά από αρκετές εβδομάδες) διάρκειας περίπου 30 λεπτών ο Netanyahu φέρεται να ενημέρωσε τον Biden για τα σχέδια επίθεσης στο Ιράν, με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για μια «άμεση» και «παραγωγική» συζήτηση και με τους Ισραηλινούς να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μια εποικοδομητική συνομιλία, αναφέροντας πως το Ισραήλ εκτιμά την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπά θέσεις της Hezbollah τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στη Βηρυτό, και ενώ όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το λιβανέζικο έδαφος τουλάχιστον έως τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον IDF να μη μετατρέψει τον Λίβανο σε… μια νέα Γάζα, εκεί όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ακρωτηριασμένων παιδιών στην πρόσφατη ιστορία.

 

Θανάσιμη έκπληξη

Πάντως ένα δείγμα γραφής έδωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, o οποίος υποστήριξε πως το Ιράν το περιμένει μια … θανάσιμη έκπληξη.

«Η ιρανική επίθεση ήταν επιθετική αλλά χωρίς ακρίβεια.

Αντίθετα, η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, θα είναι ακριβής και το πιο σημαντικό, θα εκπλήξει - δεν θα ξέρουν τι συνέβη ή πώς συνέβη.

Απλώς θα δουν τα αποτελέσματα» είπε μιλώντας στη Μονάδα Πληροφοριών 9900 του IDF ο Gallant.

 

To Ισραήλ αποφασίζει

Εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασίσει το Ισραήλ για το ποια θα είναι η απάντηση στο Ιράν.

Δημοσίευμα του CNN που επικαλείται Ισραηλινό αξιωματούχο υποστηρίζει πως το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη 10/10 προκειμένου να ψηφίσει για τα αντίποινα στο Ιράν.

Νωρίτερα ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Eyal Hulata υποστήριξε ότι προκαλεί έκπληξη η μη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν μέχρι στιγμής.

«Το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην ιρανική επίθεση προκαλεί έκπληξη.

Πιθανότατα αντανακλά τις πολύ βαθιές σκέψεις σχετικά με το τι πρέπει να στοχοποιηθεί» υποστήριξε ο Hulata.

 

Οι ΗΠΑ έστειλαν F-15E στη Μέση Ανατολή

Μαχητικά αεροσκάφη F-15E από βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Idaho έφτασαν στη Μέση Ανατολή λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή ανακοίνωσε η CENTCOM, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Η αμερικανική διοίκηση λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα για να αυξήσει τη μαχητική ικανότητα των δυνάμεων της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εν αναμονή των αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν.

 

Οι πιθανοί στόχοι

Πληροφορίες από αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως το Ισραήλ δεν πρόκειται - τουλάχιστον σε αυτήν την φάση - να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και υποδομές του Ιράν, παρά τις αυξανόμενες φωνές εντός του Ισραήλ για κάτι τέτοιο.

Δημοσιεύματα από την Jerusalem Post και τους New York Times, υποστηρίζουν πως το πιθανότερο είναι πως το Ισραήλ θα πλήξει στρατιωτικές βάσεις ή τοποθεσίες υπηρεσιών πληροφοριών.

Επιπλέον, εκτιμάται πως η απάντηση του Ισραήλ θα είναι κατά πολύ ισχυρότερη από τα προηγούμενα αντίποινα του περασμένου Απριλίου.


Ιράν: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi υποστήριξε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε σενάριο όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο.

Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο ή την κλιμάκωση.

Οι Ισραηλινοί μπορούν, αν θέλουν, να δοκιμάσουν την θέληση μας» είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναφέροντας πως το Ισραήλ θέλει να παρασύρει σε πόλεμο το Ιράν.

Ο Araghchi υποστήριξε ότι το Ισραήλ οδηγεί στην καταστροφή όλη τη Μέση Ανατολή.

Financial Times: Στον Λίβανο ο IDF τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο είναι απίθανο να τελειώσει πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ της 5ης Νοεμβρίου επισημαίνει δημοσίευμα των Financial Times.

«Πριν από δύο εβδομάδες οι Ισραηλινοί μιλούσαν για μια περιορισμένη χερσαία εισβολή, αλλά αυτές οι δύο εβδομάδες φαίνεται να εκτείνονται» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο εκτιμά ότι «η τρέχουσα κατάσταση δεν εμπνέει αισιοδοξία ότι το Ισραήλ θα σταματήσει πριν από τις αμερικανικές εκλογές».

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έστειλε και 4η Μεραρχία στον Λίβανο, επεκτείνοντας τις χερσαίες επιχειρήσεις της.

 

Οι ΗΠΑ θέλουν να ξεφορτωθούν την Hezbollah

Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ - Hezbollah ως ευκαιρία αφενός για να απαλλαγούν από αυτήν την οργάνωση που έχει σημαντική πολιτική επιρροή στον Λίβανο αφετέρου για να εκλέξουν τον πρόεδρο.

Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Anthony Blinken ζήτησε από την ηγεσία του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας να στηρίξουν την ιδέα διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στον Λίβανο.

Σε δηλώσεις του ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Amos Hochstein είπε επίσης στις αραβικές αρχές ότι η αποδυνάμωση της Hezbollah λόγω των ισραηλινών επιθέσεων θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για «μια πιθανή διέξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο του Λιβάνου».

Σε αυτό το πλαίσιο, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η θέση του Προέδρου του Λιβάνου παρέμεινε κενή από τότε που ο στρατηγός Michel Aoun αποχώρησε από αυτή τη θέση το 2022.


Προειδοποίηση Ρωσίας: Καταστροφικές συνέπειες

Για καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αν επεκταθεί ο πόλεμος έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

«Η γεωγραφία των εχθροπραξιών διευρύνεται ήδη.

Όλα αυτά οδηγούν στην καταστροφή δεκάδων εκατοντάδων ανθρώπων που στερούνται τα σπίτια τους, τα μέσα διαβίωσης, την εργασία τους» υπογράμμισε ο Peskov.


Στους 731 οι νεκροί

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ακόμα στρατιώτη του κατά τη διάρκεια μαχών στον νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τον IDF, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου του 2023 έως σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις 731 Ισραηλινοί στρατιώτες.

ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης