Προς υπερκέρδη οι BIG 3 της ενέργειας το 2017 - Οι επενδυτές που παίρνουν θέσεις - Η στρατηγική της HSBC για τις μετοχές

Προς υπερκέρδη οι BIG 3 της ενέργειας το 2017 - Οι επενδυτές που παίρνουν θέσεις - Η στρατηγική της HSBC για τις μετοχές
Ισχυρά cash flows ανοίγουν τα περιθώρια μεγάλων επιχειρηματικών κινήσεων
Xρονιά κερδοφορίας - ρεκόρ για τον ενεργειακό κλάδο θα είναι το 2017 καθώς οι πρώτες ενδείξεις συνάδουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ και οι επενδυτές έχουν ανεβάσει τις κεφαλαιοποιήσεις σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 35% από την αρχή του 2017.
Η ΗSBC με σημερινή της ανάλυση και μετά τη άνοδο των μετοχών δίνει hold στην επενδυτική στρατηγική από buy.
Για μεν τα Ελληνικά Πετρέλαια δίνει τιμή- στόχο τα 6,4 ευρώ από 6,2 ευρώ.
Για την Motor Oil ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 19,2 από τα 17,6 ευρώ.

O χορός των κερδών ξεκινά αύριο Τετάρτη 17 Μαίου 2017 για το πρώτο τρίμηνο, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, η κεφαλαιοποίηση των οποίων βρίσκεται στο 1,87 δισ. ευρώ.
Ο ομιλος σε επίπεδο EBITDA δεν αποκλείεται να προσεγγίσει φέτος το 1 δισ ευρώ, καθώς η βελτίωση θα αρχίσει να φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο.
Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, στο μετοχικό σχήμα έχουν εισέλθει συμφέροντα μεγάλων επενδυτών και από την εσωτερική αγορά.
Τα ονόματα των κυρίων Πάνου Γερμανού και Ιβάν Σαββίδη αντιπροσωπεύουν δύο μεγάλους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα και έχουν επενδύσεις στα ΕΛΠΕ.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσουν στην έκδοση ομολογιακού δανείου.
Η μορφή επίσης που θα πάρουν οι συζητήσεις με την EXXON MOBILL για τους υδρογονάνθρακες του Ιονίου θα κριθεί τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από την 19η Μαίου.
Στο επίκεντρο όμως του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η περιοχή της Κρήτης για την οποία θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από τη νέα συμμαχία που θα δημιουργηθεί.
Το περιθώριο διύλισης στα 4 με 5 δολάρια το βαρέλι, η γενικότερη εξαγωγική στρατηγική σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ποιοτικής απόδοσης από την εισαγωγς κουρδικού πετρελαίου θα είναι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας.
Η Μότορ Οιλ από την άλλη πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους απένανατι στους επενδυτές, έχοντας μπροστά της τα roadshow της Credit Suisse και της Berenberg.
Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τώρα είναι από τις βασικές επιλογές της UBS σε πανευρωπαικό επίπεδο.
Διατηρεί την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από όλους με αναμφισβήτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ οι ξένοι επενδυτές κατέχουν περί το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Αν τα δεδομένα την βοηθήσουν, τότε το EBITDA μπορεί να ακολουθήσει ανοδική τροχιά σε σχέση με τα 630 εκατ. ευρώ που έβγαλε το 2016.
Ο Μυτιληναίος θεωρείται ότι με βάση την μέχρι τώρα πορεία του θα επιτύχει τα κέρδη ύψους 300 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA για το 2017, κυρίως εκμεταλλευόμενος την άριστη συγκυρία για το Αλουμίνιον της Ελλάδος αλλά και τα ενεργειακά projects.

Ισχυρές ταμειακές ροές

Γίνεται αντιληπό ότι οι εταιρίες αυτές αποκτούν πολύ ισχυρές ταμειακές ροές, ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες άντλησης νέων κεφαλαίων και απογειώνουν τις επενδυτικές τους δυνατότητες, ειδικά στην αναδιάρθρωση του ενεργειακού και βιομηχανικού χώρου.
Με τα δεδομένα αυτά οι σημερινές κεφαλιοποιήσεις μπορούν να ξεπεράσουν τα τρέχοντα επίπεδα, εφόσον και τα στοιχεία των πρώτων τριμήνων επιβεβαιώσουν, ότι στηρίζουν τις προβλέψεις που γίνονται.
Ο ενεργειακός κλάδος, ιδίως για τους BIG 3 δείχνει ότι θα παραμείνει στο επίκεντρο προσέλκυσης των μεγάλων επενδυτών, καθώς οι κεφαλαιακές δομές τους έχουν ισχυροποιηθεί σημαντικά στις τελευταίες χρήσεις.
Ετσι ένα νούμερο της τάξης των 2 δισ ευρώ EBITDA μπορεί να υπερκερασθεί για τους 3 Ομίλους στο τέλος του 2017, αποδεικνύοντας ότι ο κλάδος αποτελεί το ισχυρότερο κα δυναμικότερο τμήμα της ελληνικής οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

panagiotis