Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cavusoglu: Να μην καθυστερήσουν οι ΗΠΑ την έκδοση του Gullen στην Τουρκία

Cavusoglu: Να μην καθυστερήσουν οι ΗΠΑ την έκδοση του Gullen στην Τουρκία
O Trump πρέπει να ανταποκριθεί στο αίτημα μας να οδηγήσουμε τον Gullen ενώπιον της Δικαιοσύνης είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
Να μην καθυστερήσουν άλλο οι ΗΠΑ την έκδοση του κληρικού Fethullah Gullen στην Τουρκία ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος Trump πρέπει να ανταποκριθεί στο τουρκικό αίτημα προκειμένου ο Gullen να οδηγηθεί ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Erdogan θεωρεί τον Gullen ως τον «εγκέφαλο» του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2015 που άφησε πίσω του 249 νεκρούς και τουλάχιστον 2.200 τραυματίες και που έχει πυροδοτήσει ένα απίστευτο «πογκρόμ» συλλήψεων αλλά και αναγκαστικών αποχωρήσεων χιλιάδων εργαζομένων από το δημόσιο τομέα και το στρατό καθώς θεωρήθηκε ότι είχαν ανάμειξη στο «σύστημα Gullen».
«Είναι ξεκάθαρο για την τουρκική κυβέρνηση ότι ο Gullen κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα.
Ο Donald Trump πρέπει να ανταποκριθεί στο αίτημα μας να τον φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης» τονίζει σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ο οποίος υπογραμμίζει πως ο Gullen και η οργάνωση του «συνιστούν μια μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη της Τουρκίας».
«Ακόμα και σήμερα το δίκτυο Gullen είναι ενεργό σε περισσότερες από 160 χώρες.
Αν και το στρατηγικό του κέντρο είναι στη Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, τα πλοκάμια του φτάνουν πολύ μακριά, αξιοποιώντας την φτώχεια, τον φόβο, το έλλειμμα δημοκρατίας και τη διαφθορά» υπογραμμίζει ο Cavusoglu, αναφέροντας πως «ο κλειστός κύκλος του Gullen παραμένει άθικτος» στις ΗΠΑ.
«Διαδίδουν την προπαγάνδα τους από το ασφαλές καταφύγιο τους στην Πενσιλβάνια, χρηματοδοτούμενοι ακόμα και από τους ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς προϋπολογισμούς μέσω εντός εκτεταμένου δικτύου σχολείων.
Οι Τούρκοι Γκιουλενιστές μεταναστεύουν στις ΗΠΑ για να διδάξουν σε αυτά τα σχολεία και ακόμα προσκαλούνται στο Κογκρέσο για να κάνουν διάλεξη στους Αμερικανούς εκείνους που χαράσσουν πολιτική για την Τουρκία και για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο Gullen παραμένει ελεύθερος» επισημαίνει ο Cavusoglu, τονίζοντας ότι η Άγκυρα έχει αποστείλει 51 φακέλους με αποδεικτικά στοιχεία για την ανάμειξη του Gullen στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2015.
«Ο τουρκικός λαός θέλει απαντήσεις από τον Gullen για τις πηγές του πλούτου του, για την χρηματοδότηση του δικτύου του, για τις σχέσεις του με πρώην αξιωματούχους της αστυνομίας που συνωμοτούν για τη δολοφονία δημοσιογράφων και για τις σχέσεις του με τους υποκινητές του πραξικοπήματος» αναφέρει ο Cavusoglu, ο οποίος κατηγορεί τον Gullen ότι «επιχείρησε να καταστρέψει τη Δημοκρατία στην Τουρκία».

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης