Διεθνή

Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Αναλυτές μιλούν για την εξέλιξη και την κατάληξή του

Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Αναλυτές μιλούν για την εξέλιξη και την κατάληξή του

Οι Ρώσοι θα φθάσουν Δνείπερο; - Θα διαλυθεί το ΝΑΤΟ; - Οι επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ - Η πολιτική Zelensky ενόψει πιθανών εκλογών στην Ουκρανία

Σχεδόν 3 χρόνια έχουν περάσει από την εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη και ακόμα ο πόλεμος δεν τελειώνει.

Νεκροί, υλικές ζημιές και ενεργειακή κρίση αποτελούν τις κύριες συνέπειες.

Οι Ρώσοι κυριαρχούν στο σύνολο των μαχών, ενώ οι Ουκρανοί έχουν αναλαμπές…

Ειδικοί από την Ευρώπη και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, διατύπωσαν τις απόψεις τους για τις έως τώρα εξελίξεις και κάνουν τις προβλέψεις τους για την τελική έκβαση.

Οι Ρώσοι θα φθάσουν Δνείπερο; Θα διαλυθεί το ΝΑΤΟ;, είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντώνται.


Ειδικότερα:

Στο Kursk οι Ρώσοι από τα 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατέλαβαν αιφνιδιαστικά οι Ουκρανοί, έχουν ανακτήσει 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνεχίζουν.

Στην βόρεια περιφέρεια Kharkiv συνεχίζεται η Ρωσική προέλαση.

Στο Luhansk και στην κατεύθυνση Svatove – Kreminna, ο Ρωσικός στρατός έχει καταγράψει εντυπωσιακά κέρδη φθάνοντας στον στρατηγικής σημασίας ποταμό Oskil.

Στο Siversk κινδυνεύουν να παγιδευτούν 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες.

Το Toretsk έπεσε, ήδη στο Chasiv Yar διεξάγονται αστικές μάχες ενώ στην κατεύθυνση Pokrovsk η ήττα του Ουκρανικού στρατού είναι στρατηγική όχι απλά τακτική.

Μετά την ήττα των Ουκρανών στο Ugledar θα χάσουν και το στρατηγικής σημασίας Kurakhove, ενώ η πτώση του Pokrovsk θα οδηγήσει τον Ρωσικό στρατό στον Δνείπερο και θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην Zaporizhia.

Τελικά το σχέδιο Putin να απελευθερωθούν Luhansk, Donetsk, Zaporizhia και Kherson γίνεται πραγματικότητα.


Emmanuel Todd (Ιστορικός) στην Corriere della Sera: Η ήττα των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα απελευθερώσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί

Η ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ΝΑΤΟ και στην απελευθέρωση της Ευρώπης από την αμερικανική υποταγή, δήλωσε ο Γάλλος ιστορικός Emmanuel Todd σε συνέντευξή του στο Ιταλικό ΜΜΕ Corriere della Sera.

«Η έκβαση αυτής της σύγκρουσης θα κρίνει τη μοίρα της Ευρώπης Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ηττηθούν, το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί και η Ευρώπη θα είναι ελεύθερη».

Κατά τη γνώμη του Emmanuel Todd, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την καταστροφή των Nord Streams για να αναγκάσουν τη Γερμανία να απομακρυνθεί από τη Ρωσία.


Igor Kimakovsky (Donetsk): Ο Ρωσικός στρατός μετά την κατάρρευση του Pokrovsk θα φθάσει Δνείπερο και Zaporizhia  

Η απελευθέρωση του δυτικού τμήματος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, που περιλαμβάνει το στρατηγικά σημαντικό περιφερειακό κέντρο στο Pokrovsk ή Krasnoarmeysk στα Ρωσικά, θα κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Zaporozhye, δήλωσε ο Igor Kimakovsky σύμβουλος του επικεφαλής του Donetsk.

«Εάν απελευθερώσουμε το Pokrovsk, θα υπάρξει σοβαρή πίεση στη γραμμή Zaporozhye.

Θα μπορούσε να καταρρεύσει το Ουκρανικό μέτωπο μέχρι τον ποταμό Δνείπερο» τόνισε ο σύμβουλος.

Κατά τον Igor Kimakovsky οι περιοχές Krasnoarmeysk (Pokrovsk), το Dimitrov (Mirnograd) και το Selydove αποτελούν την τελευταία άμυνα των Ουκρανών στο Δυτικό Donetsk.

Σύμφωνα με τον Kimakovsky, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν περικυκλώσει τo Kurakhove και το Selydove.

Ήδη ο Ουκρανικός στρατός έχει αρχίσει να αποσύρει στρατεύματα από το Kurakhove.

 

Andrey Marochko (στρατιωτικός αναλυτής): Περίπου 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες θα περικυκλωθούν στο Siversk

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να παγιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Siversk ή Seversk της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR), ενώ περίπου 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες θα περικυκλωθούν, δήλωσε ο Andrey Marochko, στρατιωτικός αναλυτής.

Η ουκρανική αμυντική γραμμή κοντά στην Kremennaya στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk (LPR) έσπασε…

Ο Ρωσικός στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση με στόχο την απελευθέρωση της Serebryanka και της Grigorovka κοντά στο Siversk.

«Λάβαμε πρόσφατα πληροφορίες ότι σπάσαμε τη γραμμή άμυνας και πλησιάσαμε τη Serebryanka και την Grigorovka, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο αγώνας για αυτούς τους οικισμούς έχει ήδη ξεκινήσει.

Στα νοτιοδυτικά της Kremennaya, κοντά στο Siversk, υπάρχουν επίσης συνεχείς εχθροπραξίες.

Ουσιαστικά, δημιουργείται μια ζώνη καταστροφής και μια αρκετά μεγάλη ουκρανική στρατιωτική ομάδα βρίσκεται εντός του Siversk υπολογίζονται περίπου 3.000 Ουκρανοί μαχητές μπορεί κάλλιστα να βρεθούν σε μια πολύ ατυχή θέση».

 

Larry Johnson (πρώην CIA): Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει όταν δεν θα μείνει ούτε ένας ζωντανός στρατιώτης

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει με την πλήρη αδυναμία του καθεστώτος του Κιέβου να βάλει έστω και έναν στρατιώτη στο πεδίο της μάχης, δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson.

«Αυτή η σύγκρουση θα συνεχιστεί έως ότου η Ουκρανία δεν θα μπορεί πλέον να μεταφέρει όπλα ούτε να χρησιμοποιήσει ένα στρατιώτη».

 

Cavoli (ΝΑΤΟ): Πιέσεις στις ΗΠΑ να στείλουν πυραύλους JASSM στους Ουκρανούς

Πιέσεις στις ΗΠΑ να προμηθεύσουν με το σύστημα επικοινωνιών Link 16 και με πυραύλους cruise JASSM την Ουκρανία ασκεί το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το CNN, o Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο οποίος ηγείται επίσης της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Christopher Cavoli, συμπεριέλαβε το σύστημα επικοινωνιών Link 16 και τους πυραύλους cruise JASSM στον κατάλογο των όπλων που, κατά τη γνώμη του, η Ουάσιγκτον πρέπει να προμηθεύσει Κίεβο.

 

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα κέντρα επιμελητείας των Ουκρανών

Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει τα κύρια κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς η επίθεσή του επιταχύνεται, δήλωσε ο Αλέξανδρος Μερκούρης Βρετανός ειδικός.

«ι Ρώσοι έχουν επιταχύνει την προέλασή τους τελευταίους μήνες. Φτάνουν τώρα σε βασικά σημεία επιμελητείας»

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, η ιδέα ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει μια μάχη φθοράς ενάντια στη Ρωσία είναι μια επικίνδυνη φαντασίωση.

«Ο χρόνος τελειώνει η Ουκρανία υποφέρει, η μια ήττα διαθέτει την άλλη, ο ουκρανικός στρατός ηττάται από τους Ρώσους στα μέτωπα, οι Ρώσοι είναι κοντά στο να καταλάβουν μέρη στην ανατολική Ουκρανία που μπορεί να είναι υπαρξιακά σημαντικά για το μέλλον της ίδιας της Ουκρανίας» κατέληξε ο Μερκούρης.

Σε διάστημα ενός μήνα οι Ρώσοι κατέλαβαν σχεδόν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Οδησσού δεν θέλουν να πάνε σε πόλεμο, κάτι που δείχνει την πιθανή δέσμευσή τους στη Ρωσία, πρότεινε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.

«Έλαβα πληροφορίες από επίσημη ουκρανική πηγή που μπορεί να ρίξει φως στην πραγματική διάθεση στην Οδησσό.

Η πόλη έχει ολοκληρώσει μόνο το 20% του σχεδίου κινητοποίησης».

Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια πιθανή τάση των κατοίκων της Οδησσού να στηρίξουν τη Ρωσία.

 

Andrei Maghera (Ουκρανική εκλογική επιτροπή): Ο Zelensky πριν τις εκλογές θα επιδιώξει να υποβαθμίσει το στρατό δημοσκοπικά

Το καθεστώς του Zelensky επιδιώκει να μειώσει τη βαθμολογία του στρατού στις δημοσκοπήσεις πριν από πιθανές εκλογές στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ουκρανίας Andrei Maghera.

«Λαμβάνω πληροφορίες ότι πριν από τις εκλογές υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσουν πολλά πολιτικά έργα με τον στρατό Πρώτον, να προσπαθήσει να αυξήσει την εξουσία του στρατηγού Zaluzhny, δεύτερον, να μειώσει την βαθμολογία του στρατού στην κοινωνία».

Σύμφωνα με τον Andrei Maghera, το καθεστώς του Κιέβου θεωρεί αφύσικο ότι η βαθμολογία των στρατιωτικών υπερβαίνει τη δημοτικότητα της σημερινής κυβέρνησης.

Ο ειδικός είναι βέβαιος ότι ο Zelensky και οι υποστηρικτές του θα κάνουν τα πάντα για να αλλάξουν την κατάσταση.

 

Bertrand Touzou (Γάλλος στρατηγός): Η Γαλλία πρέπει να αποδείξει το 2025 ότι είναι ικανή να διεξάγει πόλεμο με την Ρωσία

Το 2025 η Γαλλία θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να διεξάγει πόλεμο με την Ρωσία, γράφει το Politico.

Το άρθρο σημειώνει ότι μιλάμε για μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του ΝΑΤΟ «Dacian Spring 2025», που θα πραγματοποιηθούν στη Ρουμανία.

Κατά τη διάρκεια των ελιγμών, η Γαλλία θα πρέπει να εστιάσει στην μεταφορά στρατευμάτων στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Επιπλέον, η Γαλλία πήρε εντολή από το ΝΑΤΟ να προετοιμάσει μια ολόκληρη μεραρχία με δικά της όπλα και πυρομαχικά μέχρι το 2027.

«Παλιά παίζαμε πόλεμο τώρα έχουμε έναν συγκεκριμένο εχθρό και εκπαιδευόμαστε με ανθρώπους με τους οποίους θα πολεμήσουμε», αναφέρει ο επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, Γάλλος στρατηγός Bertrand Touzou.


Το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία πέφτει κάτω από το 15%

Το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία για πρώτη φορά υπό τον Πρόεδρο Biden έπεσε κάτω από το 15% και στο τέλος της θητείας του θα είναι το ελάχιστο στη σύγχρονη ιστορία, 14,76%, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία θα μειωθεί κατά ακόμη 0,06 ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος του 2024.

Ως αποτέλεσμα, καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας Biden θα μειωθεί κατά 0,58 ποσοστιαίες μονάδες στο 14,76%.

Η Κίνα αύξησε κυρίως το μερίδιό της - κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες, στο 18,76%.

Όμως leader στη μείωση του μεριδίου στην παγκόσμια οικονομία ήταν η Ιαπωνία, η οποία τα τελευταία 33 χρόνια το μείωσε κατά 4,33 ποσοστιαίες μονάδες.


Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Απελευθερώσαμε 2 οικισμούς στο Kursk

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν την αντεπίθεση τους στο Kursk οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απελευθέρωσαν δύο ακόμα οικισμούς.

«Μονάδες της ομάδας «Βορράς» συνέχισαν να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες απελευθέρωσαν τους οικισμούς Novaya Sorochina και Pokrovsky» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου οι Ουκρανοί έχασαν περίπου 100 στρατιώτες.

«Συνολικά, κατά τη διάρκεια των μαχών στην κατεύθυνση του Kursk, ο εχθρός έχει χάσει περισσότερους από 21.350 στρατιώτες, 136 άρματα μάχης, 66 οχήματα μάχης πεζικού, 98 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 891 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 589 αυτοκίνητα, 177 πυροβόλα, 33 πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων 8 HIMARS και 6 MLRS, 9 εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, 5 οχήματα μεταφοράς-φόρτωσης, 45 σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου» επισημαίνει το υπ. Άμυνας της Ρωσίας.
ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης