Διεθνή

Ακύρωση της Συνόδου του Ramstein - Το ΝΑΤΟ τον πιέζει τον Zelensky να αποδεχθεί την ήττα από τη Ρωσία

Ακύρωση της Συνόδου του Ramstein - Το ΝΑΤΟ τον πιέζει τον Zelensky  να αποδεχθεί την ήττα από τη Ρωσία
Το ΝΑΤΟ πιέζει τον Zelensky να αποδεχθεί μία συνθηκολόγηση πριν η Ρωσία προχωρήσει μέχρι τον Δνείπερο - Τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος μετά την ακύρωση της συνόδου του Ramstein
Ακυρώθηκε η σύνοδοςτου ΝΑΤΟ για την Ουκρανία στην αεροπορική βάση Ramstein της Γερμανίας, που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία καλεί επί της ουσίας το Κίεβο να παραδεχθεί την ήττα του.
Η Ουκρανία θέλει να τερματίσει τον πόλεμο το αργότερο το 2025, δήλωσε ο Zelensky στη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Κροατία. την Τετάρτη (9/1/2024).
«Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο 2024, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να προχωρήσουμε την κατάσταση προς την ειρήνη και τη διαρκή σταθερότητα.
 
 
 Οι συνθήκες στο πεδίο της μάχης δημιουργούν μια ευκαιρία να κάνουμε αυτή την επιλογή - την επιλογή να ενεργήσουμε αποφασιστικά για να τερματίσουμε τον πόλεμο το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2025», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Zelensky πρόσθεσε ότι μέχρι τον Νοέμβριο η Ουκρανία αναμένει να προετοιμάσει ένα νέο σχέδιο που θα παρουσιαστεί σε μια νέα διάσκεψη για τη διευθέτηση της κρίσης στη χώρα, αλλά δεν διευκρίνισε πότε σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθεί αυτή η σύνοδος.

zelensky_b.png
Χάος και ασυνεννοησία στο Κίεβο

Νωρίτερα, το γραφείο του ουκρανού προέδρου είχε δηλώσει ότι δεν θα ήταν δυνατή η σύγκληση μίας συνόδου τον Νοέμβριο.
Ο Zelensky δήλωσε ότι είχε ένα συγκεκριμένο «σχέδιο» προκειμένου να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, το οποίο θα παρουσίαζε πρώτα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
Αργότερα, ο Andrey Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, διευκρίνισε ότι το «σχέδιο» θα μοιραστεί με τους πολίτες της χώρας μόνο αφού παρουσιαστεί στους δυτικούς εταίρους του Κιέβου, ενώ ορισμένα ευαίσθητα στοιχεία θα παραμείνουν άγνωστα.



Σοκ στο Κίεβο με την αναβολή της συνόδου στο Ramstein

Το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται πως όλα έχουν χαθεί και ασκεί πίεση στο ουκρανικό καθεστώς να αποδεχθεί τώρα τη συνθηκολόγηση προτού ο ρωσικός στρατός προχωρήσει και άλλο πέραν του Donbass.
Η προκαθορισμένη συνάντηση των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας στις 12 Οκτωβρίου ακυρώθηκε μαζί με τη σύνοδο κορυφής του Ramstein, δήλωσε την Τετάρτη (9/10/2024) ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit.
Νωρίτερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν πως η συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (UDCG) στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 12 Οκτωβρίου, θα αναβληθεί λόγω απουσίας του Αμερικανού προέδρου Joe Biden.
«Η συνάντηση σε επίπεδο ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας στο Ramstein δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε ο Hebestreit προσθέτοντας ότι η σύνοδος δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε μέσω τηλεδιάσκεψης.

El Pais: Το ΝΑΤΟ πιέζει τον Zelensky να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία – Στα σκουπίδια το σχέδιο νίκης της Ουκρανίας

Πιέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky προκειμένου να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία τον τερματισμό του πολέμου ασκεί η Δύση, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais.
Οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου συνεχίζουν να ασκούν πίεση στον Zelensky προσπαθώντας να τον αναγκάσουν να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
Οι εταίροι επιμένουν να τερματιστεί η σύγκρουση το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΝΑΤΟ απορρίπτει το ουκρανικό σχέδιο νίκης.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα και επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Kent Richard Sakwa, οι εταίροι της Ρωσίας στους BRICS θα μπορούσαν να είναι ιδανικοί μεσολαβητές για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης.
«Πρώτα απ 'όλα, μιλάμε για την Κίνα, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδία», είπε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας να μπορούν να συνομιλούν χωρίς μεσάζοντες, αλλά ένας τέτοιος διάλογος είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς το χάσμα μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλο, σημείωσε ο καθηγητής.

Oμοβροντία εντολών στην Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία πραγματική ομοβροντία δημοσιευμάτων και αποκαλυπτικών δηλώσεων περί αναγκαστικής παραχώρησης εδαφών από τους Ουκρανούς στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.
Την αρχή έκανε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ο οποίος δήλωσε πως η Ουκρανία θα αναγκαστεί να παραχωρήσει εδάφη και πρόσθεσε πως μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου 2024 θα υπάρξουν διπλωματικές πρωτοβουλίες, ώστε η Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Μάλιστα ο Stoltenberg έφερε ως παράδειγμα τη Φινλανδία, η οποία όπως είπε, πολέμησε γενναία τη Σοβιετική Ένωση το 1939 αλλά τελικά έχασε το 10% της επικράτειάς της.
Στη συνέχεια όμως τα σύνορά της ήταν ασφαλή, παρατήρησε ο Stoltenberg.

Σημαντικές εξελίξεις μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5/11

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση είναι δυνατή μετά τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
«Μετά τις εκλογές, μπορεί να υπάρξει μια νέα ώθηση, μια νέα προσπάθεια να κινηθεί η διπλωματική κατάσταση, αλλά δεν νομίζω ότι θα υψώσουμε λευκή σημαία και θα τα παρατήσουμε.
Μπορεί να υπάρξει μια προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίσουμε πως θα υπάρξει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις.
Η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανήκει στην Ουκρανία, ωστόσο, πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους, κάτι που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν ανεξάρτητο κράτος», είπε ο Νορβηγός πολιτικός.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Stoltenberg δήλωσε ότι μια ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία θα πρέπει να περιλαμβάνει όρους για εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο από τις δυτικές χώρες.
Κατά τη γνώμη του, οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν στην Ουκρανία τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας ώστε «το κόστος της επανέναρξης του πολέμου να είναι πολύ υψηλό».
Ο Stoltenberg πρόσθεσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει ασημένια σφαίρα» που μπορεί να αλλάξει την πορεία μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.




Το μοντέλο Δυτικής Γερμανίας και οι Financial Times

Ακλούθησαν οι Financial Times που έφεραν στο φως της δημοσιότητας ένα σχέδιο ειρήνευσης που συζητούν οι δυτικές χώρες και το οποίο ζητά από την Ουκρανία να παραιτηθεί από διεκδικήσεις σε εδάφη που έχει χάσει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι σύμμαχοι του Κιέβου πιστεύουν ότι «ουσιαστικές εγγυήσεις ασφαλείας» θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επίλυση της σύγκρουσης.
Το υπό συζήτηση σχέδιο προϋποθέτει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τον έλεγχο των εδαφών που κατέχει.
Η Ουκρανία, εντός των συνόρων που θα προκύψουν τη στιγμή της σύναψης των συμφωνιών, θα λάβει προστασία από τις χώρες του ΝΑΤΟ βάσει του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Οι FT αναφέρουν ότι ένα τέτοιο σχέδιο συζητείται στους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής για περισσότερους από 18 μήνες.
Το δημοσίευμα αποκαλεί αυτό το μοντέλο «Δυτικογερμανικό», αφού πριν από την ενοποίηση της Γερμανίας, το δυτικό τμήμα της χώρας ήταν μέρος του ΝΑΤΟ και το ανατολικό ανήκε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες, φοβούμενες ότι οι δυτικές χώρες θα παρασυρθούν στη σύγκρουση.


Μόνη ρεαλιστική η ρωσική πρόταση

Στις 14 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έθεσε τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σε συνάντηση με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι όροι του περιελάμβαναν την απόσυρση των στρατευμάτων της Ουκρανίας από το Donbass (Donetsk, Lugansk) και τη Novorossiya (Kherson, Zaporozhye) και την εγκατάλειψη των σχεδίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η Μόσχα είπε ότι όλες οι δυτικές κυρώσεις πρέπει να αρθούν και να διασφαλιστεί το αδέσμευτο και μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας, ενώ το Κίεβο πρέπει να διασφαλίσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πολιτών της.
Ο Putin σημείωσε ότι εάν η Ουκρανία και η Δύση απορρίψουν την πρόταση, οι όροι ενδέχεται να αλλάξουν προς το χειρότερο στο μέλλον.
Το Κίεβο απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο της Ρωσίας.
Μετά την έναρξη της ουκρανικής εισβολής στη συνοριακή περιοχή Kursk της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου, ο Putin δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με μια κυβέρνηση που στοχεύει αμάχους δεν έχουν νόημα.

Πηγή:www. bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης