Αναλύσεις

BNP Paribas: Χωρίς χρέος και QE στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για την Ελλάδα

tags :
BNP Paribas: Χωρίς χρέος και QE στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για την Ελλάδα
Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ως τεχνικός σύμβουλος, μέχρι τις γερμανικές εκλογές, αλλά μετά μπορεί να απεμπλακεί πλήρως.
Μόνο τη δόση αναμένεται να λάβει η Ελλάδα από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με το χρέος και την ένταξη στο QE της ΕΚΤ να μετατίθεται για το μέλλον.
Αυτό αναφέρει η BNP Paribas στην τελευταία 9σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «Greece: One step at a time» (Ελλάδα: ένα βήμα τη φορά), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία θεωρεί ότι στις 15 Ιουνίου θα επικυρωθεί η επιτυχής αξιολόγηση της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, ανοίγοντας το δρόμο για τη δεύτερη δόση.
Ο αρχικός στόχος ήταν να επιτευχθεί μια "συμφωνία" σε αυτή τη συνάντηση, τόσο για να οριστικοποιηθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος όσο και για να αντιμετωπιστεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, λύνοντας το πρόβλημα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα και ενδεχομένως ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη του ελληνικού χρέους στο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ωστόσο, είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα μέτωπα σε αυτό το στάδιο, αλλά η BNP Paribas αναμένει η σύνοδος του Eurogroup να τελειώσει με μια «μερική» συμφωνία, επιτρέποντας στην Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση.
Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα περισσότερα «προαπαιτούμενα» που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.
Ως εκ τούτου, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να υποστηρίξουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη δόση (7 δισ. ευρώ) του δανείου διάσωσης που θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα πριν από την λήξη των 6 δισ. ευρώ ομολόγων (GGB) που κατέχει η ΕΚΤ στις 17 και 20 Ιουλίου.
Ορισμένα δημοσιεύματα έχουν υποθέσει ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει και περισσότερα κεφάλαια, ίσως και 9 δισ. ευρώ.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, η BNP Paribas εκτιμά ότι αυτό θα ήταν θετικό: θα χρησίμευε για να δείξει ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές κατανοούν πώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από το πρόγραμμα επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη και θα επέτρεπε στον Έλληνα πρωθυπουργό να παρουσιάσει τη συνάντηση ως επιτυχία.

Καμία σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους σε αυτό το στάδιο

Τον Μάιο του 2016, το Eurogroup συμφώνησε σε μια δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα εφαρμοστεί προοδευτικά, αν χρειαστεί, προκειμένου η Ελλάδα να είναι συνεπής με τις ανάγκες χρηματοδότησης (GFN).
Η «βιωσιμότητα του χρέους» αξιολογείται τώρα με βάση το δείκτη αναφοράς GFN που παραμένει κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια και όχι από το υπόλοιπο του δημόσιου χρέους.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εφαρμόστηκαν ήδη στις αρχές του τρέχοντος έτους: εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας, μείωση του επιτοκιακού κινδύνου και παραίτηση από το περιθώριο επιτοκίου για το 2017.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος (εάν χρειαστούν) θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στα μέσα του 2018, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της διάρκειας των δανείων διάσωσης και του περιορισμού και καταβολής των τόκων.
Αν το ΔΝΤ συμμετείχε στο πρόγραμμα με βάση τη χρηματοδότηση, θα χρειαζόταν όμως πιο συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Το ΔΝΤ επέμεινε ότι θα ενταχθεί στο σχέδιο διάσωσης μόνο εάν χορηγηθεί στην Ελλάδα βοήθεια για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους.
Αυτά τα μέτρα πρέπει να διευκρινιστούν τώρα, ακόμα και αν εφαρμοστούν αργότερα.
Ωστόσο, οι πιστωτές εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι στόχοι είναι υπερβολικά αισιόδοξοι και, ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη ελάφρυνση του χρέους από ό, τι οι ευρωπαίοι πιστωτές είναι πρόθυμοι να παράσχουν.
Οι ευρωπαίοι πιστωτές με τη σειρά τους απέκλεισαν την πρόταση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πρέπει να μην καταβάλλει κανένα κεφάλαιο ή τόκο μέχρι το 2060.
Αυτή η διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών κάνει την συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους σε αυτό το σημείο απίθανη, εκτιμά η BNP Paribas.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένονται κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Εάν είναι απαραίτητο, οι συζητήσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου.
Ωστόσο, είναι απίθανο να υπάρχει πλήρης σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το ΔΝΤ είναι απίθανο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση

Η δυνητικά περιορισμένη διευκρίνιση των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είναι απίθανο να πείσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα σε αυτό το στάδιο.
Σε πρόσφατες δηλώσεις της η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde, δηλώνει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει επί του προγράμματος, αλλά δεν θα παρέχει καμία χρηματοδότηση στην Ελλάδα μέχρι να διευκρινιστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Υπό αυτήν την έννοια, η BNP Paribas εκτιμά ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός όπου το ΔΝΤ θα εγκρίνει το πρόγραμμα κατ 'αρχήν και ια εμπλέκεται σε αυτό σε «τεχνικό» επίπεδο, ικανοποιώντας την απαίτηση της Γερμανίας ότι θα χορηγηθούν περαιτέρω κεφάλαια διάσωσης μόνο όταν το ΔΝΤ βρίσκεται επί του προγράμματος.
Αυτό θα έδινε στους ευρωπαίους πιστωτές χρόνο να σκιαγραφήσουν εν ευθέτω χρόνω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Βέβαια, υπάρχουν αναφορές ως «σχέδιο Β», όπου το ΔΝΤ αποσύρεται από το πρόγραμμα, επιτρέποντας στους Ευρωπαίους να απαιτούν λιγότερη λιτότητα από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, ωστόσο, οι ευρωπαίοι πιστωτές θα χορηγούσαν λιγότερη ελάφρυνση του χρέους απ 'ό, τι αν είχαν την πίεση του ΔΝΤ.
Η BNP Paribas εκτιμά ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, καθώς δεν πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από το πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Ενδεχόμενη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ

Η πιθανή συμπερίληψη του ελληνικού χρέους στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ εξαρτάται από την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για την «βιωσιμότητα του χρέους», η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τον πλήρη ορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Και πάλι, αυτό θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, όταν οι ευρωπαίοι πιστωτές είναι πιθανότερο να γίνουν πιο σαφείς όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους όρους του προγράμματος.
Εν ολίγοις, η BNP Paribas αναμένει ότι η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου, με λίγη σαφήνεια όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι αρκετή για να μπορέσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα ή η ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομολόγα στο QE.

Τα βασικά σημεία που θα ακολουθήσουν:

- Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν είναι αναγκαία για τη χρηματοδότηση, αλλά ζήτημα αξιοπιστίας για ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες.
Το τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αναμένεται ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει επί του προγράμματος σε «τεχνική» βάση για να μετριάσει τις ανησυχίες ορισμένων μελών της ευρωζώνης.
Η απόφαση να προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ θα αποτελούσε πρόκληση για την καγκελάριο Angela Merkel πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Μετά τις εκλογές στη Γερμανία, ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι λιγότερο πιεστικό θέμα και δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το ΔΝΤ σταδιακά να καταργεί ακόμη και τη σημερινή του εμπλοκή.
Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό πρόγραμμα πρόκειται να λήξει στα μέσα του 2018.
- Με την Ελλάδα να έχει στόχο να επιστρέψει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της το συντομότερο δυνατόν, η έλλειψη υποστήριξης από το QE μπορεί να επιδεινώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών βραχυπρόθεσμα.
Υπό αυτήν την έννοια, η BNP Paribas πιστεύει ότι είναι πιθανό να υπάρξει θετικός τόνος στις προοπτικές της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην QE.
Επίσης, οι υπόλοιπες θετικές πτυχές της απόφασης του Eurogroup του Ιουνίου, με την Ελλάδα να λαμβάνει την επόμενη δόση εν όψει των επιτακτικών αναγκών χρηματοδότησης, θα πρέπει να εξαλείψουν την αβεβαιότητα και να βοηθήσουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
- Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας, επομένως οι διαπραγματεύσεις κατά τις επικείμενες αξιολογήσεις θα πρέπει να είναι ευκολότερες.
Η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες πέρα από τον Ιούλιο του 2017, με μια απλή εξόφληση περίπου 2 δισ. ευρώ που οφείλεται τον Ιούλιο του 2018.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης