Τελευταία Νέα
Ημέρα Περιβάλλοντος 2022

ΑΦΙΕΡΩΜΑΕυκαιρία ή τροχοπέδη για τις ΑΠΕ η ενεργειακή κρίση;

Μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον και τα διαθέσιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχει ανάγκη για «πράσινη» ενέργεια Το δείχνουν τα δεδομένα του ΑΔΜΗΕ για το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οπότε η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ ξεπέρασε  εκείνη του φυσικού αερίου.  Προσπάθειες από την κυβέρνηση για στήριξη του τομέα γίνονται. Ωστόσο, τα στοιχεία που προκύπτουν από τον τελευταίο διαγωνισμό για έργα ΑΠΕ αλλά και τις αιτήσεις από τον κύκλο Οκτωβρίου της ΡΑΕ καταδεικνύουν ότι η κινητικότητα των επενδυτών έχει γυρίσει στο …ρελαντί.

Είναι η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την πανδημία και τα lockdown, που οδήγησε πολλές χώρες της Ευρώπης να στραφούν έστω και προσωρινά στο φυσικό αέριο και στο κάρβουνο; Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου, έπαιξε και αυτή τον ρόλο της, ωστόσο υπάρχουν στην Ελλάδα και δομικά προβλήματα που θέτουν τροχοπέδη στην περαιτέρω παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο.

Καταρχάς, παρότι η Κομισιόν, ελέω ενεργειακής κρίσης, μέσω του REPower EU, προτρέπει τα κράτη μέλη στην αξιοποίηση περισσότερων ΑΠΕ, η ανάγκη απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα, σύμφωνα με κείμενο που δημοσίευσε πρόσφατα το Euractiv, ομάδα χωρών ζητά τον περιορισμό  του ενισχυμένου στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ από το 45% στο 40% ως το  2030.

Επίσης, φαίνεται ότι απομακρύνεται η κατεύθυνση της νέας εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλει να θεωρούνται τα έργα ΑΠΕ ως  δραστηριότητες υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, ώστε να επιταχύνεται η αδειοδοτική διαδικασία, αν και διατηρείται, με κάποιες αλλαγές,  η πρόταση για ζώνες ταχείας ανάπτυξης των ΑΠΕ. Αντιθέτως, σε επίπεδο ΕΕ επενδύσεις σε φυσικό αέριο ενισχύονται, ενώ στο «παιχνίδι» ξαναμπήκε το «κάρβουνο» (όπως και στην Ελλάδα) ενώ επανήλθε δριμύτερη η πυρηνική ενέργεια.


32_9.jpg


Τα προβλήματα στον τομέα των ΑΠΕ

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία που προηγήθηκε, εκτόξευσε στα ύψη τα κόστη των εξαρτημάτων, των υλικών αλλά και του μεταφορικού τους κόστους  από την Κίνα, ενώ ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση επενδύσεων ήταν και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Σήμερα όπως επισημαίνουν στο “worldenergynews.gr” παράγοντες της αγοράς, το μεταφορικό κόστος από την Κίνα έχει περιοριστεί κατά 50%, αν και δεν έχει επανέλθει στα προ-πανδημίας επίπεδα, αλλά οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις ειδικά για τα φωτοβολταϊκά  και  τους inverters φτάνουν στους 3 με 4 μήνες.

Ωστόσο, πέρα από τους …εξωγενείς παράγοντες, τις επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα μπλοκάρουν δομικά προβλήματα, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί. Το πρόβλημα με τις δυνατότητες των δικτύων ενέργειας να δεχθούν τη διασύνδεση των σχεδιαζόμενων έργων δεσπόζει, έναντι όλων των υπολοίπων. Αν και η  πολιτεία  προχώρησε σε ορισμένες κινήσεις για τη διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα (π.χ. περικοπές 20% στην ισχύ των έργων που παίρνουν όρους σύνδεσης κλπ) ακόμη δεν έχει  εστιάσει την προσοχή της στην ταχεία επέκταση των δικτύων, ειδικά όταν έχει τεθεί ως προτεραιότητα η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

Πάντως, όσον αφορά στη  χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης (ΟΠΣ), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα αποτελεί  ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ, εξέδωσε στις αρχές Ιουνίου κατευθυντήριες οδηγίες προς τους Διαχειριστές των δικτύων (τις οποίες επικαιροποίησε αργότερα βάσει της απόφασης του ΥΠΕΝ για την προτεραιοποίηση των έργων ΑΠΕ στη λήψη ΟΠΣ) προκειμένου να δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους με διαφάνεια όλα τα  στοιχεία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ενημέρωσης του επενδυτή για την πληρότητα του φακέλου έως την τρέχουσα κατάσταση φακέλου. Στόχος να εντοπιστούν τα «γκρίζα» σημεία και να διορθωθούν. Μάλιστα, ο ΑΔΜΗΕ ανταποκρίθηκε και στις 30 Σεπτεμβρίου οπότε έληγε η σχετική προθεσμία δημοσιοποίησε τους σχετικούς καταλόγους. 

65_9.jpg



Η  πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ  που έθεσε νέες προτεραιότητες και περιορισμούς, ανατρέποντας τη σειρά των έργων που είχαν αιτηθεί ΟΠΣ με το προηγούμενο καθεστώς (δηλαδή βάσει της χρονικής σειράς πληρότητας της κάθε αίτησης), επιχείρησε να επιλύσει ορισμένα προβλήματα, δημιούργησε όμως και δυσαρέσκειες στην αγορά. 

Πέρα από τις αγκυλώσεις στη χορήγηση ΟΠΣ, σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί η καθυστέρηση  στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, γεγονός που ενισχύει και τα επιχειρήματα των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στις χωροθετήσεις των έργων ανά τη χώρα, και κυρίως στα νησιά. Είναι αξιοσημείωτο, ότι παράγοντας του ΥΠΕΝ ανέφερε προ ημερών, στο περιθώριο εκδήλωσης για τις ΑΠΕ, ότι ο προσανατολισμός του σχεδιασμού για τον νέο χωροταξικό είναι να μπει φρένο σε νέα έργα στα νησιά του Αιγαίου.

Γενικότερα, τα προβλήματα στον τομέα των ΑΠΕ αποτυπώθηκαν και στις αιτήσεις για βεβαιώσεις παραγωγού ΑΠΕ που υποβλήθηκαν στον Κύκλο Οκτωβρίου της ΡΑΕ.  Οι  αιτήσεις ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τον Κύκλο Ιουνίου (560 αιτήματα,  συνολικής ισχύος 11,4 GW)  και φαίνεται ότι έφτασαν τις 179,  συνολικής ισχύος 2.504 MW, εκ των οποίων τα 1.559 MW ήταν για φωτοβολαϊκούς σταθμούς. Βεβαίως, στη μεγάλη αλλαγή, μεγάλο ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε και η   εφαρμογή της Εγγυητικής Επιστολής των 35 χιλιάδων ευρώ/MW.

Παρόμοια και η εικόνα στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ της 5ης Σεπτεμβρίου καθώς  μόλις 21 έργα εξασφάλισαν ταρίφα, με τη συνολική ισχύ να ανέρχεται στα 538 MW και τη  μεσοσταθμική τιμή για τα φωτοβολταϊκά  στα 47,98 €/MWh και για τα αιολικά στα 57,66 €/MWh. Όπως σχολιάζει η αγορά, η χαμηλή συμμετοχή δείχνει αφενός  ότι δεν είναι πολλά τα αδειοδοτικά ώριμα έργα, τα οποία διαθέτουν οριστικές προσφορές σύνδεσης, ώστε να μπορέσουν να δώσουν το «παρόν» στον διαγωνισμό αλλά αφετέρου ότι  ωριμάζει η αγορά των εταιρικών διμερών συμβάσεων PPAs ή η δυνατότητα απευθείας συμμετοχής μιας μονάδας ΑΠΕ στην αγορά.  

43_15.jpg

Η προπαρασκευή για τα διμερή συμβόλαια

Η ανάπτυξη της αγοράς διμερών συμβολαίων (PPAs) αποτελεί άλλο ένα «εργαλείο» που θα στηρίξει την αγορά των ΑΠΕ αλλά και των καταναλωτών (μεγάλων και μικρών). Το μεγάλο βήμα όμως για τις επενδύσεις ΑΠΕ, πέρα από την προστασία των εγγυημένων τιμών που διασφαλίζουν οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας στους διαγωνισμούς, δεν έχει ακόμη γίνει.    

Με τα PPAs, οι μεγάλοι καταναλωτές  μπορούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στην αγορά, συμβολαιοποιώντας ποσότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε καθορισμένες τιμές, αντισταθμίζοντας  τον κίνδυνο από την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών ενέργειας.

Το  ΥΠΕΝ έχει σχεδιάσει το νέο μοντέλο «Green Pool» το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα  σε βιομηχανικούς καταναλωτές να  προχωρήσουν στη σύναψη συμβολαίων αγοραπωλησίας, καλύπτοντας μέρος των αναγκών τους με  «πράσινο» ρεύμα σε ανταγωνιστική τιμή, με μέρος του κόστους διαμόρφωσης του τελικού προϊόντος ενέργειας να καλύπτεται από το κράτος. Το μοντέλο έχει αποσταλεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να εγκριθεί σύντομα ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου. 

Παράλληλα,  η ΡΑΕ έχει αναθέσει μελέτη στην εταιρεία συμβούλων AFRY, η οποία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για  τα  PPAs.  Η μελέτη διερευνά τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας μη υποχρεωτικής πλατφόρμας που θα δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλους, αλλά και μικρότερους παραγωγούς και καταναλωτές να διαπραγματεύονται μακροχρόνιες συμβάσεις αγοραπωλησίας ενέργειας.   Αντίστοιχη  μελέτη υλοποιεί παράλληλα και Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το επόμενο διάστημα μάλιστα, οι τεχνικές ομάδες των δύο φορέων θα συναντηθούν, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια κοινά σημεία. 

Την ίδια στιγμή όμως, οι βιομηχανίες, κυρίως οι ενεργοβόρες,  δεν μπορούν να περιμένουν. Η έκθεσή τους στις υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής υπονομεύει  τη βιωσιμότητά τους, σύμφωνα με επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ που απέστειλε προ ημερών στον υπουργό Ενέργειας. Όπως σημειώνει, τη μόνη λύση αποτελεί η σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ, η οποία όμως καθίσταται αδύνατη λόγω της επιβολής   πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά.

Παρά τα προβλήματα, στελέχη του ΥΠΕΝ υποστηρίζουν ότι τώρα είναι χρυσή ευκαιρία να επενδύσει κάποιος σε ΑΠΕ. Μάλιστα ο  ΔΑΠΕΕΠ προβλέπει ότι  φέτος θα συνδεθούν στο σύστημα νέοι σταθμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.900 MW, έναντι 1.233 MW το 2021.  Άλλωστε μεγάλοι παίκτες του χώρου, όπως η More, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ  κ.ά.προχωρούν εδώ και καιρό σε εξαγορές έτοιμων χαρτοφυλακίων ΑΠΕ ή σε ανάπτυξη νέων έργων. 

Επιμέλεια αφιερώματος: Πηνελόπη Μητρούλια

www.worldenergynews.gr

Μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον και τα διαθέσιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχει ανάγκη για «πράσινη» ενέργεια Το δείχνουν τα δεδομένα του ΑΔΜΗΕ για το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οπότε η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ ξεπέρασε  εκείνη του φυσικού αερίου.  Προσπάθειες από την κυβέρνηση για στήριξη του τομέα γίνονται. Ωστόσο, τα στοιχεία που προκύπτουν από τον τελευταίο διαγωνισμό για έργα ΑΠΕ αλλά και τις αιτήσεις από τον κύκλο Οκτωβρίου της ΡΑΕ καταδεικνύουν ότι η κινητικότητα των επενδυτών έχει γυρίσει στο …ρελαντί.

Είναι η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την πανδημία και τα lockdown, που οδήγησε πολλές χώρες της Ευρώπης να στραφούν έστω και προσωρινά στο φυσικό αέριο και στο κάρβουνο; Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου, έπαιξε και αυτή τον ρόλο της, ωστόσο υπάρχουν στην Ελλάδα και δομικά προβλήματα που θέτουν τροχοπέδη στην περαιτέρω παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο.

Καταρχάς, παρότι η Κομισιόν, ελέω ενεργειακής κρίσης, μέσω του REPower EU, προτρέπει τα κράτη μέλη στην αξιοποίηση περισσότερων ΑΠΕ, η ανάγκη απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα, σύμφωνα με κείμενο που δημοσίευσε πρόσφατα το Euractiv, ομάδα χωρών ζητά τον περιορισμό  του ενισχυμένου στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ από το 45% στο 40% ως το  2030.

Επίσης, φαίνεται ότι απομακρύνεται η κατεύθυνση της νέας εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλει να θεωρούνται τα έργα ΑΠΕ ως  δραστηριότητες υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, ώστε να επιταχύνεται η αδειοδοτική διαδικασία, αν και διατηρείται, με κάποιες αλλαγές,  η πρόταση για ζώνες ταχείας ανάπτυξης των ΑΠΕ. Αντιθέτως, σε επίπεδο ΕΕ επενδύσεις σε φυσικό αέριο ενισχύονται, ενώ στο «παιχνίδι» ξαναμπήκε το «κάρβουνο» (όπως και στην Ελλάδα) ενώ επανήλθε δριμύτερη η πυρηνική ενέργεια.


32_9.jpg


Τα προβλήματα στον τομέα των ΑΠΕ

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία που προηγήθηκε, εκτόξευσε στα ύψη τα κόστη των εξαρτημάτων, των υλικών αλλά και του μεταφορικού τους κόστους  από την Κίνα, ενώ ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση επενδύσεων ήταν και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Σήμερα όπως επισημαίνουν στο “worldenergynews.gr” παράγοντες της αγοράς, το μεταφορικό κόστος από την Κίνα έχει περιοριστεί κατά 50%, αν και δεν έχει επανέλθει στα προ-πανδημίας επίπεδα, αλλά οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις ειδικά για τα φωτοβολταϊκά  και  τους inverters φτάνουν στους 3 με 4 μήνες.

Ωστόσο, πέρα από τους …εξωγενείς παράγοντες, τις επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα μπλοκάρουν δομικά προβλήματα, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί. Το πρόβλημα με τις δυνατότητες των δικτύων ενέργειας να δεχθούν τη διασύνδεση των σχεδιαζόμενων έργων δεσπόζει, έναντι όλων των υπολοίπων. Αν και η  πολιτεία  προχώρησε σε ορισμένες κινήσεις για τη διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα (π.χ. περικοπές 20% στην ισχύ των έργων που παίρνουν όρους σύνδεσης κλπ) ακόμη δεν έχει  εστιάσει την προσοχή της στην ταχεία επέκταση των δικτύων, ειδικά όταν έχει τεθεί ως προτεραιότητα η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

Πάντως, όσον αφορά στη  χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης (ΟΠΣ), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα αποτελεί  ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ, εξέδωσε στις αρχές Ιουνίου κατευθυντήριες οδηγίες προς τους Διαχειριστές των δικτύων (τις οποίες επικαιροποίησε αργότερα βάσει της απόφασης του ΥΠΕΝ για την προτεραιοποίηση των έργων ΑΠΕ στη λήψη ΟΠΣ) προκειμένου να δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους με διαφάνεια όλα τα  στοιχεία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ενημέρωσης του επενδυτή για την πληρότητα του φακέλου έως την τρέχουσα κατάσταση φακέλου. Στόχος να εντοπιστούν τα «γκρίζα» σημεία και να διορθωθούν. Μάλιστα, ο ΑΔΜΗΕ ανταποκρίθηκε και στις 30 Σεπτεμβρίου οπότε έληγε η σχετική προθεσμία δημοσιοποίησε τους σχετικούς καταλόγους. 

65_9.jpg



Η  πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ  που έθεσε νέες προτεραιότητες και περιορισμούς, ανατρέποντας τη σειρά των έργων που είχαν αιτηθεί ΟΠΣ με το προηγούμενο καθεστώς (δηλαδή βάσει της χρονικής σειράς πληρότητας της κάθε αίτησης), επιχείρησε να επιλύσει ορισμένα προβλήματα, δημιούργησε όμως και δυσαρέσκειες στην αγορά. 

Πέρα από τις αγκυλώσεις στη χορήγηση ΟΠΣ, σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί η καθυστέρηση  στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, γεγονός που ενισχύει και τα επιχειρήματα των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στις χωροθετήσεις των έργων ανά τη χώρα, και κυρίως στα νησιά. Είναι αξιοσημείωτο, ότι παράγοντας του ΥΠΕΝ ανέφερε προ ημερών, στο περιθώριο εκδήλωσης για τις ΑΠΕ, ότι ο προσανατολισμός του σχεδιασμού για τον νέο χωροταξικό είναι να μπει φρένο σε νέα έργα στα νησιά του Αιγαίου.

Γενικότερα, τα προβλήματα στον τομέα των ΑΠΕ αποτυπώθηκαν και στις αιτήσεις για βεβαιώσεις παραγωγού ΑΠΕ που υποβλήθηκαν στον Κύκλο Οκτωβρίου της ΡΑΕ.  Οι  αιτήσεις ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τον Κύκλο Ιουνίου (560 αιτήματα,  συνολικής ισχύος 11,4 GW)  και φαίνεται ότι έφτασαν τις 179,  συνολικής ισχύος 2.504 MW, εκ των οποίων τα 1.559 MW ήταν για φωτοβολαϊκούς σταθμούς. Βεβαίως, στη μεγάλη αλλαγή, μεγάλο ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε και η   εφαρμογή της Εγγυητικής Επιστολής των 35 χιλιάδων ευρώ/MW.

Παρόμοια και η εικόνα στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ της 5ης Σεπτεμβρίου καθώς  μόλις 21 έργα εξασφάλισαν ταρίφα, με τη συνολική ισχύ να ανέρχεται στα 538 MW και τη  μεσοσταθμική τιμή για τα φωτοβολταϊκά  στα 47,98 €/MWh και για τα αιολικά στα 57,66 €/MWh. Όπως σχολιάζει η αγορά, η χαμηλή συμμετοχή δείχνει αφενός  ότι δεν είναι πολλά τα αδειοδοτικά ώριμα έργα, τα οποία διαθέτουν οριστικές προσφορές σύνδεσης, ώστε να μπορέσουν να δώσουν το «παρόν» στον διαγωνισμό αλλά αφετέρου ότι  ωριμάζει η αγορά των εταιρικών διμερών συμβάσεων PPAs ή η δυνατότητα απευθείας συμμετοχής μιας μονάδας ΑΠΕ στην αγορά.  

43_15.jpg

Η προπαρασκευή για τα διμερή συμβόλαια

Η ανάπτυξη της αγοράς διμερών συμβολαίων (PPAs) αποτελεί άλλο ένα «εργαλείο» που θα στηρίξει την αγορά των ΑΠΕ αλλά και των καταναλωτών (μεγάλων και μικρών). Το μεγάλο βήμα όμως για τις επενδύσεις ΑΠΕ, πέρα από την προστασία των εγγυημένων τιμών που διασφαλίζουν οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας στους διαγωνισμούς, δεν έχει ακόμη γίνει.    

Με τα PPAs, οι μεγάλοι καταναλωτές  μπορούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στην αγορά, συμβολαιοποιώντας ποσότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε καθορισμένες τιμές, αντισταθμίζοντας  τον κίνδυνο από την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών ενέργειας.

Το  ΥΠΕΝ έχει σχεδιάσει το νέο μοντέλο «Green Pool» το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα  σε βιομηχανικούς καταναλωτές να  προχωρήσουν στη σύναψη συμβολαίων αγοραπωλησίας, καλύπτοντας μέρος των αναγκών τους με  «πράσινο» ρεύμα σε ανταγωνιστική τιμή, με μέρος του κόστους διαμόρφωσης του τελικού προϊόντος ενέργειας να καλύπτεται από το κράτος. Το μοντέλο έχει αποσταλεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να εγκριθεί σύντομα ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου. 

Παράλληλα,  η ΡΑΕ έχει αναθέσει μελέτη στην εταιρεία συμβούλων AFRY, η οποία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για  τα  PPAs.  Η μελέτη διερευνά τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας μη υποχρεωτικής πλατφόρμας που θα δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλους, αλλά και μικρότερους παραγωγούς και καταναλωτές να διαπραγματεύονται μακροχρόνιες συμβάσεις αγοραπωλησίας ενέργειας.   Αντίστοιχη  μελέτη υλοποιεί παράλληλα και Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το επόμενο διάστημα μάλιστα, οι τεχνικές ομάδες των δύο φορέων θα συναντηθούν, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια κοινά σημεία. 

Την ίδια στιγμή όμως, οι βιομηχανίες, κυρίως οι ενεργοβόρες,  δεν μπορούν να περιμένουν. Η έκθεσή τους στις υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής υπονομεύει  τη βιωσιμότητά τους, σύμφωνα με επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ που απέστειλε προ ημερών στον υπουργό Ενέργειας. Όπως σημειώνει, τη μόνη λύση αποτελεί η σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ, η οποία όμως καθίσταται αδύνατη λόγω της επιβολής   πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά.

Παρά τα προβλήματα, στελέχη του ΥΠΕΝ υποστηρίζουν ότι τώρα είναι χρυσή ευκαιρία να επενδύσει κάποιος σε ΑΠΕ. Μάλιστα ο  ΔΑΠΕΕΠ προβλέπει ότι  φέτος θα συνδεθούν στο σύστημα νέοι σταθμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.900 MW, έναντι 1.233 MW το 2021.  Άλλωστε μεγάλοι παίκτες του χώρου, όπως η More, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ  κ.ά.προχωρούν εδώ και καιρό σε εξαγορές έτοιμων χαρτοφυλακίων ΑΠΕ ή σε ανάπτυξη νέων έργων. 

Επιμέλεια αφιερώματος: Πηνελόπη Μητρούλια

www.worldenergynews.gr