Τελευταία Νέα

Στο ραντάρ της Dimand το project ανάπλασης της ΔΕΘ

Στο ραντάρ της Dimand το project ανάπλασης της ΔΕΘ
Η επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ, με το business plan και το χρηματοοικονομικό μείγμα του διαγωνισμού να μένει να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα
Ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις για την επικείμενη ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) διατηρεί η DIMAND, η οποία δίνει το «παρών» στην πόλη με μία σειρά μεγάλων πρότζεκτς. Μάλιστα, η εταιρεία μαζί με την PRODEA εγκαινίασαν την Παρασκευή, μία ημέρα πριν το ντεμπούτο της 88ης ΔΕΘ, το πρώτο «πράσινο» συγκρότημα γραφείων, το HUB26, ενώ εισφέρει και στην αναβάθμιση της Δυτικής πύλης της Θεσσαλονίκης κάνοντας δωρεά στον δήμο την μελέτη για τον ποδηλατόδρομο και την ανάπλαση της 26ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Dimand, κ. Δημήτρη Ανδριόπουλου από την Θεσσαλονίκη, υπάρχει προοπτική συμμετοχή της εταιρείας στον διαγωνισμό για την ανάπλαση της ιστορικής έκτασης της ΔΕΘ «υπό όρους». Αυτό συνοπτικά σημαίνει ότι θα πρέπει οι όροι της προκήρυξης, που θα γίνει από την ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ, να είναι ελκυστικοί, προσανατολισμένοι στις συνθήκες της αγοράς. Εφόσον αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνται, τότε η Dimand θα κατέβει στον διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ, με το business plan και το χρηματοοικονομικό μείγμα του διαγωνισμού να μένει να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα. Η συμμετοχή του δημοσίου στην επένδυση για το Confex Park, όπως θα μετονομαστεί, που θα συνδυάζει σύγχρονες εγκαταστάσεις κι έναν «πράσινο» πόλο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχει αποφασιστεί να ανέλθει στο ανώτερο σε 120 εκατ. ευρώ.

Πρώτο δείγμα γραφής στη Θεσσαλονίκη

Τα τελευταία τρία χρόνια, η DIMAND έχει ενεργό παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο από τα τρία συν ένα μεγάλα έργα που έχει στα σκαριά, το HUB26, εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, για να φιλοξενήσει μισθωτές διεθνούς εμβέλειας, όπως η εισηγμένη στον Nasdaq, TaskUs, κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών και εμπειρίας πελατών επόμενης γενιάς. Ακόμη, τη νέα τους έδρα θα βρουν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ υπό συζήτηση είναι συμφωνίες με τις Siemens, Metlen, 3E και ΔΕΗ.

Πρόκειται για το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδας, αποτελούμενο από τέσσερα κτήρια συν το CITRUS, στη δυτική είσοδο της πόλης, απέναντι από την ιστορική πρώην ζυθοποιία ΦΙΞ. Αποτελεί έναν καινοτόμο χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Την ανάπτυξη του έργου έχει αναλάβει η Ourania, κοινοπραξία του ομίλου DIMAND (65%) και της PRODEA Investments (35%),  με τη ακαθάριστη αξία του να αναμένεται να ξεπεράσει τα 56 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο συγκρότημα, αναπτύσσονται με τις ίδιες αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού τα νέα ιδιόκτητα γραφεία της Παρευξείνιας Τράπεζας (CITRUS, BSTDB PREMISES). Το πράσινο κτήριο των πέντε ορόφων, συνολικής επιφάνειας 5.170 τ.μ., με ιδιωτικό προαύλιο, 400 τ.μ., θα ανοίξει τις πύλες του το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Η αξία του ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ.

Συγκρότημα ΦΙΞ και πάρκο logistics

Επόμενος μεγάλος στόχος είναι η ανάπλαση του ακινήτου της ιστορικής ζυθοποιίας ΦΙΞ, που αποτελεί μέρος της ιστορίας της πόλης. Η DIMAND απέκτησε πριν δύο περίπου χρόνια το ακίνητο, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1880, με το πρώτο κτήριο να χρονολογείται στο 1882, και ολοκληρώθηκε σταδιακά στο τέλος του 1980. Η ανακατασκευή αυτού του ζωντανού μνημείου της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας μας εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί́ η εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα, αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ και την ανέγερση δυο νέων κτηριακών όγκων με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης. Οι διαδικασίες ωρίμανσης είναι σε εξέλιξη, ώστε στη έκταση των 23 στρ. να αναπτυχθούν κατοικίες, γραφεία, θεματικό ξενοδοχείο, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις. Απομένει η έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Η εκτιμώμενη αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και έχει 100% εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς. Οι κατασκευές αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025 με εκσκαφές, ενώ εκκρεμεί η επιλογή του αναδόχου. Η ολοκλήρωση τοποθετείται το 2028 καθώς εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 3 χρόνια.

Η DIMAND έχει βάλει πλώρη και για τη δημιουργία του μεγαλύτερου logistics center στη Βόρεια Ελλάδα, στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, επιφάνειας 350 στρ., που απέχει 23 χλμ. από το κέντρο της πόλης και 16 χλμ. από το λιμάνι. Εκεί θα αναπτυχθούν περαστικές υποδομές Logistics, μεγάλης κλίμακας και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Εκτιμάται πως η εν λόγω επένδυση θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 150 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης