Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Ζητά από τις ελληνικές ενεργειακές και την ΡΑΑΕΥ στοιχεία για το ρωσικό φυσικό αέριο

ΕΕ: Ζητά από τις ελληνικές ενεργειακές και την ΡΑΑΕΥ στοιχεία για το ρωσικό φυσικό αέριο

Plan B ετοιμάζουν Μetlen και ΔΕΠΑ για την υποκατάσταση των ποσοτήτων ρωσικού αερίου

 

Στοιχεία για τις ποσότητες φυσικού αερίου που προμηθεύονται από την Gazprom και τον τρόπο πληρωμής τους κλήθηκαν να δώσουν στην ΕΕ οι ελληνικές εταιρίες, ΔΕΠΑ και Metlen αλλά και η ΡΑΑΕΥ για λογαριασμό των δύο εταιριών, στο πλαίσιο της καταγραφής που ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διαπιστώσει το βαθμό εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο εν όψει των κυρώσεων που ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά οι ΗΠΑ στη ρωσική Gazprombank μέσω της οποίας οι ευρωπαϊκές εταιρίες πληρώνουν για τις προμήθειες αερίου από την Gazprom.
Κατόπιν αυτού η Metlen έστειλε από την περασμένη εβδομάδα γραπτώς τα στοιχεία που ζήτησε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ και το ίδιο αναμένεται να πράξει και η ΔΕΠΑ.

Στο μεταξύ η ΡΑΑΕΥ αναμένεται με επιστολή της μέσα στην εβδομάδα να ζητήσει από τις δύο εταιρίες τα σχετικά στοιχεία και να τα αποστείλει κατόπιν ελέγχου στην ΕΕ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, λίγο πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο επέβαλε κυρώσεις στον χρηματοδοτικό βραχίονα της Gazprom, την Gazprombank με ημερομηνία εφαρμογής μετά τις 20 Δεκεμβρίου, ημερομηνία πληρωμής των ευρωπαϊκών εταιριών προς την ρωσική εταιρία.

Αίτημα για μετάθεση της εφαρμογής των κυρώσεων

Μέχρι τότε οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά από μια πρώτη επαφή με τις ευρωπαϊκές εταιρίες και χώρες που συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες αερίου, όπως η Ουγγαρία, η Αυστία, η Σλοβακία, η Σερβία αλλά και η Ελλάδα, είναι μια μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής των κυρώσεων για τον Ιούνιο του 2025.
Σχετικό αίτημα, αναμένεται να υποβληθεί από την Κομισιόν προς τον πρόεδρο Μπάιντεν με το επιχείρημα της ασφάλειας εφοδιασμού εν όψει της χειμερινής περιόδου που η ζήτηση αυξάνεται λόγω θέρμανσης. Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στην καρδιά του χειμώνα που αναμένεται πιο ψυχρός από τους δύο προηγούμενους ενισχύουν τις ανησυχίες της Ευρώπης για ένα νέο ράλι τιμών εν όψει και του ενδεχόμενου τερματισμού των ροών ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας με την λήξη της σύμβασης διαμετακόμισης στο τέλος του έτους.

Πλήρης διακοπή των ρωσικών εισαγωγών αερίου θα στερήσει από την Γηραιά Ηπειρο, 15 δισ. κμ που ρέουν μέσω της Ουκρανικής οδού και 16 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως που φτάνουν στην Νοτιο Ανατολική Ερώπη μέσω του Turkstream.

Εναλλακτικές λύσεις φέρεται να αναζητάει και η Ρωσία η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα του Montel θα προτείνει στους πελάτες της, "τρεις εναλλακτικές τράπεζες" για να κάνουν τις πληρωμές τους με άδεια των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα, αξιολογείται από την αγορά κατά βάση πολιτικό με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε υψηλό επίπεδο, ανάλογα με το βαθμό πίεσης που οι δύο πλευρές (Ρωσία και ΗΠΑ ) είναι αποφασισμένες να ασκήσουν εκατέρωθεν στην εν εξελίξει γεωπολιτική σύγκρουση με επίκεντρο την Ουκρανία και τις πολεμικές συγκρούσεις που διεξάγονται τρία χρόνια τώρα από την εισβολή της Ρωσίας.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα οι αμερικανικές κυρώσεις στην Gazprombank εάν δεν βρεθεί εναλλακτική λύση πληρωμών της Gazprom σημαίνει πλήρη παύση των εισαγωγών ρωσικού αερίου, όταν από τις αρχές του έτους καλύπτουν το 60% των συνολικών εισαγωγών.
Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς σημαίνει ότι από το ελληνικό σύστημα θα λείπουν μέσα στο χειμώνα σε ημερήσια βάση 120-130 χιλιάδες μεγαβατώρες, οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν με LNG σε τιμές προφανώς πολύ υψηλότερες από αυτές του ρωσικού αερίου αλλά και υψηλότερες από αυτές που διατίθεται σήμερα στη spot αγορά, αφού θα δημιουγηθεί ένα συνολικότερο έλλειμμα που θα ασκήσει νέες πιέσεις.

Μetlen και ΔΕΠΑ έχουν ήδη καταρτίσει plan B για την υποκατάσταση των ποσοτήτων ρωσικού αερίου που προμηθεύονται, με LNG σε περίπτωση που δεν βρεθούν εναλλακτικές λύσεις που να παρακάμπτουν τις κυρώσεις. Το ζήτημα, σε μια τέοια εξέλιξη θα απασχολήσει και την ΡΑΑΕΥ η οποία σε συνεργασία με τους Διαχειριστές, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ θα καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης, όπως για παράδειγμα, μείωση της κατανάλωσης σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης