Διεθνή

SpaceX: O πρώτος διαστημικός «περίπατος» είναι γεγονός!

SpaceX: O πρώτος διαστημικός «περίπατος» είναι γεγονός!
Ένα μικρό βήμα για τον Άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για τον Έλον Μασκ
Δύο ερασιτέχνες αστροναύτες πραγματοποίησαν σήμερα (12/9) τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο στο πλαίσιο της αποστολής «Polaris Dawn» της SpaceX.

Πρώτος ήταν ο Τζάρεντ Άιζακμαν, δισεκατομμυριούχος του Διαδικτύου, 41 ετών, ο οποίος βγήκε από το σκάφος Crew Dragon στις 13.52 ώρα Ελλάδας, ενώ πετούσε σε ύψος 700 χιλιομέτρων.

Επέστρεψε στη θέση του λίγα λεπτά αργότερα και μετά ήρθε η σειρά της 30χρονης μηχανικού της SpaceX Σάρα Γκίλις, υπεύθυνης του προγράμματος εκπαίδευσης αστροναυτών της εταιρείας.

Ο Άιζακμαν είναι ο ιδρυτής της Draken International, μιας ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας, καθώς και της Shift4 Payments, εταιρείας που ειδικεύεται στην επεξεργασία πληρωμών.

Όλοι φορούσαν τις νέες στολές που ανέπτυξε η SpaceX την τελευταία τριετία -η δοκιμή τους σε πραγματικές συνθήκες ήταν βασικός στόχος της αποστολής.

Οι δύο άλλοι επιβαίνοντες, ο 50χρονος πιλότος Σκοτ Ποτίτ και η 38χρονη μηχανικός της SpaceX Άνα Μίνον, έμειναν δεμένοι στις θέσεις τους όση ώρα η θυρίδα έμεινε ανοιχτή.

Ο Άιζακμαν, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Shigt4, έχει αποδειχθεί στενός σύμμαχος του Έλον Μασκ στα σχέδιά του για τις εμπορικές διαστημικές πτήσεις. Είναι η δεύτερη φορά που ταξιδεύει στο Διάστημα, μετά την αποστολή Inspiration4 που χρηματοδότησε το 2021.

Δεν αποκάλυψε πόσα πλήρωσε για τη νέα αποστολή, το ποσό όμως εκτιμάται ότι φτάνει τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, δεδομένου ότι σε άλλες πτήσεις του Crew Dragon η SpaceΧ χρεώνει τη NASA 55 εκατ. δολάρια ανά θέση.

Καθώς η αποστολή πλησίασε στη στιγμή της δράσης, το πλήρωμα ετοιμάστηκε για τον ιστορικό διαστημικό περίπατο.

Η έξοδος από την κάψουλα πραγματοποιήθηκε από μια προσαρμοσμένη καταπακτή στο ρύγχος του σκάφους, με τους αστροναύτες να χρησιμοποιούν χειρολαβές για να καθοδηγούνται μέσα από το στενό άνοιγμα. Συνδεδεμένοι με συστήματα υποστήριξης ζωής μέσω σωλήνα παροχής, εξασφάλισαν ενέργεια, επικοινωνία και καθαρό οξυγόνο.

Μόλις βγήκαν στο Διάστημα, εκτέλεσαν μια σειρά δοκιμών με τη νέα διαστημική στολή της SpaceX, η οποία είναι λεπτότερη και πιο ευέλικτη από εκείνες που χρησιμοποιούνται στις αποστολές της NASA.

Κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, τα μέλη του πληρώματος αναφέρθηκαν με τους εξής κωδικούς:

-EV1: Τζάρεντ Άιζακμαν, διοικητής
-EV2: Σάρα Γκίλις
-Support 1: Σκοτ Ποτέτ
-Support 2: Άννα Μένον

Χρονοδιάγραμμα του διαστημικού περιπάτου:

-10:58 π.μ. (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου): Έναρξη διαδικασίας εκκένωσης στολής και έλεγχοι διαρροών
-11:28 π.μ.: Ξεκλείδωμα και άνοιγμα καταπακτής
-11:31 π.μ.: Έξοδος του διοικητή Τζάρεντ Άιζακμαν και έναρξη δοκιμών στολής
-11:44 π.μ.: Επιστροφή του Άιζακμαν στη θέση του
-11:49 π.μ.: Έξοδος της Σάρας Γκίλις
-11:57 π.μ.: Επιστροφή της Γκίλις στη θέση της
-11:58 π.μ.: Κλείσιμο καταπακτής και έναρξη επανπίεσης
-12:48 μ.μ.: Ολοκλήρωση επανπίεσης

Όλα είναι έτοιμα για ένα ακόμη βήμα στην εξερεύνηση του διαστήματος, με την ιστορική αυτή αποστολή να αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και της τεχνολογικής προόδου.

Το μακρύτερο ταξίδι από την εποχή του Apollo

To Polaris Dawn εκτοξεύτηκε την Τρίτη από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα και λίγη ώρα αργότερα έφτασε σε απόγειο 1.400 χιλιομέτρων, τη μεγαλύτερη απόσταση στην οποία έχουν ταξιδέψει άνθρωποι από το 1972, όταν τέλειωσε το αμερικανικό πρόγραμμα Apollo για την κατάκτηση της Σελήνης.

Το σκάφος πέρασε έτσι μέσα από τις ζώνες ακτινοβολίας Βαν Άλλεν που περιβάλλουν τον πλανήτη και συνέλεξε δεδομένα για την επίδραση της ακτινοβολίας στα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους και τον ανθρώπινο οργανισμό. Λίγο αργότερα κατέβηκε σε χαμηλότερη, ασφαλέστερη τροχιά σε ύψος 700 χλμ.

Μέχρι σήμερα, μόνο επαγγελματίες αστροναύτες έχουν βγει σε διαστημικούς περιπάτους –περίπου 270 έχουν πραγματοποιηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2000 και ακόμα 16 στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong.

Παρακολυθήστε εδώ το βίντεο του διαστημικού περιπάτου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης