Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Erdogan: Αποφασιστική η συνάντηση με Trump για τις σχέσεις των δύο χωρών

tags :
Erdogan: Αποφασιστική η συνάντηση με Trump για τις σχέσεις των δύο χωρών
Αν είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι, τότε θα πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις ως σύμμαχοι   
Τη δυσαρέσκεια του κατά του ομόλογου του των ΗΠΑ εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ενόψει της συνάντησης τους την Τρίτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κίνα.
Η τουρκική κυβέρνηση αντιτίθεται στο σχέδιο των ΗΠΑ για την παροχή εξοπλισμού, στην κουρδική ομάδα πολιτοφυλακής YPG στη Συρία, την οποία θεωρεί ως τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με το αυτονομισμένο κουρδικό PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Την Τρίτη λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος αναμένει μια «αποφασιστική συνάντηση» με τον ομόλογό του ναάμεσα σε δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
«Αν είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι, τότε θα πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις ως σύμμαχοι» δήλωσε ο κ. Erdogan.
«Εάν η συμμαχία μας πρόκειται να επισκιαστεί, τότε θα πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή την συμμαχία (NATO) να αναληφθεί με πολιτικές κατά της Τουρκίας.
Η αμερικανική πλευρά θεωρεί από την άλλη τους Κούρδους της Συρίας ως τη μόνη δύναμη ικανή να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ισλαμικής Πολιτείας του Raqqa στη Συρία.
"Ο Trump είναι απίθανο να αλλάξει γνώμη και εξοπλίζοντας τους Κούρδους στη Συρία θα εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ τους", δήλωσε τηλεφωνικά τη Δευτέρα ο Nihat Ali Ozcan, αναλυτής στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα.
Ενώ η Τουρκία και οι Η.Π.Α. θεωρούν πως οι στενές σχέσεις τους υπήρξαν προπέτασμα κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι στρατιωτικές τους σχέσεις έχουν χαλάσει από το 2003 - όταν η Τουρκία αρνήθηκε να αφήσει τις ΗΠΑ να τη χρησιμοποιήσουν ως βάση από την οποία θα εισέβαλαν στο Ιράκ.
Ακόμα κι έτσι, η Τουρκία είναι μέρος του αμερικανικού συνασπισμού που αγωνίζεται για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις την τουρκική αεροπορική βάση Incirlik.
Η Τουρκία, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, ανησυχεί ότι τα όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν εναντίον του τουρκικού στρατού.
Κάποιοι ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι η πολιτική των ΗΠΑ προς τον YPG ισοδυναμούσε με υποστήριξη της τρομοκρατίας, θέτοντας την κυβέρνηση σε μια προφανή πορεία σύγκρουσης με το Trump πριν από τη συνάντηση του Erdogan.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης