Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Κόντρα Βερολίνου - Ουάσιγκτον για το χρέος - Dijsselbloem: Δύσκολες οι συζητήσεις με το ΔΝΤ

Κόντρα Βερολίνου - Ουάσιγκτον για το χρέος - Dijsselbloem: Δύσκολες οι συζητήσεις με το ΔΝΤ
Τι δήλωσαν Λαγκάρντ,Τόμσεν, Τσακαλώτος
Τη στιγμή που οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Δ.Ν.Τ., κορυφώνονται, ο Γερμανός ομόλογός του Wolfgang Schaeuble επιρρίπτει ευθέως στην ελληνική κυβέρνηση τις ευθύνες για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο Jeroen Dijsselbloem κάνει λόγο για «δύσκολες» συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Ταμείου για το ελληνικό χρέος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά από την αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Schaeuble, «θα ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η αποστολή των εκπροσώπων των διεθνών πιστωτών στην Αθήνα αμέσως την εβδομάδα μετά το Eurogroup της Μάλτας.
Αυτό δεν ήταν εφικτό κατά τη διάρκεια του ελληνικού Πάσχα».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην ελληνική πλευρά, καθώς ανέμενε αμέσως το Eurogroup στη Μάλτα και την κατ΄ αρχήν συμφωνία, οι θεσμοί να επέστρεφαν άμεσα στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να οριστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων του τρίτου προγράμματος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem εκτίμησε πως οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος θα είναι δύσκολες, επικαλούμενος το γεγονός ότι υπάρχουν στη μέση «πολιτικοί περιορισμοί» από πλευράς Ευρώπης.
Βέβαια, εξέφρασε την ελπίδα πως εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία.
Επίσης, μιλώντας επίσης από την Ουάσιγκτον, όπου παρευρίσκεται για την Εαρινή Σύνοδο του Δ.Ν.Τ. και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως υπάρχει πλήρης συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας, «τι θα εφαρμοστεί, πότε και τι ύψος θα έχει».
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, Poul Thomsen, ανέφερε πως οι πιστωτές βρίσκονται πολύ κοντά σε τεχνική συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα με χρήματα της Ε.Ε.
Ο κ. Thomsen επισήμανε εκ νέου πως, στην Ελλάδα, χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, τις συντάξεις και τη φορολογία.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές.
Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», απάντησε, σε ερώτηση για το πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να εξέλθει η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης...
Πριν από τα παραπάνω, είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., Christine Lagarde.
Αν και σύμφωνα με πληροφορίες- η συνάντηση διήρκησε κάτι λιγότερο από μία ώρα, ο Έλληνας υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι πήγε πολύ καλά.
«Συζητήσαμε πως θα κλείσει η τεχνική συμφωνία και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά. «Συζητήσαμε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί , νομίζω Τρίτη με Τετάρτη», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά της η Lagarde δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση «είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για την προετοιμασία της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα ώστε να συζητηθούν τα δύο κομμάτια του προγράμματος: οι πολιτικές και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

H δήλωση της Lagarde

Η ελληνική αποστολή επιχειρεί να βρει τη λύση ανάμεσα στις στρατηγικές και τους τακτικισμούς των δανειστών, την ώρα μάλιστα που οι συνέπειες των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση είναι ήδη ορατές στην οικονομία.
Μάλιστα, έχει να αντιμετωπίσει ακόμη και τη διγλωσσία των ίδιων των πιστωτών, με αποκορύφωμα τη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble, ο οποίος ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν καθυστερεί την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος αλλά η ελληνική κυβέρνηση.
«Θα ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η αποστολή των εκπροσώπων των διεθνών πιστωτών στην Αθήνα αμέσως την εβδομάδα μετά το Eurogroup της Μάλτας (7/4/2017», δήλωσε ο Schaeuble.
«Αυτό δεν ήταν εφικτό κατά τη διάρκεια του ελληνικού Πάσχα», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην  Ουάσιγκτον.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην ελληνική πλευρά, καθώς ανέμενε αμέσως το Eurogroup στη Μάλτα και την κατ΄ αρχήν συμφωνία, οι θεσμοί να επέστρεφαν άμεσα στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να οριστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων του τρίτου προγράμματος.
 
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης