Αναλύσεις

Moscovici: Εφικτή και απαραίτητη μια συμφωνία για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Moscovici: Εφικτή και απαραίτητη μια συμφωνία για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες
Ανθεκτική στις πιέσεις η ελληνική οικονομία - Έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη - Πρέπει να θέσουμε τέρμα στην αβεβαιότητα, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει πως μια συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας είναι δυνατή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα 4/4/2017 προς τους ευρωβουλευτές ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, προσθέτοντας πως μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι, αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί γρήγορα.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μια συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και απαραίτητη για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια καθυστέρηση», δήλωσε ο Pierre Moscovici σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Δήλωσε επίσης πως η επίτευξη μιας συμφωνίας απαιτεί «δύσκολες πολιτικές επιλογές».
Η Αθήνα οδεύει προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της για φέτος και για το 2018
Πριν επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις συνομιλίες που συνεχίζονται εκεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της πριν από την τακτική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, ο Pierre Moscovici δήλωσε προς τους ευρωβουλευτές ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλές προσπάθειες οι οποίες πρέπει να αναγνωρισθούν.
Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε πως η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα επέτυχε πέρυσι ένα πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο απ' αυτό που απαιτούσαν οι δανειστές, οι οποίοι είχαν θέσει στόχο 0,5% για το 2016.
Ο Pierre Moscovici επανέλαβε πως η Αθήνα οδεύει επίσης προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της για φέτος και για το 2018, οπότε και θα τερματισθεί το πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισεκ. ευρώ.


Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:



Η ελληνική οικονομία δείχνει ισχυρές αντοχές στις πιέσεις, αλλά θα πρέπει να υποστηριχθεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαρκής ανάπτυξη.
Αυτό ανέφερε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά την κατάθεσή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί της συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, ο οποίος μάλιστα κάλεσε όλες τις χώρες μέλη να αναγνωρίσουν την πρωτοφανή προσαρμογή της Ελλάδας.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, ενώ οι προσπάθειες που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους 18 μήνες πρέπει να υποστηρχθούν, ανέφερε ο Moscovici.
Ο Επίτροπος αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία επιτρέφει στην ανάπτυξη, αλλά τα επίπεδα της ανεργίας παραμένουν πολύ υψηλά.
Πρέπει να θέσουμε τέρμα στην αβεβαιότητα, ανέφερε.
Βέβαια, δεν μπορούμε να ζητάμε πολύ υψηλά πλεονάσματα, αν θέλουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, πρόσθεσε.
Η Κομισιόν είναι προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θέλησε να διαβεβαιώσει, υπενθυμίζοντας ότι πάνω από 200 μέτρα έχουν ληφθεί από την αρχή του προγράμματος το 2015.
Χρειάζεται βούληση από την πλευρά όλων για μια συμφωνία.
Πρέπει και το ΔΝΤ να παίξει το ρόλο του, ανέφερε.
Ο Moscovici αναφέρθηκε και στα ενεργειακά ζητήματα που συζητούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι εκτιμά ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.
Είναι σημαντικό να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης