Αναλύσεις

Κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτου - Στο βάθος… ανασχηματισμός

Κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτου - Στο βάθος… ανασχηματισμός
Η «κίνηση των 53» έδειξε τα «δόντια» της Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προβάλλοντας ενστάσεις και διαφοροποιήσεις για την συμφωνία
Τα σενάρια του ανασχηματισμού εντός και των εκλογών εκτός επιστρατεύει για μία ακόμα φορά το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να βελτιώσει του πολιτικούς όρους διακυβέρνησης και να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο παραμονής τους στην εξουσία.
Σε ότι αφορά το εσωτερικό, μόνο τυχαίο δεν είναι το νέο μπαράζ δημοσιευμάτων για επικριμένο ανασχηματισμό μετά την ψήφιση στη Βουλή της επώδυνης από την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.
Η «κίνηση των 53» που μετρά 11 βουλευτές και ένα υπουργό, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, του οποίου οι σχέσεις με το Μαξίμου δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, έδειξε τα «δόντια» της Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προβάλλοντας ενστάσεις και διαφοροποιήσεις για την συμφωνία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ΑΝ και δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει ούτε ένας βουλευτής ή ομάδα βουλευτών που θα καταψηφίσουν την συμφωνία προκαλώντας τριγμούς στην κυβερνητική σταθερότητα ή ακόμα και προκαλώντας πτώση της δεν επιθυμούν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η συμφωνία είναι «καλή» και δεν αποτελεί τέταρτο μνημόνιο.
Επιπλέον, στο πρωθυπουργικό γραφείο ουδείς πιστεύει ότι κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης θα πάρει την μεγάλη απόφαση και να χάσει τα διόλου ευκαταφρόνητα βουλευτικά προνόμια.
Όσο για τις εκλογές ούτε λόγος καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μένουν εκτός «νυμφώνος» ενώ οι ΑΝΕΛ δεν …περνούν ούτε απ έξω από τη Βουλή.
Παρόλα αυτά, το Μαξίμου «φυλάει τα ρούχα του» και ρίχνει στο πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι τα σενάρια του ανασχηματισμού τα οποία είδαν το φώς της δημοσιότητας μέσω στοχευμένων διαρροών.
Η «συνταγή» είναι παλιά και δοκιμασμένη, όσο πιο ζωηρά είναι τα σενάρια του ανασχηματισμού τόσο πιο «μπετοναρισμένη» και «σίγουρη» είναι η κομματική πειθαρχία χωρίς και να διατυπωθεί ή να ζητηθεί.
Γιατί αν ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε κομματική πειθαρχία για την δήθεν «καλή συμφωνία» που έφερε με καθυστέρηση από του δανειστές, θα ήταν σαν να παραδεχόταν ότι η συμφωνία είναι νέο μνημόνιο.
Όσο για το σενάριο των εκλογών, αυτό είναι για τους έξω, εταίρους και θεσμικούς. Όχι γιατί φοβούνται μήπως ένα στραβοπάτημα στο ελληνικό ζήτημα θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στο Ευρωπαϊκό οικονομικό «οικοδόμημα», αλλά για τι δεν επιθυμούν υπάρξει πολίτική αστάθεια έστω και 40 ημερών (όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος) με τόσα ανοικτά και φλέγοντα γεωπολιτικά και γεοστρατιωτικά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή των Νοτιοανατολικής Μεσογείου των Βαλκανίων, αλλά και θέματα, όπως η οι εξελίξεις στην Τουρκία και το προσφυγικό.
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ετοιμάζονται για την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, με τα νέα επώδυνα μέτρα να έρχονται στο ίδιο νομοσχέδιο με τα θετικά αντίμετρα με τη μόνη διαφορά ότι τα πρώτα θα εφαρμοστούν ούτως ή άλλως ως ένα νέο, 4ο μνημόνιο χωρίς μάλιστα νέα χρηματοδότηση και τα θετικά να έρχονται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες μάλιστα δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, όπως για παράδειγμα τι ύψος και τη διάρκεια θα έχουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018.
Όσο για την παρουσία των βουλευτών και των κυβερνητικών στελεχών στις εκλογικές του περιφέρειες, ο πρωθυπουργός φρόντισε να του δώσει «μπούσουλα» για το πώς θα απαντούν στην κριτική και τα παράπονα με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Με τη «βαριά» συμφωνία-μνημόνιο και τα νέα μέτρα λιτότητας και περικοπών να αποτελούν τον «Γολγοθά» βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών που μεταβαίνουν στις περιφέρειές τους για τις μέρες του Πάσχα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δώσει οδηγίες προς ναυτιλλόμενους».
Υποστήριξε ότι «στο σύνολο της η συμφωνία υπερασπίσιμη», και ζήτησε από τους υπουργούς του να προχωρήσουν σε «μία μεγάλη πολιτική αντεπίθεση προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια», κάνοντας λόγο για «χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας».
Το «αφήγημα» του περιελάμβανε και «εκλογική νίκη» καθώς προέβλεψε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη» και έστειλε το μήνυμα ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη».
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δεν «έβαλε το χέρι του στη φωτιά» για το αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να πιάσει του δημοσιονομικούς στόχους…
(Πηγή:www.bankingnews.gr)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης