Αναλύσεις

Η συμφωνία της Ουάσινγκτον: Από την επιστροφή των κλιμακίων, το νέο δάνειο 4 δισ. του ΔΝΤ και η τριμερής για χρέος

Η συμφωνία της Ουάσινγκτον: Από την επιστροφή των κλιμακίων, το νέο δάνειο 4 δισ. του ΔΝΤ και η τριμερής για χρέος
Τα κεφάλαια στήριξης που θα εκταμιεύει μετά από αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο το ΔΝΤ στην Ελλάδα θα είναι έως 4 δισ. ευρώ
Την «ατζέντα» της επόμενης μέρας μετά το άτυπο Eurogroup της Μάλτας καθόρισαν από κοινού χθες στην Ουάσιγκτον κυβέρνηση και δανειστές.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει - εκτός απροόπτου - τους εξής σταθμούς:

1. Συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για τα μέτρα - αντίμετρα 2% του ΑΕΠ το 2019 και 2% του ΑΕΠ το 2020.

2. Επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη Τρίτη 25 Απριλίου έτσι ώστε από την επόμενη μέρα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του τελικού ευρωπαϊκού κειμένου Memorandum of Understanding (MoU)

3. Παράλληλες συζητήσεις με την απεσταλμένη του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το τρίτο πρόγραμμα που υπογράψει η Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πρόκειται για το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP), το οποίο θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Κομισιόν (MoU), όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2 όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.
Τα κεφάλαια στήριξης που θα εκταμιεύει μετά από αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο το ΔΝΤ στην Ελλάδα θα είναι έως 4 δισ. ευρώ.
Θα προηγηθεί  νέα έκθεση βιωσιμότητας από το Ταμείο  που θα χαρακτηρίζει «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος από «εξαιρετικά μη βιώσιμο» που ανέφερε στην προηγούμενη και η οποία θα πρέπει να κουμπώσει με αυτή της Κομισιόν για να μπορέσει να συμμετάσχει  στο ελληνικό πρόγραμμα.

4. Πριν φύγουν οι δανειστές από την Αθήνα που θα μείνουν για μία εβδομάδα περίπου θα βγει κοινό ανακοινωθέν ότι σημειώθηκε πρόοδος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

5. Έπεται η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 22άς Μαίου, το περίφημο  Staff Level Agreement την οποία θα επικυρώσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

6. Θα ακολουθήσει η έγκριση για την εκταμίευσης της δόσης ύψους 7 δις. ευρώ τον Ιούνιο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM.

7. Και ακολουθεί η τριμερής για το ελληνικό χρέος το οποίο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 314,9 δισ. ευρώ (179% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).
Το κλίμα στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι οι συζητήσεις στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων μεταξύ  ΔΝΤ,  Βερολίνου και  ESM είναι προχωρημένες.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται:

-Να χρησιμοποιηθούν τα ποσά που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το τελευταίο δάνειο που είχε δοθεί στη χώρα, όπως τα χρήματα που «περίσσεψαν» από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

-Επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs) που έχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες , 8 δισ. ευρώ.
Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως «εγγύηση» στο ΔΝΤ.

- Επιμήκυνση σχεδόν κατά μία δεκαετία, μετά την ισχύουσα διάρκεια του πιο μακροπρόθεσμου κομματιού του χρέους (δηλαδή να πάει στο 2070).

- Παρουσίαση συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

-Πιθανότατα ο ESM τον Ιούλιο του 2017 θα μπορούσε να αποπληρώσει τα 14 δισεκ. του δανείου που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα και αμέσως μετά να χορηγήσει τα 4 δισεκ. ή έως 4 δισεκ. του νέου δανείου.
(Πηγή:www.bankingnews.gr)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης