Αναλύσεις

WSJ: Η κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας στο πετρέλαιο αρχίζει να παραπαίει

WSJ: Η κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας στο πετρέλαιο αρχίζει να παραπαίει
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού παγκοσμίως επαναπροσαρμόζει τη μακροχρόνια στρατηγική του προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιό του στην αγορά.
Η Σαουδική Αραβία αρχίζει να χάνει σταδιακά τον έλεγχο στις μεγάλες αγορές πετρελαίου όπου κάποτε κυριαρχούσε, λόγω των σημαντικών περικοπών που έχει πραγματοποιήσει στην παραγωγή της, γεγονός που έχει επωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τους κύριους ανταγωνιστές της, όπως το Ιράν, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Προκειμένου να "χωνέψει" την απότομη μείωση της παραγωγής της, με στόχο την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού παγκοσμίως έχει παραχωρήσει ουσιαστικά έδαφος στους παραγωγούς σχιστολιθικού, ενισχύοντας τη θέση των ΗΠΑ στην αγορά.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αργού της Σαουδικής Αραβίας προς τις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαρτίου του 2017 υποχώρησαν κατά 426 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, συνιστώντας την πιο απότομη εβδομαδιαία πτώση από τα τέλη του περασμένου Νοέμβρη.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας, η εν λόγω πτώση αποτελεί μέρος σχεδίου, καθώς στρέφεται στην αγορά της Ασίας και πως μπορεί να αναπτυχθεί εκεί.
Ωστόσο τα δεδομένα μαρτυρούν ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται πίσω από τη Ρωσία στο θέμα εφοδιασμού προς την Κίνα, η οποία αποτελεί μία από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους καταναλωτές πετρελαίου παγκοσμίως.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η χώρα βρίσκεται πίσω από το Ιράν και Ιράκ σε ότι τις σημαντικότερες μεσογειακές χώρες, και ειδικότερα τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Μέσω δηλώσεων, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Khalid al-Falih, τόνισε ότι η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ ενδέχεται να συνεχιστεί ακόμα και μετά τον Ιούνιο, εφόσον τα αποθέματα πετρελαίου παραμένουν πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε παραιτέρω περικοπές, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία δεν την σέβονται και δεν την τηρούν εξίσου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης