Αναλύσεις

Wood Mackenzie: Αναποτελεσματική μια παράταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ μόνο για 9 μήνες

Wood Mackenzie: Αναποτελεσματική μια παράταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ μόνο για 9 μήνες
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ενέργειας, ο ΟΠΕΚ πρέπει να προχωρήσει σε μία συμφωνία μείωσης της παραγωγής έως τα τέλη του 2018.
Μικρή επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών το 2017 θα έχει η παράταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής μέχρι τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie.
Όπως αναφέρει σε σημείωμά της «μια παράταση της συμφωνίας κατά 9 μήνες θα είχε μικρή επίδραση στην διαμόρφωση των τιμών για το 2017, οι οποίες θα κυμανθούν κατά ετήσιο μέσο όρο των 55 δολαρίων ανά βαρέλι για το Brent».
Εκτιμά δε, ότι μια παράταση 9 μηνών θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής κατά 950.000 βαρέλια την ημέρα στις ΗΠΑ, υπονομεύοντας έτσι τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων στο μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών και στην αύξηση των τιμών.
Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχει ήδη αυξηθεί περισσότερο από 10% από τα μέσα του 2016 σε πάνω από 9,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς οι αμερικανοί παραγωγοί εκμεταλλεύονται τις υψηλότερες τιμές του «μαύρου χρυσού» και το έλλειμμα εφοδιασμού από τις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ.
Η Wood Mackenzie υποστηρίζει, ότι σε περίπτωση που η σημερινή (25/5) συνάντηση στη Βιέννη οδηγήσει σε μία συμφωνία για επέκταση της μείωσης της παραγωγής έως τα τέλη του 2018, θα περιορίσει την προσφορά και θα μπορούσε να ωθήσει τη μέση ετήσια τιμή του Brent ακόμη και στα 63 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του Brent μέχρι στιγμής φέτος κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 53,90 δολάρια το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης