Τελευταία Νέα

IEEFA: Πανάκριβο πακέτο 520 δισ. ευρώ για τα έργα CCS της Ευρώπης - Κίνδυνος αναποτελεσματικότητας

IEEFA: Πανάκριβο πακέτο 520 δισ. ευρώ για τα έργα CCS της Ευρώπης - Κίνδυνος αναποτελεσματικότητας

Η εξάρτηση της «γηραιάς ηπείρου» από τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα είναι πολύ ακριβή, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης

Η εξάρτηση από την CCS (έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα) για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών στην Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή και αναποτελεσματική, αφήνοντας τους φορολογούμενους να επωμιστούν επιδοτήσεις έως και 140 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 10/10.

Τα οικονομικά, τεχνικά και νομοθετικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προαναφερόμενα έργα σε όλη την Ευρώπη τα καθιστούν πολύ ακριβά για να λειτουργήσουν εμπορικά.

Από την άλλη πρόκειται για τεχνολογία απαραίτητη στην πορεία για την ενεργειακή μετάβαση.

 «Η στήριξη στο CCS ως λύση για το κλίμα θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εισαγάγουν εντυπωσιακά υψηλές επιδοτήσεις για να στηρίξουν μια τεχνολογία που έχει ιστορικό αποτυχίας.

Όπως δείχνει ο μικρός αριθμός επιχειρησιακών έργων, το CCS δεν είναι πιθανό να λειτουργήσει όπως αναμενόταν και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθεί από τον αναμενόμενο», δήλωσε ο Andrew Reid (συντάκτης της έκθεσης και αναλυτής της IEEFA).

Η IEEFA καθόρισε το συνολικό κόστος των σχεδιαζόμενων έργων CCS της ηπείρου σε 520 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενώ τα συστήματα εμπορίας άνθρακα μπορεί να καλύπτουν περίπου το 75% αυτού, περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πιθανό να προέλθουν από δημόσιους πόρους.

 

Τα προγραμματισμένα έργα CCS της Ευρώπης

Η Ευρώπη έχει επί του παρόντος λιγότερα από 200 προγραμματισμένα έργα CCS, τα οποία στοχεύουν στη δέσμευση και αποθήκευση άνω των 150 εκατομμυρίων τόνων CO2, αλλά τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης και τα προτεινόμενα χρονοδιαγράμματα είναι «υπεραισιόδοξα», ανέφερε η έκθεση.

Μέχρι το 2030, περίπου 90 εγκαταστάσεις CCS θα πρέπει να λειτουργήσουν για να επιτευχθούν οι στόχοι δέσμευσης άνθρακα της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επί του παρόντος μόνο 3 έργα CCS είναι λειτουργικά εντός της ΕΕ και κανένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε η IEEFA.

Ο Reid προειδοποίησε ότι ο διπλασιασμός της CCS μπορεί να αφήσει την Ευρώπη χωρίς επιλογές για έγκαιρη μείωση των εκπομπών.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται επειγόντως για να τεθούν σε εφαρμογή πιο πρακτικές λύσεις», πρόσθεσε.

 

«Κλειδί» για την ενεργειακή μετάβαση

Η CCS είναι μια κρίσιμη τεχνολογία για την ενεργειακή μετάβαση, ιδιαίτερα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από βιομηχανίες που δύσκολα μειώνονται όπως ο χάλυβας, το γυαλί και η κεραμική, δήλωσε πηγή της βιομηχανίας.

Η ηλεκτροδότηση των βαρέων βιομηχανιών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι εφικτή, πρόσθεσε.

«Πώς τροφοδοτείτε υψικάμινους, γυαλί, κεραμικά και χάλυβα με ηλιακούς συλλέκτες;

Αυτά τα εργοστάσια δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επομένως, εάν θέλετε να μειώσετε τις εκπομπές τους αμέσως, αυτός είναι ένας τρόπος για να το κάνετε.

Εναλλακτικές λύσεις όπως το πράσινο υδρογόνο είναι επί του παρόντος πολύ ακριβές και πολύπλοκες», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης