Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκυλακάκης στο Συμβούλιο Υπουργών: Το ακριβό ρεύμα τσακίζει τον Έλληνα καταναλωτή – Αναγκαίες οι επενδύσεις στα δίκτυα

Σκυλακάκης στο Συμβούλιο Υπουργών: Το ακριβό ρεύμα τσακίζει τον Έλληνα καταναλωτή – Αναγκαίες οι επενδύσεις στα δίκτυα
Ο υπουργός δήλωσε ότι οι νέες διασυνδέσεις θέλουν 6-8 χρόνια, είναι απαραίτητες, αλλά αν έχουμε νέα κρίση τον επόμενο μήνα δεν θα μας σώσουν
Την άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει προκαλέσει στον Έλληνα αλλά και ευρύτερα τον Βαλκάνιο καταναλωτή η υψηλή τιμή ρεύματος ζήτησε από την ΕΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια του σημερινού (15/10) συμβουλίου των υπουργών ενέργειας στο Λουξεμβούργο.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός τόνισε την σημαντική αύξηση φέτος στις τιμές ηλεκτρισμού δίχως να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση του κόστους παραγωγής.

«Αυτό συνιστά αποτυχία της αγοράς. Ενδεικτικό είναι ότι για 40 ώρες τους τελευταίους μήνες είχαμε τιμή αιχμής πάνω από το ελάχιστο μισθό στη χώρα. Φανταστείτε αν συνέβαινε αυτό στη δική σας χώρα», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Σχετικά με τους λόγους, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι ήταν συνδυασμός της κλιματικής κρίσης, των λιγότερων νερών, αλλά και σε ένα βαθμό λόγω της Ουκρανίας, ωστόσο το μείζον θέμα ήταν η αποσύνδεση  της αγοράς της περιοχής από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναφορικά με τις λύσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι οι νέες διασυνδέσεις θέλουν 6-8 χρόνια, είναι απαραίτητες, αλλά αν έχουμε νέα κρίση τον επόμενο μήνα δεν θα μας σώσουν.

Αντίστοιχα, σημαντική είναι η προετοιμασία του δικτύου για να ισχυροποιούνται οι διασυνοριακές ροές.

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΕΝ τόνισε την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι σήμερα.

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε «εικόνα από το μέλλον» τα φαινόμενα του περασμένου καλοκαιριού: τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και την υψηλή μεταβλητότητά τους καθώς και την αποσύνδεση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Όσο οι ΑΠΕ αυξάνονται και αυξάνονται δραστικά -οι ΑΠΕ στην Ελλάδα έχουν υπερβεί το 60% στο ενεργειακό μας μείγμα- οδηγούν σε  υψηλή μεταβλητότητα των τιμών. Και η μεταβλητότητα που έχουμε ως τώρα, δεν είναι τίποτα συγκριτικά με αυτή που θα έχουμε στο μέλλον για έναν απλό λόγο: όταν τα ενεργειακά assets στα οποία τώρα επενδύουμε υποτιμηθούν, και αυτό θα συμβεί εντός των επόμενων 15 ετών, τότε το οριακό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αυτών των τεράστιων επενδύσεων θα είναι κοντά στο μηδέν. Θα έχουμε ένα τεράστιο τμήμα των υποδομών μας που θα εισέρχονται στην αγορά με μηδενικό οριακό κόστος», εξήγησε επισημαίνοντας ότι αυτό θα οδηγήσει αφ’ ενός σε «τεράστια μεταβλητότητα των τιμών στην αγορά» και αφ’ ετέρου σε αποθάρρυνση των επενδύσεων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε παράλληλα και στο θέμα των δικτύων υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε επενδύσεις στα δίκτυα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι σήμερα καθώς όσο αυξάνουμε την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης, θα χρειαστούμε δίκτυα πολύ περισσότερο ανθεκτικά, τα οποία να συνδέουν την ευρωπαϊκή αγορά. «Καθώς στο μέλλον θα έχουμε μεγαλύτερη μεταβλητότητα τιμών και περισσότερη παραγόμενη ενέργεια, εάν δεν έχουμε κάνει τις κατάλληλες επενδύσεις στο δίκτυο, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα αποτύχουν για αυτόν τον απλό λόγο», είπε.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης