Ενέργεια

Eurelectric: Στοπ στις επενδύσεις μονάδων με άνθρακα - Δεν υπογράφουν Ελλάδα και Πολωνία

tags :
Eurelectric: Στοπ στις επενδύσεις μονάδων με άνθρακα - Δεν υπογράφουν Ελλάδα και Πολωνία
Η Eurelectric ανακοίνωσε σήμερα 5/4/2017 ότι σταματά τηνστήριξη επενδύσεων με καύσιμο άνθρακα μετά το 2020
"Κόκκινη κάρτα" στις επενδύσεις με καύσιμο τον άνθρακα "βγάζει" η Eurelectric και με ανακοίνωσή της σήμερα 5/4/2017 γνωστοποιεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην στήριξη τους μετά το 2020.
Η Eurelectric τάσσεται κατά των επιμέρους μηχανισμών και ρυθμίσεων για την ενεργειακή μετάβαση της Ε.Ε. από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ.
Την δήλωση δεν υπογράφει η Ελλάδα και η Πολωνία, καθώς ο άνθρακας αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο ενεργειακό μείγμα των δύο χωρών  και στα σχέδια τους για την ανάπτυξη νέων λιγνιτικών μονάδων
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι κλιματικοί στόχοι που θέτει η συμφωνία του Παρισιού μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS) και του ενισχυμένου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς αυτά είναι που θα οδηγήσουν στα κατάλληλα τιμολογικά μηνύματα όσον αφορά τις τιμές των ρύπων και κατ' επέκταση θα επιφέρουν τις απαραίτητες αλλαγές.
"Ο ηλεκτρισμός βρίσκεται στον δρόμο για να γίνει ανθρακικά ουδέτερος και αν διευρυνθεί η χρήση του σε άλλους οικονομικούς τομείς, θα ανοίξει την πόρτα για θετικές εξελίξεις και σε αυτούς.
Η Eurelectric θεωρεί ότι μηχανισμοί με βάση την αγορά, όπως οι αγορές ρύπων είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών και για την τόνωση των επενδύσεων σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα και εξοικονόμησης ενέργειας".
Σύμφωνα με την Eurelectric "ο συνδυασμός ενός αποδοτικού και αναθεωρημένου ETS μαζί με ένα καλύτερο σχεδιασμό στην αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. μπορούν να στείλουν τα κατάλληλα τιμολογιακά μηνύματα στον άνθρακα και να ωθήσουν τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Ο τομέας του ηλεκτρισμού ήδη επενδύει σε λύσεις χαμηλών εκπομπών και δεν σχεδιάζει να επενδύσει σε νέες μονάδες με καύσιμο τον άνθρακα μετά το 2020. Η αποδοτικότητα είναι το κλειδί για μια αξιόπιστη Ενεργειακή Ένωση και η πολιτική ηγεσία  θα πρέπει να εισάγει εργαλεία πολιτικής που θα στηρίξουν τη μετάβαση της αγοράς".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης