Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Ενθαρρυντικές οι προβλέψεις των αναλυτών – Έρχεται νέο ράλι λόγω μείωσης των επιτοκίων

Wall Street: Ενθαρρυντικές οι προβλέψεις των αναλυτών – Έρχεται νέο ράλι λόγω μείωσης των επιτοκίων
Σύμφωνα με το Bankingnews.gr
Θετικό είναι το επενδυτικό κλίμα στην Wall Street, καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία ανακουφίζουν τις ανησυχίες για ύφεση μετά το τεράστιο sell off στις αρχές Αυγούστου.

«Το καλύτερο σενάριο της Wall Street απέκτησε δεύτερη ευκαιρία» σχολιάζει το Business Insider.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για τους επενδυτές που πανικοβλήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η αγορά εργασίας αποδείχθηκε ασθενέστερη του αναμενόμενου τον Ιούλιο, με την ανεργία να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της πανδημίας. Εκ τότε οι επενδυτές ανέκτησαν αυτές τις απώλειες και μετά από λίγο, με ένα μεγάλο ράλι την Πέμπτη (15/8/2024) που τροφοδοτήθηκε από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που έδωσαν νέα πνοή στο όνειρο της Wall Street για επιβράδυνση του πληθωρισμού και μια σταθερή, αναπτυσσόμενη οικονομία.

«Τα ακραία αισθήματα αντανακλούσαν υπερβολικές ανησυχίες για την ύφεση», επισημαίνει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο Tim Hayes από την Ned Davis Research. «Για τις ΗΠΑ και παγκοσμίως, η απαισιοδοξία έχει δώσει τη θέση της όχι μόνο στη συνειδητοποίηση ότι οι φόβοι για ύφεση ήταν υπερβολικοί, αλλά και στις προσδοκίες για μια πιο φιλική Fed, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει άλλες κεντρικές τράπεζες στη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα».

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street ανακουφίζονται από τέσσερα πρόσφατα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η οικονομία θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται οριστικά σε πτώση

Οι τιμές καταναλωτή πλησίασαν πιο κοντά στο στόχο του 2% της Fed τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 2,9% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Αυτό είναι χαμηλότερο από την ετήσια αύξηση 3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και κάτω από την ετήσια αύξηση 3% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

«Η κατώτατη γραμμή είναι ότι η τροχιά της επιβράδυνσης του πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, αλλά πιθανότατα παραμένει εντός ενός άνετου εύρους για τη Fed να ξεκινήσει μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων», δήλωσε ο Charlie Ripley από την Allianz Investment Management, σε σημείωμά του αυτή την εβδομάδα.

Έρχεται ράλι όπως αυτό του 1995

Οι επενδυτές περιμένουν τις μειώσεις των επιτοκίων όλο το χρόνο. Όταν η Fed αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της, θα μπορούσε ενδεχομένως να τροφοδοτήσει ένα ράλι στις μετοχές όπως αυτό του 1995, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής της Wells Fargo.

«Η έκθεση για τον πληθωρισμός είναι ένα πράσινο φως για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη απόφασή της», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Bill Adams από την Comercia Bank. Η Comercia αναμένει ότι η Fed θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της πολιτικής της, ενώ οι περικοπές αξίας 150 μονάδων βάσης θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους 12 μήνες.

Οι επενδυτές προσβλέπουν σε έναν ακόμη πιο απότομο ρυθμό χαλάρωσης της πολιτικής, με τις αγορές να εκτιμούν ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας βρίσκονται σε χαμηλό 5 εβδομάδων

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν χαμηλότερες από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να μειώνονται από την προηγούμενη εβδομάδα σε 227.000 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Οι αιτήσεις ανεργίας σκαρφάλωσαν σε υψηλό ενός έτους στις αρχές Αυγούστου, αλλά η αύξηση των αιτήσεων ανεργίας θα μπορούσε να οφείλεται σε έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ο τυφώνας Beryl, δήλωσαν ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές.

«Η αξιοπρεπής αύξηση των δεικτών δραστηριότητας τον Ιούλιο υποδηλώνει ότι η μηνιαία αύξηση της ανεργίας δεν οφείλεται σε επιβράδυνση της οικονομίας. Πιο πιθανό είναι να αντανακλά τον αντίκτυπο του τυφώνα Beryl στην αγορά εργασίας του Τέξας και ίσως μια αύξηση των εισερχομένων στο εργατικό δυναμικό λόγω της μετανάστευσης και των αποφοίτων κολεγίων που βγαίνουν στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Adams από την Comercia.

«Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τις αιτήσεις ανεργίας προσφέρουν ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει χαμηλός στις ΗΠΑ, ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται από τα μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης», πρόσθεσε σε σημείωμά του ο Ronald Temple από τη Lazard.

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν ένα εκπληκτικό άλμα

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα εδώ και πάνω από ένα χρόνο τον Ιούλιο, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 1% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις 0,3%.

Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με μια «οικονομική προοπτική ήπιας προσγείωσης», ανέφεραν οι αναλυτές της Bank of America σε σημείωμά τους αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι προβλέπουν δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed φέτος. «Οι λιανοπωλητές έλαβαν μια μεσοκαλοκαιρινή ανάσα από τις καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο, παρέχοντας ένα ακόμη σταθερό στοιχείο που δείχνει ότι η οικονομία παραμένει σε επεκτατική πορεία», πρόσθεσε ο Jim Baird από την Plante Moran Financial Advisors.

«Οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί με τις δαπάνες τους, καθώς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές και κόστος δανεισμού, αλλά τα τελευταία στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις δείχνουν μια συνεχιζόμενη προθυμία να ξοδέψουν», ανέφερε σε δήλωσή της η Lydia Boussour, ανώτερη οικονομολόγος της EY, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν προβλέπει στον ορίζοντα «καταναλωτική υποχώρηση».

Οι μικρές επιχειρήσεις αισθάνονται πιο σίγουρες

Η εμπιστοσύνη των μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022, ακριβώς πριν η Fed εκδώσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB).

Ο αριθμός των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων που αναμένουν να επενδύσουν σε αποθέματα τους επόμενους μήνες αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης τον Ιούλιο, η πρώτη θετική μέτρηση από τον Οκτώβριο του 2022. Το ποσοστό των ιδιοκτητών που αναμένουν υψηλότερο πραγματικό όγκο πωλήσεων αυξήθηκε επίσης κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος, προστίθεται στην έρευνα.

«Ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων NFIB που έφτασε στο υψηλότερο σημείο του εδώ και σχεδόν δυόμισι χρόνια, μαζί με τα νέα στοιχεία αυτής της εβδομάδας που δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού, υποδηλώνουν ότι η απότομη πρόσφατη έξαρση των φόβων για ύφεση ήταν αδικαιολόγητη», δήλωσε ο John Caplan, διευθύνων σύμβουλος της χρηματοοικονομικής εταιρείας Payoneer, στο Business Insider.

Παρά τις ανανεωμένες ελπίδες για το σενάριο της ήπιας προσγείωσης, ορισμένοι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αξιοπρεπείς πιθανότητες ύφεσης στον ορίζοντα, ανάλογα με το αν η αγορά εργασίας και η οικονομική δραστηριότητα συνεχίσουν να επιβραδύνονται. Οι οικονομολόγοι της Fed της Νέας Υόρκης βλέπουν 56% πιθανότητα η οικονομία να εισέλθει σε ύφεση μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης