Ένα βημα πιο κοντά στην τελική απόφαση για την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο της Διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου, Great Sea Interconnector, βρίσκεται η κυπριακή πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφοριες, το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, έλαβε την προκαταρκτική τοποθέτηση του αμερικάνικου Οίκου, που έχει αναλάβει να πραγματοποήσει το due diligence του έργου και την αξιολόγηση της Μελέτης Κόστους Οφέλους. Ο αμερικάνικος οίκος που ανέλαβε τη δέουσα επιμέλεια, ελέγχοντας την οικονομική και την νομική πτυχή του έργου έστειλε στην Κυππριακή Δημοκρατία τις πρώτες παρατηρήσεις του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μια σειρά ερωτημάτων προς διευκρίνιση, για την άντληση περαιτέρω πληροφοριών από τον φορέα υλοποίησης του έργου (τον ΑΔΜΗΕ). Τα ερωτήματα αυτά το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου πρόκειται να απευθύνει στον ΑΔΜΗΕ τις επόμενες ημέρες και ακολούθως αφού λάβει τις απαντήσεις τους και τις αποστείλει στον Οίκο Αξιολόγησης, θα περιμένει να λάβει την τελική γνώμη του για το έργο.
Μέχρι τα τέλη του έτους, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω διαδικασίες και να μπορεί η Κύπρος να λάβει μια τελική απόφαση για τη συμμετοχή της στο έργο Great Sea Interconnector.
Η απόφαση της ΕΤΕΠ
Με την οριστικοποίηση της απόφασης της κυπριακής πλευράς για τη συμμετοχή της στο έργο, και αφού κατατεθούν από Ελλάδα και Κύπρο τα Εθνικά Σχέδια για Ενέργεια και Κλίμα στην Κομισιόν, αναμένεται να κατατεθεί και το επίσημο αίτημα για χρηματοδότηση του έργου από την ΕΤΕΠ.
Η πρόεδρος της τράπεζας, Νάντια Καλβίνο πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες επαφές με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως και με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη σε καλό κλίμα.
Ωστόσο, η έγκριση από τις Βρυξέλλες των δύο εθνικών σχεδίων είναι απαραίτητη για να έχει μια σαφή εικόνα η ΕΤΕπ για τη σημασία που έχει για τις δύο χώρες η διασύνδεση, τα οφέλη για τις οικονομίες, τον ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου, και ακολούθως εφόσον γίνει το αίτημα.
Ρυθμιστικές εκκρεμμότητες
Σήμερα στις 12 το πρωι θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ Κομισιόν-ΑΔΜΗΕ-ΡΑΕΕΥ-ΡΑΕΚ για να συζητηθεί η πορεία των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων του καλωδίου.
Οι εκκρεμμότητες του ρυθμιστικού πλαίσιου αφορούν την έγκριση των λειτουργικών δαπανών (OPEX) συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ και η οριστικοποίηση του concession agreement που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.Αναφορικά με την σύμβαση παραχώρησης, η ΡΑΑΕΥ έχει καταρτίσει ήδη ένα προσχέδιο σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ το οποίο μένει να εγκριθεί από την ΡΑΕΚ.
Το πράσινο φως για τις λειτουργικές δαπάνες αποτελεί πολύμηνη, πλέον, εκκρεμότητα, που ωστόσο θα πρέπει να διευθετηθεί προκειμένου ο Διαχειριστής να μπορέσει να προχωρήσει στην έκδοση τιμολογίων για την χρήση της διασύνδεσης.
Μια ακόμη εκκρεμότητα αφορά την έγκριση του συνόλου – καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει έγκριση μόνο για ένα μέρος – των 48 εκατ. ευρώ (CAPEX) που έχει καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ στον προηγούμενο φορέα υλοποίησης, την Euroasia.
Δεν είχαν επίσης εγκριθεί -και αναμένεται να γίνει τώρα - οι λειτουργικές δαπάνες (Opex), ύψους 8 εκατ ευρώ, για τις οποίες οι ρυθμιστές έχουν ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να προσκομίσει διευκρινίσεις. Έκτοτε η εταιρεία υπέβαλε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, νέα μελέτη, που αποδεικνύει ότι με βάση τα όσα προβλέπει το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο, είναι εύλογο το συνολικό κόστος των 48 εκατ ευρώ.
www.worldenergynews.gr