Χρηματιστήριο & Αγορές

Στη Revoil ο Μάριος Ηλιόπουλος;

Στη Revoil ο Μάριος Ηλιόπουλος;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του www.bankingnews.gr, η θέση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ μπορεί να υπερβεί το 5% τις επόμενες ημέρες  

Ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει καταφέρει να γίνει το «πρόσωπο» των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα.

Μετά την αγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο εφοπλιστής (ιδιοκτήτης της Seajets) και συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα, πραγματοποιεί αγορές μετοχών της εισηγμένης Revoil.

Οι αγορές γίνονται σε συνεννόηση με τους βασικούς μετόχους, αλλά και την ίδια την εταιρία η οποία μετά τις πωλήσεις από τους βασικούς μετόχους μεταβίβασε και τις ίδιες μετοχές που κατείχε.

Η Revoil αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για την ταυτότητα του επενδυτή τονίζοντας ωστόσο ότι ο επενδυτής επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ωστόσο οι αγορές μετοχών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και εφ όσν συνεχιστούν οδηγούν αναγκαστικά στη δημοσιοποίηση της ταυτότητας του επενδυτή με την υπέρβαση του 5% συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Revoil.

Με βάση τα όσα είχαν ανακοινωθεί μέχρι χθες οι βασικοί μέτοχοι και η εταιρία είχαν μεταβιβάσει μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,24% του μετοχικού κεφαλαίου.

Χθες στη μετοχή παρουσιάστηκε αυξημένη κινητικότητα και άλλαξαν χέρια 145 χιλιάδες μετοχές και η τιμή της ενισχύθηκε κατά 7,53% κλείνοντας στα 2 ευρώ. Η μετοχή της Revoil βρίσκεται κοντά στο υψηλό 52 εβδομάδων αλλά και υψηλό των τελευταίων δεκαεπτά ετών που είναι τα 2,23 ευρώ.

Στην εταιρία σημαντικές μετοχικές θέσεις της τάξεως του 4% έχουν η Ευρωπαϊκή Πίστη και ο όμιλος Eurobank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η κίνηση του κ Ηλιόπουλου έχει στρατηγικό χαρακτήρα και κινείται στη λογική της μείωσης του ρίσκου των καυσίμων από τη δραστηριότητα που έχει στην επιβατηγό ναυτιλία.

Επισημαίνουν ότι οι αγορές μετοχών έχουν το λιγότερο χαρακτηριστικά στρατηγικής επένδυσης αν όχι ακόμα και εξαγοράς της Revoil πάντως όχι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριος Ηλιόπουλος αποδείχτηκε δεινός γνώστης του Χρηματιστηρίου στην περίπτωση της MIG που μπορεί να μην πέτυχε το στόχο εξαγοράς της ΑΝΕΚ αλλά αποκόμισε από τη θέση που απέκτησε στη MIG τεράστια κέρδη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία η Revoil έκλεισε το 2023 με ενοποιημένες πωλήσεις € 844,44 εκατ. το 2023 από € 957,90 εκατ. το 2022 παρουσιάζοντας πτώση 11,84% λόγω της σημαντική μείωσης των διεθνών τιμών των καυσίμων αλλά και την πτώση των πωλούμενων όγκων πετρελαίου θέρμανσης του Ομίλου εντός της χρήσης λόγω του ζεστού χειμώνα. Τα καύσιμα κίνησης/motor fuels (βενζίνες και πετρέλαιο) εμφάνισαν άνοδο 8,45% και 4,21% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022.

Το μικτό κέρδος του Ομίλου ανήλθε στα € 31,02 εκατ. το 2023, μειωμένο κατά 3,09% σε σύγκριση με το αντίστοιχο μέγεθος ποσού € 32,01 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν στα € 13,18 εκατ. τη χρήση 2023 έναντι € 14,12 εκατ. το 2022. Ο Όμιλος έκλεισε τη χρήση του 2023 με κέρδη προ φόρων € 3,30 εκατ. έναντι κερδών € 7,01 εκατ. το 2022 παρουσιάζοντας πτώση κατά 52,92%. Η πτώση κερδών οφείλεται στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους απόρροια της ανόδου των επιτοκίων καθώς και των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου λόγω των νέων επενδύσεων στις ΑΠΕ, στην μείωση των πωλούμενων όγκων πετρελαίου θέρμανσης, στην αύξηση των αποσβέσεων απόρροια των επενδύσεων σε εξοπλισμό πρατηρίων και στη μειωμένη συνεισφορά στα έσοδα από τη διαχείριση των αποθεμάτων, που κατά τη χρήση του 2022 λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών ήταν πολύ μεγάλη. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά από φόρους, ο Όμιλος έκλεισε με κέρδη €2,10 εκατ. από κέρδη €5,77 εκατ. τη χρήση του 2022.

Στο τρίμηνο της φετινής χρονιάς οι συνολικοί πωλούμενοι όγκοι καυσίμων είναι αυξημένοι κατά 4,9% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης