Τελευταία Νέα

Διεθνής διαγωνισμός για προμελέτες και τεύχη προκήρυξης του νέου βιοκλιματικού κτηρίο της ΕΥΔΑΠ

Διεθνής διαγωνισμός για προμελέτες και τεύχη προκήρυξης του νέου βιοκλιματικού κτηρίο της ΕΥΔΑΠ

 Ο προϋπολογισμός των προμελετών ανέρχεται σε 1.173.061,39 ευρώ χωρίς ΦΠΑ

 

Ξεκινά η προετοιμασία για το νέο «πράσινο» κτήριο που θα ενώσει τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ κάτω από μία στέγη, εξοικονομώντας κατά τις εκτιμήσεις περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η εταιρεία ύδρευσης αναζητά μέσω διεθνούς διαγωνισμού ανάδοχο για τις απαραίτητες προμελέτες και την εκπόνηση των τευχών προκήρυξης για την ανέγερση του νέου κτηρίου σε ιδιόκτητη έκταση πίσω από τα Ολυμπιακά ακίνητα στο Γαλάτσι.

Ο προϋπολογισμός των προμελετών ανέρχεται σε 1.173.061,39 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και ο ανάδοχος έχει στη διάθεσή του οκτώ μήνες για να προχωρήσει σε αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική προμελέτη και να ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης του κυρίως έργου που θα γίνει με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής. Το νέο βιοκλιματικό ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 16.174 τ.μ., στο οποίο θα εφαρμοστούν οι αρχές του wellbeing design, θα στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε επτά κτήρια.

Εκτός από τα γραφεία των διευθύνσεων και τα γραφεία διοίκησης, θα διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες συσκέψεων, κυλικείο, χώρους αρχείων και αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και υπόγειες αλλά και υπέργειες εγκαταστάσεις στάθμευσης. Για τον σχεδιασμό του κτηρίου, διενεργήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών ενός σταδίου, με την πρόταση να λαμβάνει το «πράσινο φως» τον περασμένο Μάιο. Μεταξύ άλλων, στο νέο κτήριο θα εφαρμοστούν λιγότερο ενεργοβόρες και δύσχρηστες εγκαταστάσεις, ενώ βάσει και της ισχύουσας νομοθεσίας θα τεθούν στόχοι υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Τοπόσημο σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Το νέο κτήριο διοίκησης της ΕΥΔΑΠ θα αποτελέσει ένα τοπόσημο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και θα προβάλει τις δράσεις και τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, με το στοιχείο του «νερού» να είναι κυρίαρχο. Το οικόπεδο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 243 στρέμματα και βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή στα όρια του δήμου Γαλατσίου – Νέας Ιωνίας. Στο ίδιο σημείο σήμερα στεγάζεται το Κεντρικό Διοικητικό Κτήριο της ΕΥΔΑΠ και λοιπές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των αναγκών της εταιρείας, όπως πρατήρια καυσίμων, αντλιοστάσια, γραφεία, χώροι στάθμευσης και αρκετές ακόμη υποδομές.


ευδαπ2.JPG


Η σχεδιαστική πρόταση αναδεικνύει τον χαρακτήρα του νερού εντάσσει το κτήριο αρμονικά στο αστικό περιβάλλον. Πρόκειται για σύνθεση κτηριακών όγκων κάτω από́ το ενιαίο βιοκλιματικό́ στέγαστρο, που διαμεσολαβεί ανάμεσα στο φυσικό́ περιβάλλον του λόφου Τουρκοβουνίων, τον δομημένο ιστό́ της πόλης και επηρεάζεται από́ τα χαρακτηριστικά́ των εγκαταστάσεων.
Κάτω από το βιοκλιματικό στέγαστρο θα αρθρώνονται οι υπηρεσίες της εταιρείας, διατηρώντας διακριτά όρια, τον επιθυμητό βαθμό γειτνίασης τους και τις απαραίτητες λειτουργικές αυτονομίες τους. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει σε δύο φάσεις, συνεκτιμώντας τον χρόνο κατεδάφισης του υφιστάμενου κτηρίου διοίκησης. Θα αναπτύσσεται σε δύο εκτεταμένα ισόγεια, έναν επιμήκη σχηματισμό τριών ορόφων και τέσσερις διακριτούς όγκους στα ανώτερα επίπεδα που γεφυρώνουν το εσωτερικό περιβάλλον δημιουργώντας έναν κοινόχρηστο χώρο (φουαγιέ, κυλικείο, εσωτερικά αίθρια).

Οι χώροι εργασίας θα ακολουθήσουν την οργάνωση ατομικών γραφείων, γραφείων ομάδων εργασίας 2-3 ατόμων, open plan οργανώσεις για μεγαλύτερες ομάδες, με την ενσωμάτωση επιμέρους διαχωριστικών προσφέροντας πιο προσωπικούς χώρους εργασίας και σταθμούς συνέργειας.

Σύμπλεγμα ανοιχτών και κλειστών χώρων

Ως προς τους εξωτερικούς χώρους, ο εισαγωγικός κήπος θα ενώνεται με τον υπόλοιπο χώρο μέσω της εισχωρούσας βλάστησης, που προεκτείνεται στο εσωτερικό του κτηρίου, με εσωτερικούς κήπους, αίθρια, νησίδα πρασίνου. Θα χρησιμοποιηθούν φυτεύσεις με κατάλληλα για το κλίμα και τη γεωγραφία της περιοχής φυτά, ενώ θα δημιουργηθούν και Περιβαλλοντικό Πάρκο Εμπειρίας Νερού και υπαίθρια έκθεση παλαιού εξοπλισμού.

Στο κεντρικό συγκρότημα θα κατασκευαστεί ένα σύμπλεγμα ανοιχτών και κλειστών χώρων, ενώ στο κέντρο θα βρίσκεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία θα λειτουργεί σαν προέκταση του μεγάλου φουαγιέ με ανεξάρτητη είσοδο. Αυτή θα χρησιμοποιηθεί σαν χώρος αναφοράς, συγκεντρώσεων, ομιλιών, συνεύρεσης, εκδηλώσεων και διαλείμματος.
Ουσιαστικά, στη θέση του υφιστάμενου κτηρίου που θα καθαιρεθεί, για αυτό και θα αποτελέσει τη δεύτερη φάση υλοποίησης, θα οργανωθεί το μικρό φουαγιέ γύρω από το κατακόρυφο αίθριο. Στο δώμα του θα δημιουργηθεί κάτω από το στέγαστρο, ένα φυτεμένο δώμα εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων, το οποίο θα εξυπηρετείται με εξωτερικό ανελκυστήρα.
Ως προς τις θέσεις στάθμευσης που θα ανέλθουν συνολικά σε 260, αυτές θα κατανεμηθούν ως εξής: P1 (65 θέσεις), P2 (85 θέσεις), Ρ3 (16 θέσεις), Ρ4 (22 θέσεις) και υπόγειος χώρος στάθμευσης (72 θέσεις), εξυπηρετώντας το ανώτατο προσωπικό και την τροφοδοσία του κτηρίου. Προβλέπονται θέσεις για ΑΜΕΑ, για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, για μοτοποδήλατα και για λεωφορεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης