Ενέργεια

Ο ανταγωνισμός PPA με τα CFD (πράσινες επιδοτήσεις) στην ελκυστικότητα των τιμών (Montel)

Ο ανταγωνισμός PPA με τα CFD (πράσινες επιδοτήσεις) στην ελκυστικότητα των τιμών (Montel)
Η μελλοντική ανάπτυξη των PPA εξαρτάται από το πόσο ελκυστικές θα μπορούσαν να είναι οι συμφωνίες για τέτοιες συμβάσεις σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά την τιμή και τον κίνδυνο
Τα προγράμματα κρατικής στήριξης των έργων ΑΠΕ μειώνουν το ενδιαφέρον για εμπορικές συμφωνίες - όπως οι συμβάσεις αγοράς ενέργειας (PPA) -, παρά τη σταθερή ζήτηση από τους βιομηχανικούς καταναλωτές, δήλωσαν ειδικοί στο Montel.

Στη Βρετανία, πολλές εταιρείες συχνά επιδίωκαν και τις δύο επιλογές ταυτόχρονα, αλλά συνήθως προτιμούν την ασφάλεια των κρατικών συμβολαίων έναντι διαφοράς (CFD), δήλωσε ο Freddie Lyons από τη συμβουλευτική εταιρεία Afry.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν σύνηθες για τους κατασκευαστές να υποβάλουν αίτηση για CFD, ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε διαγωνισμούς για PPA. Πρόσφατα άρχισαν να επιλέγουν μόνο τα CFDs αν επιτύχουν, εγκαταλείποντας τα PPAs στη μέση της διαδικασίας», δήλωσε.

«Περισσότερο από τη ζήτηση, τα PPA εξαρτώνται από την προσφορά - ανταγωνίζονται τις αγορές CFD και spot», δήλωσε ο Carlo Stagnaro, αναλυτής στο Ινστιτούτο Bruno Leoni.

Τι θα γίνει στο μέλλον;


Η μελλοντική ανάπτυξη των PPA εξαρτάται από το πόσο ελκυστικές θα μπορούσαν να είναι οι συμφωνίες για τέτοιες συμβάσεις σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά την τιμή και τον κίνδυνο, πρόσθεσε.

Στην Ιταλία, τα PPA κυμαίνονταν επί του παρόντος γύρω στα 60-70 ευρώ/MWh, ενώ οι δημοπρασίες CFD ξεκινούσαν από 80-85 ευρώ/MWh, δήλωσε ο Stagnaro.

«Μια εταιρεία έχει μπροστά της σήμερα δύο εναλλακτικές λύσεις - να υπογράψει ένα PPA στα 65 ευρώ/MWh και να αναλάβει ένα ρίσκο, έστω και περιορισμένο, ή να στοχεύσει σε ένα CFD στα 75-80 ευρώ/MWh με πρακτικά μηδενικό κίνδυνο».

Οι εταιρείες αξιολογούν πολλαπλούς παράγοντες κατά την επιλογή τους, συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων των επενδύσεων, δήλωσε ο Alberto Latorre, στέλεχος της Nadara.

Η τάση αυτή ήταν ιδιαίτερα εμφανής στις αγορές με ενεργά καθεστώτα κρατικής στήριξης.

«Αυτό που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ιταλική αγορά φέτος ήταν η αβεβαιότητα του προγράμματος πράσινων κινήτρων Fer-X», δήλωσε η Simona Soci της MBS Consulting.

Οι Ιταλοί είχαν καθυστερήσει τις αποφάσεις για PPA καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, ενώ ανέλυαν τις πολλαπλές εκδοχές του συστήματος κινήτρων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρόσθεσε η ίδια.

Η σειρά κρατικών δημοπρασιών στην Ευρώπη γενικότερα ήταν «σίγουρα ένας παράγοντας έντονου ενδιαφέροντος», πρόσθεσε ο Latorre.

Παρόμοια δυναμική θα μπορούσε επίσης να διαπιστωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, είπε.

Απαιτούνται δημόσιες εγγυήσεις

Τα προγράμματα δημόσιας στήριξης όπως τα CFDs τα καθιστούσαν ιδιαίτερα ελκυστικά για τους κατασκευαστές, αν και είχαν επίσης μειονεκτήματα, δήλωσε ο Steven Baker από την Afry.

«Τα CFDs υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, άρα είναι ελκυστικά από την άποψη του πιστωτικού κινδύνου. Αλλά οι ίδιες οι δημοπρασίες CFD είναι περιορισμένης συχνότητας».

Ως αποτέλεσμα, οι δημόσιες εγγυήσεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς PPA, δήλωσε ο Lorenzo Parola, διευθύνων σύμβουλος της δικηγορικής εταιρείας Parola Associati.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης