Αναλύσεις

Φέσσας (ΣΕΒ): Η ψηφιακή οικονομία φέρνει +4% του ΑΕΠ και 50.000 θέσεις εργασίας

Φέσσας (ΣΕΒ): Η ψηφιακή οικονομία φέρνει +4% του ΑΕΠ και 50.000 θέσεις εργασίας
Μένει να δούμε αν το κλίμα θα καταστεί φιλο-επιχειρηματικό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ
Την εν μέρει ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση της συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών εξέφρασε σήμερα (9/5) ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του Συνδέσμου με αφορμή συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία που θα πραγματοποιηθεί 11 και 12 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής.
«Υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα» είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, για να προσθέσει ότι «μένει να δούμε αν θα υπάρξει φιλοεπενδυτικό και φιλοεπιχειρηματικό κλίμα».
Ο κ. Φέσσας τόνισε ακόμη, ότι ο ΣΕΒ προτείνει 60 δράσεις σε υποδομές και δεξιότητες σε 11 κλάδους της οικονομίας, που μπορεί να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (περίπου 7,6 δισ. ευρώ) μέχρι το 2021, δημιουργώντας παράλληλα τουλάχιστον 50.000 μόνιμες θέσεις απασχόλησης.
Όπως είπε «ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί όρο επιβίωσης και ευκαιρία ανάπτυξης για τις σύγχρονες οικονομίες» και υπογράμμισε ότι «οι χώρες με πλεονάσματα στην υιοθέτηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών είναι οι πρωταγωνιστές του σήμερα και του αύριο».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ και μέλος του ΔΣ κ. Μιχάλης Τσαμάζ επεσήμανε, ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας είναι για τον ΣΕΒ εθνική προτεραιότητα.
Είναι πλέον σαφές ότι η χώρα χρειάζεται ένα ψηφιακό άλμα.
Μέσα στην επόμενη τετραετία χρειάζονται ρεαλιστικά βήματα και συγκεκριμένη στρατηγική για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αυτό το άλμα.  
Μόνο έτσι θα καταφέρουμε μέχρι το 2030 να είναι η Ελλάδα μεταξύ των ώριμων ψηφιακά χωρών».
Σε τοποθέτησή του στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Μεταποίησης και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ Μιχάλης Στασινόπουλος επεσήμανε, ότι «η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ήταν η κατεύθυνση που τις τελευταίες δεκαετίες ακολούθησε η βιομηχανία, όσο της επέτρεπαν οι δυνατότητες της» και συμπλήρωσε ότι «τα οφέλη της εφαρμογής της έγιναν γρήγορα ορατά με τη μορφή μεγαλύτερης παραγωγικότητας, καλύτερης ποιότητας, χαμηλότερου κόστους, μεγαλύτερης συνέπειας και άλλων σημαντικών παραμέτρων ανταγωνιστικότητας».  
Πρόσθεσε ότι «τώρα μικρότερες (αλλά και μεγαλύτερες) εταιρείες μπορούν να παράγουν και να εξυπηρετούν τους πελάτες τους με εργαλεία που λίγα χρόνια πριν ήταν προνόμιο πολύ μεγαλύτερων οργανισμών» και τόνισε ότι «η στενή παρακολούθηση από τις επιχειρήσεις και το κράτος του σύγχρονου μοντέλου παραγωγής με τη  χρήση των τελευταίων τεχνολογιών και η προώθηση τους στη παιδεία και τη κοινωνία  μπορεί να συνδράμει πολύ σημαντικά στην ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της οικονομίας».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accenture Greece, Κυριάκος Σαμπατακάκης, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της μελέτης δήλωσε, ότι «με βάση τη διεθνή εμπειρία της Accenture σε σύνθετα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας ενός κράτους ή μιας επιχείρησης οδηγεί νομοτελειακά σε πολλαπλασιαστικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».
Τόνισε ότι «η δέσμευση, ο βαθμός, η ταχύτητα και ο συντονισμός ανταπόκρισης όλων των εμπλεκομένων μερών προς την κατεύθυνση αυτή θα κρίνει τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» και κατέληξε λέγοντας ότι «η πρόκληση είναι σίγουρα μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την απαρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού με προοπτική και μέλλον».

Αρχική δημοσίευση: 9/5/2017 13:19

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης