Στην Κίνα η πρώτη γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας καθαρού υδρογόνου 30 MW

Στην Κίνα η πρώτη γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας καθαρού υδρογόνου 30 MW

Η Mingyang μπορεί να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της εγκατάλειψης ισχύος σε αιολικά και ηλιακά έργα (interestingengineering.com)

Μια μονάδα αεριοστροβίλου καθαρού υδρογόνου 30 MW μπορεί να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της εγκατάλειψης ισχύος σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Η ιστοσελίδα interestingengineering.com αποκαλύπτει ότι μια εταιρεία με έδρα την Κίνα πέτυχε ένα πρωτοποριακό επίτευγμα πυροδοτώντας επιτυχώς την πρώτη στον κόσμο τουρμπίνα καθαρού υδρογόνου κατηγορίας 30 MW.

Ονομάζεται Jupiter I. Ο αεριοστρόβιλος αναπτύσσεται από κοινού από τον όμιλο Mingyang (ηγέτης στην καθαρή ενέργεια, με εξειδίκευση στην αποθήκευση ενέργειας από αιολική ενέργεια και υδρογόνο) και πολλές άλλες εταιρείες και ομάδες επιστημονικής έρευνας.

Ο στρόβιλος ο οποίος προσφέρει μια βασική λύση για την αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετατρέπει το υδρογόνο από τις δεξαμενές αποθήκευσης πίσω σε ηλεκτρική ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής.


Μετατροπή της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας σε Η2 για αποθήκευση

Η κύρια πρόκληση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι η σημαντική σπατάλη που συμβαίνει σε ώρες εκτός αιχμής. Η μετατροπή της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας σε υδρογόνο για αποθήκευση και στη συνέχεια πίσω σε ηλεκτρική ενέργεια σε ώρες αιχμής είναι μια βιώσιμη λύση, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο Wang Yongzhi (Γενικός Διευθυντής της Mingyang Hydrogen Gas Turbine Technology), δήλωσε ότι η χρήση υδρογόνου για παραγωγή ενέργειας επιτυγχάνει μια διαδικασία χωρίς άνθρακα, γνωστή ως «power-to-hydrogen-back-to-power».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η αργή και αναποτελεσματική μετατροπή σε περιόδους αιχμής ζήτησης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποχρησιμοποίηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αεριοστρόβιλους υψηλής χωρητικότητας.


Τεχνικές δυσκολίες καύσης υδρογόνου

Η ομάδα ανάπτυξης ξεπέρασε επιτυχώς 3 μεγάλες τεχνικές προκλήσεις που σχετίζονται με την καύση υδρογόνου: «εύκολο αντίστροφο, ισχυρή ταλάντωση και υψηλές εκπομπές».

Αυτό το πέτυχαν μέσω της επαναληπτικής αεροδυναμικής και θερμικής σχεδίασης, σε συνδυασμό με τον καινοτόμο δομικό σχεδιασμό του θαλάμου καύσης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια τεχνολογία σχεδιασμού και ελέγχου θαλάμου καύσης στροβίλου αερίου υδρογόνου με ανεξάρτητα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το STdaily, μια μονάδα αεριοστροβίλου καθαρού υδρογόνου ισχύος 30 MW μπορεί να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της εγκατάλειψης ισχύος σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 1 εκατομμυρίου κιλοβάτ και να βελτιώσει την οικονομία του νέου ενεργειακού έργου «Shagohuang», αλλά και τη σταθερότητα της μετάδοσης ενέργειας στην ηλεκτρικού δικτύου.

Η υλοποίηση αυτού του έργου επίδειξης καθαρού αεριοστροβίλου υδρογόνου έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σημαντικά τη διαφοροποίηση και τον καθαρό μετασχηματισμό της ενεργειακής δομής της Κίνας, τοποθετώντας τη χώρα ως ηγέτη στην ανάπτυξη και εφαρμογή ενέργειας υδρογόνου.

Υποστηρίζεται επίσης ότι οι τουρμπίνες καθαρού αερίου υδρογόνου είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της εγκαταλειμμένης ηλεκτρικής ενέργειας από έργα καθαρής ενέργειας στις ερήμους, το Γκόμπι και τις ερημιές της δυτικής Κίνας, επιτρέποντας έτσι μεγάλης κλίμακας, μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας.

«Η νέα εφεύρεση θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας και να έχει ευρείες προοπτικές αγοράς παγκοσμίως, ειδικά σε περιοχές πλούσιες σε καθαρούς ενεργειακούς πόρους», πρόσθεσε ο Wang.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης