Αναλύσεις

Παππάς: Αισιοδοξία για κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου 2017

Παππάς: Αισιοδοξία για κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου 2017
Η καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικές σκοπιμότητες και όχι σε οικονομικά δεδομένα είπε ο κ.Παππάς
Την αισιοδοξία του για το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, ο οποίος υποστήριξε πως αυτό που απαιτείται είναι να δοθεί πολιτική λύση, καθώς οι τεχνοκράτες δεν έχουν κάτι άλλο να συζητήσουν επί του ελληνικού προγράμματος.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο ο κ.Παππάς είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση έως τις 22 Απριλίου.
«Δεν αφήνουμε την διαπραγμάτευση πίσω από τις κλειστές πόρτες τεχνικών κλιμακίων.
Η Ευρώπη είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε μόνο στους τεχνοκράτες.
Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν κάθε στιγμή να αναλαμβάνουν και τις πολιτικές τους ευθύνες, να λένε ευθαρσώς και δημοσίως τι επιθυμούν και ποιες πολιτικές θέλουν να εφαρμόσουν.
Το γνωστό τροπάρι «ας συζητήσουν οι θεσμοί» έχει τελειώσει ως μέθοδος και με τη δική μας μεγάλη συμβολή έχουν κληθεί οι πολιτικές ηγεσίες να διατυπώσουν ανοιχτά τη θέση τους» υπογράμμισε ο κ.Παππάς, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης στην πλευρά των δανειστών.
«Τα οικονομικά αποτελέσματα και η συνολική πορεία εφαρμογής του προγράμματος δίνουν απόλυτη βάση στην αξίωση της Ελλάδας, ότι έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό η αξιολόγηση.
Όποιος αναζητά τους λόγους για τους οποίους δεν κλείνει, οφείλει να τους αναζητήσει σε άλλη πλευρά, όχι σε επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.
Κυρίως, να τους αποδώσει σε πολιτικές σκοπιμότητες και όχι σε οικονομικά δεδομένα.
Το ελληνικό ζήτημα γίνεται και πρώτη ύλη στους πολιτικούς ανταγωνισμούς στη Γερμανία.
Για τους συντηρητικούς κύκλους εκεί θα ήταν πάρα πολύ καλό προεκλογικό χαρτί να αποδείξουν ότι μία αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση, δεν μπορεί να κάνει την οικονομία να ορθοποδήσει» είπε ο κ.Παππάς.
«Δεν μπορούν να αποδείξουν ότι μία συντηρητική κυβέρνηση στην περίπτωση της Ελλάδας μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από την κρίση, διότι την βύθισε στην κρίση.
Η πολιτική συγγένεια και οι αδελφικές σχέσεις που έχει το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίας με τη Νέα Δημοκρατία είναι πολιτικό χρέος δύσκολο.
Η ΝΔ είναι αυτή που διακυβέρνησε στη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε η χώρα.
Έτσι, «για να το ισοφαρίσουν» πασχίζουν να αποδείξουν ότι η δική μας αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τη χώρα να ορθοποδήσει.
Το θέμα είναι πολιτικό και αναμένουμε τα επόμενα 24ωρα να επιλυθεί, σε αυτό το επίπεδο, διότι οι τεχνοκράτες δεν έχουν κάτι επιπλέον να συζητήσουν» υπογράμμισε ο υπουργός, αναφέροντας ότι «η αέναη καθυστέρηση που προκύπτει αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης από τη μετατόπιση και την αλλαγή των απαιτήσεων από συνάντηση σε συνάντηση, που είναι απολύτως ανεξήγητη και υποκριτική, συμβαίνει ακριβώς επειδή ορισμένα κέντρα γνωρίζουν ότι η αβεβαιότητα αποθαρρύνει επενδυτές και κάνει το κλίμα πιο δυσμενές».
«Συνεπώς θέλουν με τις καθυστερήσεις να ακυρώσουν οποιαδήποτε αναπτυξιακή δυναμική μπορεί να έχει η χώρα και να το βάλουν αυτό στη "φαρέτρα" των προεκλογικών τους επιχειρημάτων» είπε ο κ.Παππάς.
Όσον αφορά τις επικρίσεις που δέχεται από τη ΝΔ και συνολικά από την αντιπολίτευση για το ταξίδι του στη Βενεζουέλα, ο κ.Παππάς είπε αυτό έγινε το 2013 «σε καιρό που δεν ήμουν βουλευτής, πολύ περισσότερο υπουργός».
«Η αναζωπύρωση του θέματος εντάσσεται σε μία συλλογιστική, σε μία «φαντασίωση» ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την Αριστερά στην Ευρώπη ...
Αντίστοιχες κατηγορίες έχουν εκτοξευτεί ενάντια στο Podemos και το κέντρο που οικοδομεί αυτή την εξιστόρηση στο δημόσιο λόγο είναι ενιαίο, κοινό.
Ο κόσμος μπορεί να αντιληφθεί γιατί και πώς επιλέγουν αυτή τη στιγμή να ξανασηκώσουν θόρυβο για ένα ταξίδι που δεν είχε τίποτε μεμπτό, σε μία χώρα που έχει εμπορικές σχέσεις με πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, που έχει τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και που έχει σχέσεις εμπορίου και ανταλλαγών με όλες τις χώρες του κόσμου, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα» είπε ο υπουργός Επικρατείας.
«Στην Ελλάδα τότε  είχαμε μία ακροδεξιάς έμπνευσης κυβέρνηση που θεωρούσε ότι με αυτή την χώρα δεν έπρεπε να συνομιλεί καν.
Δεν ήταν βεβαίως ίδια η γνώμη των ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν παρουσία εκεί», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος σχολιάζοντας την επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προς τον πρωθυπουργό για το επίμαχο ταξίδι, είπε ότι «να πάμε να συζητήσουμε, για να δούμε ποιες είναι οι βεβαιωμένες περιπτώσεις χρηματοδότησης κομμάτων από εταιρείες του εξωτερικού ... για τη Siemens μιλάω».

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης