Επιχειρήσεις

Σκουρλέτης: Όχημα εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων στο θέμα της ΔΕΗ η ΝΔ

Σκουρλέτης: Όχημα εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων στο θέμα της ΔΕΗ η ΝΔ
Να απαντήσει ο κ.Μητσοτάκης ποιος υπερχρέωσε τη ΔΕΗ ζητά ο κ. Σκουρλέτης.
Την θέση ότι η ΝΔ είναι όχημα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων στο θέμα της ΔΕΗ διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει, στο ποιος υπερχρέωσε τη ΔΕΗ, ποιος καθυστέρησε την διασύνδεση με την Κρήτη, ποιος επέτρεψε υπερκοστολογήσεις σε μονάδες της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης και ποιος «πάγωσε» στο 2% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτική και επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το όχημα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Δεν μπορεί με κανένα άλλο τρόπο να εξηγηθεί η στάση της.
Όταν ο κ.Μητσοτάκης μιλάει για τη ΔΕΗ, προηγουμένως οφείλει να δώσει απαντήσεις.
Για παράδειγμα ποιος οδήγησε την εταιρεία σε υπερχρέωση, με συνολικό δανεισμό 5 δισ. ευρώ, που έγινε επί των ημερών προηγούμενων κυβερνήσεων .
Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αύξηση επί ΣΥΡΙΖΑ» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος χαρακτήρισε «άκρως επικίνδυνο» το επιχείρημα περί μειωμένης χρηματιστηριακής αξίας.
«Αν τελικά μοναδική παράμετρος για να αξιολογήσεις την ΔΕΗ είναι η χρηματιστηριακή της τιμή και εισηγηθείς πώληση τμήματός της να γίνει στη βάση της χρηματιστηριακής τιμής, διαπράττεις έγκλημα τεράστιο.
Είναι και επικίνδυνο να γίνει κάτι τέτοιο.
Αυτό οδηγεί στο ξεπούλημα» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ποιος καθυστέρησε τη διασύνδεση με την Κρήτη και τι έγινε σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη.
«Ο κ.Μητσοτάκης εκπροσωπώντας και τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα έπρεπε να μιλήσει και για άλλα πράγματα.
Για το θέμα των διασυνδέσεων των νησιών και της Κρήτης, όπου «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».
Οι διασυνδέσεις αυτές που θα οδηγούσαν σε κατακόρυφη του κόστους στους λογαριασμούς, δεν προχώρησαν καθόλου, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Θα έπρεπε να μας πει για την μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης, που είχε πάει στην κα. Ράικου και ο φάκελος βρέθηκε στο αρχείο.
Είχε υπερκοστολογηθεί.
Θα έπρεπε να μας πει γιατί η επένδυση στην Πτολεμαΐδα V θα πάει με τα τοκοχρεολύσια γύρω στα 2 δισ. ευρώ και αν το είχε ανάγκη αυτό η ΔΕΗ τη στιγμή που κινείται στο πλαίσιο της συνολικότερης ευρωπαϊκής στρατηγικής για μείωση του λιγνίτη και των ορυκτών καυσίμων» υποστήριξε ο κ.Σκουρλέτης.
Αναφερόμενος στην πρόοδο των έργων στην Κρήτη, ο υπ. Εσωτερικών ανέφερε ότι έχουν γίνει προχωρημένες μελέτες για την «μικρή διασύνδεση» της Λακωνίας με το δυτικό άκρο του νησιού και «προσδοκούμε ότι μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, που θα φέρει μείωση 250 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως στο κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης».
Όσον αφορά τις αυξημένες χρεώσεις που πολλοί είδαν φέτος το χειμώνα στο λογαριασμούς τους, ο κ.Σκουρλέτης σημείωσε ότι «υπάρχει ένας περίεργος μηχανισμός χρέωσης των ΥΚΩ (υπηρεσιών κοινής ωφέλειας)».
«Ο χειμώνας ήταν βαρύς και όλοι καταναλώσαμε περισσότερες κιλοβατώρες.
Η επιβάρυνση αυξάνεται καθώς υπολογίζεται πάνω στην κατανάλωση.
Ίσως χρειάζεται να επανεξεταστεί συνολικά ο τρόπος που χρεώνονται αυτές οι επιβαρύνσεις.
Ο κ.Μητσοτάκης θα πρέπει, σε αυτό το πλαίσιο, να μας πει και γιατί η πρώτη επιχείρηση που άρχισε να επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές έμεινε «κολλημένη» στο 2% ως μερίδιο αγοράς στις ΑΠΕ.
Αυτές είναι εγκληματικές ευθύνες.
Για όλα αυτά δεν μιλάει, αντίθετα εισηγείται πράγματα, υπερακοντίζοντας θέσεις των δανειστών, όπως  να πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ κατά 66%, ενώ έχει ολοκληρωθεί το εναλλακτικό σχέδιο για τα δίκτυα της χώρας» υποστήριξε ο κ.Σκουρλέτης.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης