PRODEA: Επενδύσεις 518 εκατ. ευρώ και στροφή σε πράσινα γραφεία

PRODEA: Επενδύσεις 518 εκατ. ευρώ και στροφή σε πράσινα γραφεία
Ενδιαφέρον για logistics και ξενοδοχεία

Με στόχο το αποτύπωμα των πράσινων γραφείων να προσεγγίσει τα επόμενα χρόνια το 100% στο χαρτοφυλάκιο της PRODEA Investments, η εταιρεία που διαχειρίζεται ακίνητα αξίας 3,1 δισ. ευρώ, στρέφεται σε δύο ακόμη στρατηγικούς τομείς, τα logistics και τα ξενοδοχεία.

«Στρατηγικό στόχος της εταιρείας είναι η αλλαγή της σύνθεσης και ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας», είπε εχθές στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, δίνοντας το στίγμα του μέλλοντος.

Όπως επισήμανε, αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική κινείται σε δύο άξονες, από τη μία την πώληση των ακινήτων που θεωρούνται πια μη στρατηγικά ή είναι ήδη ώριμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες αναπτύξεις στους προαναφερθέντες τρεις τομείς, ώστε η PRODEA Investments να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum της αγοράς.

Εξηγώντας τους λόγους που η εταιρεία στρέφεται πια στα πράσινα γραφεία, που σήμερα αποτελούν το 40% του επιμέρους χαρτοφυλακίου της, σημείωσε πως σήμερα υπάρχει πλήρης έλλειψη στοκ στην αγορά, αλλά μεγάλη ζήτηση από τους πιο ποιοτικούς ενοικιαστές. Αντίστοιχα, διέβλεψε μεγάλη άνθιση στα logistics λόγω της θέσης της χώρας, διότι δεν υπάρχουν χώροι με μεγάλους όγκους που χρειάζεται η αγορά και με πιο πράσινα στοιχεία. Παράλληλα, η PRODEA στοχεύει να μεγαλώσει το αποτύπωμά της στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ειδικότερα για τον κλάδο των γραφείων, που έχουν συνολική αξία 1,2 δισ. ευρώ, εξ αυτών σήμερα περίπου 500 εκατ. είναι τα πράσινα και αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου. Με τα υπό ανάπτυξη πρότζεκτ θα προστεθούν ακόμη 100.000 τ.μ. ανεβάζοντας στο 50% τα πράσινα γραφεία. «Είμαστε ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης πράσινων γραφείων και ελπίζουμε να φτάσουμε πολύ κοντά στο 100% τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Καρυτινός.

Σήμερα, η PRODEA έχει υπό ανάπτυξη 17 πρότζεκτς, συνολικά 257 χιλ. τ.μ. Το εκτιμώμενο κόστος ανάπτυξης προσδιορίζεται σε 518 εκατ. και η αξίας τους θα ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ.

Ως προς τις επενδύσεις, τα 352,3 εκατ. θα κατευθυνθούν σε εμπορικά ακίνητα, ενώ αναμένονται πρόσθετα ενοίκια το επόμενο διάστημα ύψους 26,6 εκατ. ευρώ. Στα ξενοδοχεία το κόστος ανέρχεται σε 97,1 εκατ. και το EBITDA εκτιμάται πως θα φτάσει τα 9,1 εκατ. ευρώ, ενώ στο οικιστικό κομμάτι το κόστος θα φτάσει στα 68,8 εκατ. και αναμένονται έσοδα της τάξης των 86 εκατ. ευρώ.


Το προφίλ της εταιρείας

Σήμερα, η εταιρεία διαχειρίζεται 338 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκατ. τ.μ., καθώς και 1.756 δωμάτια ξενοδοχείων.

Η πληρότητα στο χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται σε 92%, με μεγάλης διάρκειας μισθώσεις στον μέσο όρο των 11 ετών, εκ των οποίων οι κλειστές μισθώσεις είναι για 8,3 χρόνια.  Τα έσοδα από ενοίκια είναι 145,8 εκατ. ευρώ και η ακαθάριστη απόδοση ενοικίου ανέρχεται σε 6,4%.

Ο κ. Καρυτινός έκανε λόγο για πολύ ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, με το EBITDA να είναι στα 230,1 εκατ. ευρώ και το cash flow στα τέλη του 2023 να διαμορφώνεται σε 140,9 εκατ. Η καθαρή αξία του ενεργητικού είναι 1,5 δισ. ευρώ

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη χρηματοδότηση της εταιρείας, που βρίσεκται κοντά στον στόχο για 40-45% gross LTV αφού το 2023 έκλεισε στο 47%, ενώ στον καθαρό συντελεστή (net LTV) βρίσκεται στο κάτω επιθυμητό όριο με 40,1%, ενώ θέλει να κινηθεί πιο κοντά στο 35%. «Έχουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, το 87% του χαρτοφυλακίου είναι hedged και η μέση διάρκεια δανείων τα 5,3 χρόνια. Το spread είναι 2,4% που είναι πολύ θετικό για τις σημερινές συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.

Προσδιόρισε, δε, ως βασικό πλεονέκτημα της PRODEA την ποιότητα των ενοικιαστών. Σημειώνεται ότι το 86% των ακινήτων είναι «κλειστά», δηλαδή χωρίς break options, ενώ στο 93% έχουν αναπροσαρμογή πληθωρισμού ή με άλλο τρόπο. Όπως σχολίασε ο κ. Καρυτινός, αυτό συνέβαλε σε πολύ καλύτερες αποδόσεις στις πιο δύσκολες πληθωριστικά εποχές. Ειδική αναφορά έκανε στο κτήριο των 60.000 τ.μ. που ενοικίαζε η ΑΕΕΑΠ στην Cosmote, που αποτελεί και το μεγαλύτερο και συνάμα πράσινο ακίνητο του χαρτοφυλακίου της, το οποίο ενοικιάστηκε μέσα δύο μήνες στον όμιλο Μυτιληναίου, πράγμα που για την αγορά θεωρείτο δύσκολο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης