Ενέργεια

Θολό τοπίο στη συνάντηση Σκυλακάκη - Κοινοτικών την Παρασκευή 22/11 - Nέα μέτρα για τον Δεκέμβριο  

Θολό τοπίο στη συνάντηση Σκυλακάκη - Κοινοτικών την Παρασκευή 22/11 - Nέα μέτρα για τον Δεκέμβριο   
Άγνωστο από που θα προέλθει η χρηματοδότηση των επιδοτήσεων

Εξαιρετικά περιορισμένες αν όχι μηδενικές, είναι οι προσδοκίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εν όψει της συνάντησης που θα έχει με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αύριο Παρασκευή (22/11), για το επίμαχο θέμα της νέας ενεργειακής κρίσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί απόφαση για το κύριο αίτημα της ελληνικής βουλγαρικής και ρουμανικής κυβέρνησης, δηλαδή την υιοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού ελέγχου των τιμών ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιόδους ενεργειακής κρίσης, όπως αυτή που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι και αυτή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Νοεμβρίου. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Παρασκευής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και το επιτελείο του, θα παρουσιάσουν για μια ακόμη φορά στους εκπροσώπους της Κομισιόν, την επιχειρηματολογία τους για την ανάγκη υιοθέτησης μηχανισμού αντιμετώπισης των περιφερειακών κρίσεων. Επίσης θα παρουσιάσουν στοιχεία που δείχνουν ότι η άνοδος των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οφείλεται στις αυξημένες εξαγωγές προς την Ουκρανία, καθώς και ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης δεν επηρεάζονται λόγω της χρήσης ενός συγκεκριμένου αλγορίθμου που αποτρέπει τις εξαγωγές πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου. 

Πως διαμορφώθηκαν οι τιμές

 Ενδεικτική του φαινομένου το οποίο επαναλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά από τις αρχές Νοεμβρίου, είναι η εικόνα της αγοράς σήμερα. Η μέση χονδρική τιμή στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί στα 128,43 ευρώ/MW με άνοδο 15,41% σε σχέση με χθες και την ανώτατη τιμή στα 235 ευρώ/MW. Ακόμη υψηλότερη είναι η τιμή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα 161,71 ευρώ/MW, στη Σερβία και την Ουγγαρία φθάνει στα 164,53  ευρώ/MW και στο Κόσσοβο στα 145,27  ευρώ/MW. Την ίδια οι τιμές στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης κινούνται γύρω στα 120  ευρώ/MW και συγκεκριμένα 123,32 ευρώ/MW στη Γερμανία, 122,9  ευρώ/MW στην Πολωνία και 113,5 στη Γαλλία. 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένει ότι θα υπάρξει «πράσινο φως» από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση του ευρύτερου προβλήματος και ως εκ τούτου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δυο κατευθύνσεις: Κατ’ αρχήν στη λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση των νοικοκυριών και κάποιων επιχειρήσεων τουλάχιστον για τον Δεκέμβριο ελπίζοντας ότι θα έλθουν καλύτερες ημέρες. 

Επί του παρόντος παραμένει άγνωστο εάν η χρηματοδότηση των επιδοτήσεων που θα δοθούν τον Δεκέμβριο θα προέλθουν από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών όλων των τεχνολογιών όπως έγινε κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, ή εάν θα επιβληθεί εκ νέου τέλος στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή όπως έγινε το καλοκαίρι. 

 

Τα εργαλεία που εξετάζονται

 Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης εξετάζονται όλα τα πιθανά «εργαλεία» και οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το ύψος των επιδοτήσεων που θα απαιτηθεί προκειμένου να διατηρηθούν οι λιανικές τιμές γύρω από τα 15 λεπτά/KWh. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το ΥΠΕΝ περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος σε όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του. Μεταξύ των άλλων εργαλείων που εξετάζονται είναι και άντληση κονδυλίων από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων. Κάτι τέτοιο βεβαίως ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ ο οποίος επί του παρόντος είναι ελλειμματικός αν και οι υψηλές τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ευνοούν τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ. 

Σε δεύτερο πλάνο και πέραν των άμεσων παρεμβάσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί, η κυβέρνηση εμμένει στην ανάγκη υιοθέτησης ενός μόνιμου μηχανισμού σε επίπεδο ΕΕ και ως εκ τούτου θα συνεχίσει τις προσπάθειες της με διαβήματα προς την Κομισιόν. 

Πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη από το γεγονός ότι απευθύνεται σε ώτα ακουόντων για τα προβλήματα της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού που αποδεικνύεται καθημερινά ότι κάθε άλλο παρά ενιαία είναι. 

www.worldenergynews.gr

 




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης