Αναλύσεις

Διεθνής Τύπος: Θετικός συμβιβασμός στο Eurogroup, αναβάλλονται οι αποφάσεις για το χρέος

Διεθνής Τύπος: Θετικός συμβιβασμός στο Eurogroup, αναβάλλονται οι αποφάσεις για το χρέος
Τα διεθνή ΜΜΕ αποτιμούν θετικά τη συμφωνία, τονίζουν ωστόσο ότι οι δύσκολες αποφάσεις για το χρέος αναβάλλονται για το 2018.
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία οδηγεί στην εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Τα διεθνή ΜΜΕ αποτιμούν θετικά τη συμφωνία, τονίζουν ότι επήλθε συμβιβασμός, ωστόσο οι δύσκολες αποφάσεις για το χρέος αναβάλλονται για το 2018.

Financial Times

Σε συμφωνία με τους δανειστές της για "να ξεκλειδώσει" τη συνέχιση του προγράμματος διάσωσης, προέβη η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που σημειώνουν ότι απεφεύχθη ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει η χώρα.
Οι FT υπενθυμίζουν ότι λήγουν ληξιπρόθεσμες οφειλές της χώρας ύψους 7 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.
"Η συμφωνία βάζει τέλος σε μήνες επί μηνών αβεβαιότητας που βάρυναν την ελληνική ανάπτυξη και στοίχειωναν τους επενδυτές", συμπληρώνουν.
"Αλλά ενώ διευθετεί το άμεσο οικονομικά μέλλον της χώρας, αναβάλλει τις δύσκολες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους για το 2018", γράφουν οι FT.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε στους Financial Times ότι η συμφωνία "ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός" σχετικά με προηγούμενους σχεδιασμούς μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της.
Oι FT στην ηλεκτρονική έκδοσή τους αναφέρονται ιδιαίτερα στην πρόταση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, προς το ΔΣ του Ταμείου για μια "Προσωρινή Προληπτική Συμφωνία" (Precautionary Standby Arrangement) -όπως είπε- με την Ελλάδα.
Αν το ΔΣ συμφωνήσει τότε το Ταμείο θα μπορούσε να εκταμιεύσει άμεσα 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Ωστόσο συμπληρώνουν οι FT ότι "η πραγματική εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού θα προκύψει μόνο όταν η ευρωζώνη συμφωνήσει μια ελάφρυνση χρέους για την χώρα".
H Lagarde δεσμεύτηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή μέσα στις επόμενες 24 ώρες.\

Politico

Η ελληνική κρίση μπορεί τώρα να αφαιρεθεί από τη λίστα των προτεραιοτήτων της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης κατέληξαν χθες το βράδυ σε συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης που χρειάζεται η Ελλάδα για να καλύψει την αποπληρωμή χρέους ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Αθήνα ωστόσο δεν θα λάβει την εκτενέστερη ελάφρυνση χρέους που επεδίωκε πριν από το τέλος του προγράμματος ύψους 86 δισ.  στα μέσα του 2018, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico.
Πάντως, η ελληνική κρίση μπορεί τώρα να αφαιρεθεί από την λίστα των προτεραιοτήτων τη Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η τελευταία ελληνική συμφωνία, αν και δύσκολα μπορεί να χαρακτηρισθεί τέλεια, μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώτο βήμα προς την ενίσχυση μακροπρόθεσμα της υγείας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, συμπεραίνει το Politico.

FAZ

Η Ελλάδα παίρνει κεφάλαια 8,5 δισ. ευρώ, καθώς μετά από μήνες διαπραγματεύσεων το Eurogroup αποφάσισε το κλείσιμο της β' αξιολόγησης αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurt Allemagne Zeitung.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Dijsselbloem έκανε λόγο για ένα "μεγάλο βήμα προς τα εμπρός".
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble είπε οτι ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας απλά ήταν να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Ο ίδιος θεωρεί ότι το πρόγραμμα "είναι επιτυχές και το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο".

Handelsblatt

Η υπερχρεωμένη Ελλάδα παίρνει νέα κεφάλαια αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την Πέμπτη 15/6 το βράδυ μετά από μήνες διαπραγματεύσεων την απελευθέρωση 8,5 δισ. ευρώ από τον ESM προς την Ελλάδα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, -μέσω της επικεφαλής του C. Lagarde-  δήλωσε μετά από μακρά καθυστέρηση την επίσημη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα επί της αρχής, κάτι το οποίο ήταν βασική προϋπόθεση για τη Γερμανία προκειμένου να δώσει την έγκρισή της για την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ θα εκταμιεύει δόσεις προς την Ελλάδα μόνον εφόσον τεθούν ξεκάθαρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως είπε η C.Lagarde θα προτείνει "την έγκριση επί της αρχής μίας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα. Θα είναι κάτι λιγότερο από 2 δισ. δολάρια".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Dijsselbloem δήλωσε ότι "το Eurogroup μελέτησε σενάρια για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων και δυσμενών συνθηκών στα επόμενα χρόνια.
Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της το τρέχον έτος".
Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους
Για μήνες η Ελλάδα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα ψήφισε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κινητοποιήσεις από Έλληνες συνταξιούχους την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Telegraph

H Ελλάδα απέφυγε μία στάση πληρωμών, καθώς εξασφάλισε οικονομική βοήθεια, αν και οι πιστωτές της δεν πείστηκαν για μια συνολική συμφωνία μείωσης του χρέους, παρόλο που το ΔΝΤ πίεζε για ελάφρυνση του χρέους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 στις Βρυξέλλες για την απελευθέρωση δόσης 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Επίσημες πηγές υποστήριξαν πως η Ελλάδα θα πρέπει θα πρέπει να περιμένει για «τελικές αποφάσεις» όσον αφορά τη μείωση του χρέους της.
Πάντως, οι πιστωτές ξεκαθάρισαν πως όποιες κουβέντες γίνουν για ελάφρυνση του χρέους, θα πρέπει να συνοδεύονται από σκληρά μέτρα δημοσιονομικών στόχων για μια χώρα που μαστίζεται από την ύφεση.
Ο Jeroen Dijsselbloem, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών, περιέγραψε τη συμφωνία ως «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», ενώ ο ίδιος εξήρε τις «έντονες προσπάθειες για την επίλυση» του ελληνικού λαού.
Η Christine Lagarde, η επικεφαλής του ΔΝΤ, ζήτησε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας την πόρτα σε μια «κατ 'αρχήν έγκριση» για έως και 2 δισ. δολάρια σε βοήθεια από το ΔΝΤ.

Spiegel

Το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίεση δόσης 8,5 δισ. ευρώ αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό Spiegel.
Επίσης συμφωνήθηκε περαιτέρω παράταση των ωριμάνσεων έως και 15 χρόνια.
Τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν όσο αυτό χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος.
Η Ελλάδα βρισκόταν εδώ και πολλούς μήνες σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της προκειμένου να κλείσει η β' αξιολόγηση.
Υπήρχε διαμάχη όσον αφορά το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο ζητούσε και συνεχίζει να ζητά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Βερολίνο.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου C. Lagarde τόνισε ότι το Ταμείο συνεχίζει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, οι δόσεις εκταμιεύονται μόνον εφόσον τεθούν ξεκάθαρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

New York Times

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2107 να ξεκλειδώσουν δάνειο 8,5 δις. ευρώ για την Ελλάδα, για να εξασφαλίσει η χώρα την αποπεράτωση των πληρωμών της τον Ιούλιο 2017.
Οι υπουργοί Οικονομικών με την απόφαση αυτή εξασφάλισαν ότι η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει τα περίπου 7 δις ευρώ σε δάνεια.
Εάν η χώρα δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα μπορούσε να ξεκινήσει μία οικονομική κρίση, αναβιώνοντας τους φόβους για το μέλλον της ζώνης του ευρώ.
Η συμφωνία επιδίωκε την επίσημη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως είπε ο Jeroen Dijsselbloem, ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Υπουργών Οικονομικών.
«Πάνω από όλα, νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», ο κ Dijsselbloem δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Το σχέδιο που εκπονήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ήταν μέρος των προσπαθειών για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί «στα πόδια της και πάλι.»
Η Christine Lagarde, η επικεφαλής του ΔΝΤ, είπε ότι πρέπει ακόμα να γίνει δουλειά για να επιτευχθεί ελάφρυνση του χρέους της χώρας, γι αυτό άλλωστε το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο καινούργιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Ακόμα κι έτσι, η κα Lagarde είπε ότι θα προτείνει επίσημα τη συμμετοχή στο σχέδιο διάσωσης συνολικού ύψους 2 δις. δολαρίων  σε μία συμμετοχή επί της αρχής.
«Ελπίζω η συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί σύντομα να φτάσει σε συμπέρασμα», είπε.
Η δυσκολία στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας έχει επικεντρωθεί σε μια μακρόχρονη διαμάχη με τους πιστωτές.
Από τη μια πλευρά, αρκετές χώρες της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία θέλουν η Αθήνα να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, πριν γίνουν οποιεσδήποτε παραχωρήσεις για το χρέος.
Από την άλλη, το ΔΝΤ και η κυβέρνηση στην Αθήνα, πιέζουν για άμεσες δεσμεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ενδεχόμενης μείωσης του χρέους.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης